Otjänligt dricksvatten på flera håll

Ett flertal kommuner har dom senaste dagarna rapporterat om otjänligt dricksvatten på flera håll i landet. Man har bland annat hittat tarmbakterier, E.coli, och uppmanar invånarna att koka vattnet innan förtäring.

Kommuner som drabbats är bland annat Tjörns kommun, Nacka kommun, Värmdö kommun och Helsingborgs stad. Nu tänker jag inte ta på mig foliehatten, men det är märkligt att såpass många, och olika, områden i landet har drabbats. Kanske beror det på rötmånad, eller på något annat.

I Sociala medier kan man se konsekvensen, att butikshyllor som normalt sett är fyllda med flaskvatten, med och utan bubblor, har tömts till sista flaskan. Som jag skrivit tidigare uppmanar jag alla att lagra dricksvatten, samt ha möjlighet till alternativ vattenrening utöver kokning som komplement.

Läs mer på Krisinformation.se samt på din kommuns webbplats.

Dela

1 svar på ”Otjänligt dricksvatten på flera håll”

 1. Efter semestrarna är det vanligt att man tar ”utökade vattenprov” i reservoarerna just för att det varmare vatten främjar bakterietillväxten.
  Den ökade provtagningen och varma sommaren ger då statistiskt fler anmärkningar på vattenproven.
  Gränsen för anmärkning otjänligt av Escherichia coli är påvisad (1)i odling av 100ml.

  De flesta kommuner har rutiner som direkt föreskriver att gå ut med kokningsföreskrifter medan man påbörjar provtagningsserie för hitta (fel)källan. Vanligt är oxo 2-3 godkända provtagningar utan anmärkning innan man släpper på kokningsföreskriften.

  Förekommer givetvis fel vid provtagningar och analyser.

  Värt att notera är även att beroende på storlek på ledningsnät och antal innevånare är det olika långt mellan provtagningar.
  På vissa ställen kan man hypotetiskt dricka otjänligt vatten i 3 månader innan nästa prov tas och bakterier eller andra föroreningar upptäcks. Och under den tiden har man både insjuknat och tillfrisknat samt skapat en viss immunitet.

  Falsklarm är rätt vanligt. Jämför för några år sendan då man upptäckte en läckande toalett i restaurangen ovanpå vattentornet i Örebro ”svampen”, man befarade att avloppsvattnet från toaletten hade kontaminerat reservoaren.
  Kommunen utlyste genast kokning.
  En stor del av örebroarna klagade på magsmärtor och sjukskrev sig.
  Efter några dagars provtagning visade det sig att samtliga vattenprover av olika laboratorier visade att det inte fanns några föroreningar.
  Så det var bara för de sjukskrivna att ta fram skämskudden och pallra sig till jobbet…..

  Men man ska inte förringa faktum att det förekommer smitta i vattnet ibland.

  Svara

Lämna en kommentar