Medborgargarde i framtidens Sverige?

Polisbil
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Medborgargarde är ett ord vi använder ytterst sällan, och då nästan enbart för länder där det förekommer oroligheter och man vill skydda sitt kvarter. Men det är på väg att ändras i takt med människors känsla av otrygghet växer. Vi har redan sett organiserade nationalister som patrullerar gatorna, och troligtvis är majoriteten nationalister, men frågan är vad som händer när polisens resurser utarmas. Kommer en mer aktiv grannsamverkan och nattvandrare bli en allt vanligare syn i Sverige?

Traditionell nattvandring där föräldrar, och övriga vuxna, i reflexvästar som rör sig ute i grupper kvälls- och nattetid är redan idag en vanlig syn i vissa områden, men nattvandrarnas syfte är i huvudsak att skapa en lugnare miljö, inte självutnämnda ordningsvakter. Men om vi ser en tendens till att människor faktiskt tar lagen i egna händer och bildar medborgargarden som i praktiken är privata vaktstyrkor, även om man inte har laglig tillåtelse att bära vapen, inklusive batonger, är det en mycket tragisk samhällsutveckling som tyder på att något är allvarligt fel.

Under dom senaste åren har vi sett en ökad nyhetsrapportering med rubriker om sexuella övergrepp, misshandel, skottlossning och mord. Även om BRÅ, vars anställda för övrigt borde sluta planka i kollektivtrafiken, menar att mängden brott faktiskt inte ökat vet vi att dom åtminstone blivit grövre. Utvecklingen med attacker mot blåljuspersonal är direkt livshotande eftersom brandmän och ambulanser vägrar åka in i områden utan kravallutrustad polis. Är det ett sådant samhälle vi kommer att få vänja oss vid?

Jag kan förstå den maktlöshet människor känner när antalet poliser minskar, framför allt under sommarhalvåret, rättegångar tar lång tid och straffpåföljden för vålds- och sexualbrott är synnerligen låga. Samtidigt har vi en riksdag som har tagit semester, bokstavligt talat sommarlov, och ett Europeisk Union som är i gungning. Att folkets representanter samtidigt väljer att skärpa lagarna mot laglydiga personer och begränsa deras friheter i stället för att agera mot buset är direkt skrämmande.

I stadsdelen Husie i Malmö har man delat ut flygblad till 000 boende och initiativtagarna uppmanar boende att delta i ett möte som kommer att hållas i Bäckagårdsskolan i dag fredag. Enligt Sydsvenskan har boende i området känner en ökad otrygghet. Man skriver i flygbladet att ”Polisen är för låst av sin värdegrund för att hjälpa oss.” Om man ifrågasätter polisens värdegrund låter det i mina öron som att man har en tveksam politisk åsikt.

Men återigen är frågan hur seriös det så kallade ”medborgargardet”, som tidningen Sydsvenskan beskriver det, är. Att områdets pensionärer åker runt kvarteret i en Volvo och äter kanelbullar för att öka tryggheten är inget fel. Om man däremot är mer seriös med radiosamband och ett flertal personer som patrullerar gatorna nattetid måste samhällets lagstiftare, och ansvariga på myndighets- och kommunal nivå, börja fundera.

Vad anser ni? Är Sverige på väg åt helt fel håll där man inom en snar framtid tvingas skydda sig själv när polisen är på semester, eller är det kvällstidningsjournalistiken som gett oss hjärnspöken.

Dela

4 svar på ”Medborgargarde i framtidens Sverige?”

 1. Jag har sedan en tid tillbaka börjat förbereda mig och min familj på ett osäkrare samhälle. Både då det gäller att värja hemmet mot brottslingar och bristande matförsörjning osv , än så länge en ”prepp-light” men jag känner mer och mer en ökad oro, magkänslan säger mig att det kan ske bra värre saker än ökad brottslighet inom ett par år. Till och med krig. Bor på ett utsatt ställe i Sverige då det gäller det senare så kanske en flytt är på g…Åtminstone öka preppandet. Medborgargarden är definitivt något vi kommer se mer utav , ser ingen ljusning på hur samhället utvecklas , snarare tvärtom. Jag hoppas jag har fel ….

  Svara
 2. Jag anser att Sverige är på väg åt fel håll. Jag anser inte heller att det är fel att organisera sig lokalt för att jobba med sin gemensamma säkerhet.
  Den nuvarande trenden, där poliser flyttas från småorter på landsbygden in till regionala centraler gör att man även i tättbefolkade län som Kalmar och Skåne inte kan räkna med att en Polis kan anlända inom 20 minuter från att man larmar. Detta gäller även vid bankrån, mitt på dagen. Hur det ser ut i mer glesbefolkade län vågar jag inte tänka på.

  Mitt förslag är en kommunal polis.
  Någon kan invända att skolan ju inte har varit någon framgångssaga sedan den kommunaliserades. Men jag tror inte att det lokala huvudmannaskapet i detta fall var problemet, utan snarare centralstyrningen gällande bemanning, mål och metoder.

  Men, jag är inte positiv till utvecklingen. Man centraliserar mer och mer för att lösa upplevda (från centralmaktens sida) problem, men man fjärmar sig samtidigt från dem som man är satta att serva.
  Återstår då att göra något åt det själv. Anlita vaktbolag, åka runt i Volvo med lokala PRO avdelningen eller liknande.

  Svara

Lämna en kommentar