Brand i Stockholm: ”Man har bara kastats ut”

Bild på brandbil i Nora, Örebro
Foto: Kjell Eriksson / CC BY-NC-ND

En brand bröt ut i ett bostadshus vid Duvnäsgatan tidigt på lördag morgon. Omkringliggande fastigheter har evakuerats och polisen varnar nu för brandrök, vilket är giftigt, det finns även risk att branden sprider sig ytterligare.

Man är sällan beredd på en plötslig evakuering, om det inte är en pågående skogsbrand i närheten eller en liknande naturkatastrof som omöjliggör att man är kvar i området. Vi kan ta skogsbranden i Kanada där människor från staden Fort McMurray tvingats lämna sina hem i ett eldhav.

SVT:s medarbetare Nike Nylander som bor i närheten av den brandhärjade byggnaden var en av dom som tvingades evakuera. Till Sveriges Television säger hon att man bara kastats ut.

Nu börjar folk bli oroliga, eftersom vi i intilliggande fastigheter inte får hem längre. Vi har inte fått med oss så mycket grejer hemifrån. Man har ju bara kastats ut. Man är inte beredd på att rycka med sig alla sina sakar, viktiga grejer.

En av dom boende, Anders Abrahamsson säger följande till Svenska Dagbladet:

Det är världsliga ting. Tog med pengar, dator och tandborste. Det är klart man tänker på grejer med affektionsvärde som fotografier och det man ärvt. Många är nog på landet och det är tur det.

För er som inte förstått det tidigare är det inte enbart vid en pågående zombieapokalyps man kan få användning av en Bug-out bag, utan även vid en hastig evakuering till följd av en brand i sin bostad, eller på grund av spridningsrisk. Vad tänker du ta med? Räcker det med tandborstar eller vill du ha slutbetyg och pass, eller kanske något helt annat?

Dela

Lämna en kommentar