Svenska Preppers i Sveriges Radio P1

Bild på traktor
Foto:
Martin Abegglen
/ CC BY-SA

Sveriges Radio P1 sände igår Svenska Preppers, ett program inspelat av och med Urban Björstadius. Medverkade gjorde bland andra Andreas Karlsson som driver bloggen Urvaken och Journalisten Patrik Oksanen som startat podcasten Podd72.

Över lag var radioprogrammet intressant, även om man kan ha synpunkter kring om det är en borgerlig rörelse, vilket en av dom intervjuade påstod. Ser man det ur ett amerikanskt perspektiv är det givetvis fler libertarianer än liberaler som själva anser sig vara survivalister eller preppers, men i Sverige skulle jag vilja påstå att det finns många på vänsterkanten som kan anses vara preppers, många grönavågare till exempel, också idag finns det folk som väljer att flytta till landet för att odla potatis och föda upp kaniner.

Att enbart bunkra konserver är otroligt kortsiktigt och inte hållbart i längden, ungefär som att köra bil på fossila bränslen, när oljan väl tar slut står traktorn still. Om man inte väljer alternativa bränslen vilka antingen är kompatibla med den nuvarande förbränningsmotorn eller som kräver att traktorn modifieras helt eller delvis för att kunna använda det nya bränslet. Förhoppningsvis kommer vi aldrig att behöva uppleva en situation där maten tar slut och affärerna inte kommer att fyllas på inom en vecka, men man vet aldrig. Då är det viktigt att ha kunskap om hur man odlar mat och föder upp djur för slakt. Det betyder inte nödvändigtvis att jag själv skall göra det, och om man inte har det intresset eller den möjligheten är det viktigt att ha goda relationer med sina grannar på landsbygden, med bönderna.

Dom senaste åren har allt fler människor börjat intressera sig för sin egen krisberedskap. Om det beror på att man nu börjat inse hur sårbart samhället faktiskt är och att staten idag inte har några beredskapslager eller om det är en trend, precis som surdeg, återstår att se. Samtidigt kan jag se att denna blogg skapar intresse och antalet besök från makthavare och privatpersoner ligger stabilt och ökar givetvis dag för dag, inte minst i sociala medier. Även antalet journalister som kontaktar mig via sociala medier eller e-post har ökat det senaste året, trots att jag inte ställer upp på intervjuer har också ökat. Jag får snart starta en kontaktförmedling.

Varför är du intresserad av att läsa denna blogg? Vad har gjort att du börjat intressera dig för just din egen och familjens krisberedskap? Skriv en kommentar och dela med dig inlägget till andra. Glöm inte att lyssna på radioprogrammet, det är ca 40 minuter långt.

Dela

2 svar på ”Svenska Preppers i Sveriges Radio P1”

 1. Tänker jag tillbaka så har jag nog alltid varit lite av en prepper, men inte med någon direkt struktur. Kommer faktiskt inte ihåg hur jag halkade in på prepperbloggar, men har sedan jag började läsa blivit allt mer medveten. Försöker att inte bli för nojjig och endast preppa för det jag kan och det som jag ser som mest realistiskt. Pga platsbrist så fokuserar jag mycket på kunskap och att hålla mig i form/frisk. Lite krasst så är det ju så att även om jag bara preppar lite så är det ändå mycket mer än de flesta.

  Svara
 2. Hej!

  Det finns flera olika skäl till att jag besöker din blogg.
  Jag tycker att man ska ta ett ansvar för vår värld i allmänhet och sitt eget och närståendes liv i synnerhet. Jag vill kunna känna mig någorlunda säker om det kör ihop sig.
  Det handlar bland annat om att ta ansvar för sin ekonomi, sin hälsa och i förlängningen sin överlevnad.
  Jag växte upp på landet där man hjälpte varandra när det var större jobb på gång, man delade med sig av sin kunskap, man kunde till exempel vara flera som nyttjade en dyrare maskin.
  Jag gillar det.
  Min förhoppning är att om eller när det blir en kris så kommer man att hjälpa och stötta varandra, ungefär som man gjorde under andra världskriget.
  Även om jag alltid varit intresserad av att vara självförsörjande och väl utrustad vad det gäller redskap, verktyg och kunskaper är det först på senaste tiden som jag känt att jag vill ha en högre beredskap.
  Jag vill också se hur andra tänker i frågor du tar upp i din blogg.
  Vad känns rimligt?
  Var ska jag och min familj lägga ribban?
  Vilka praktiska lösningar finns på problem som kan dyka upp?
  Vad händer med vår ekonomi?
  Hur är det med vår självförsörjning?

  Svara

Lämna en kommentar