Amortering är avbetalning av lån

Sveriges nya sedlar
Riksbanken

Privatekonomi är ett mycket intressant ämne att diskutera, även om kunskaperna brister både hos mig, mina vänner och mina kollegor. Med anledning av amorteringskravet som nu har röstats igenom, och det är relativt många som antingen bor i en bostadsrätt, eller i ett hus, och dessutom har köpt, och sålt, sin bostad nyligen.

Idag råkade jag lyssna på en diskussion kring detta ämne där en som inte har bostadslån hade vissa frågor kring vad amortering faktisk innebär. I diskussionen framfördes ett räkneexempel, och frågan som ställdes var om det man betalar utöver räntan var amortering. Nu vill jag inte verka negativ, men man bör ha lärt sig vad ränta är om man har gått igenom både grund- och gymnasieskola, och sedan arbetat ett par år.

Utan att själv ha djupare kunskap i ämnet kan jag säga att ränta är det banken, eller annan långivare, kräver som betalning för att du har lån hos denne. Att amortera betyder att man betalar tillbaka lånet, alltså den summan du har lånat. Den faktiska kostnaden blir alltså amortering, ränta och eventuella ytterligare kostnader.

Av ren nyfikenhet läste jag den finstilta texten i dom två fakturor jag fått hem efter köp från två olika butiker, som dessutom använder två olika betalningslösningar. Fakturorna ger mig möjlighet att delbetala köpet, det ena räntefritt i 12 månader, medan det andra har en hög årsränta. På fakturorna står olika räkneexempel som jag citerar nedan.

Vid ett kreditbelopp om 10 000,00 kr med en årsränta om 0,00 % och en delbetalningstid om 12 månader uppgår den effektiva räntan till 11,59 %. I exemplet ingår en administrationsavgift om 29,0 kr per månad och en uppläggningsavgift om 295,00 kr. Det ordinarie månadsbeloppet att betala är 863,00 kr och det sammanlagda beloppet 10 643 kr.

Samt följande citat.

Den rörliga årsräntan är 19,90% och månadsavgiften är 29 kr. För köp på 10 000 kr som betalas över 12 månader blir totalbeloppet 11 460 kr. Månadsbeloppet blir i detta exempel 995 kr och den effektiva räntan 29,22%.

Nu har jag inga planer på att delbetala någon av fakturorna eftersom jag har ett stabilt sparkonto för mina utgifter, men det är ändå tänkvärt eftersom jag läst citat som ”Budgeten spelar ingen roll eftersom jag tänkt att delbetala.” Själv är jag ekonomisk, enligt många för snål för mitt eget bästa, och ser inga problem med att vänta en eller två dagar extra för att spara in ett par hundralappar, men skjuter också upp vissa köp trots att jag har pengarna.

Hur tänker du kring delbetalning, är det ett vanligt sätt för dig att konsumera teknik och övriga inköp, eller sparar du och finansierar dina köp krona för krona? Som exempel kan vi ta min kollega som i dagarna betalat av sin bil efter fem år och nu vill och behöver köpa en ny. Är det okej att köpa bil på kredit, eller är det enbart bostad?

Dela

9 svar på ”Amortering är avbetalning av lån”

 1. Har du marginaler så att du klarar räntehöjningar och en bra buffert i övrigt ser jag inga problem med att köpa bil med hjälp av lån. Var och ens privatekonomi avgör.

  Svara
 2. De mer kapitalintensiva investeringarna av mer nyttokaraktär (bil för att komma till jobbet, hus att bo i) tycker jag att det är ok att låna till. Visst, totalkostnaden på bilen blir högre, men jag har hellre kvar 300kkr på banken som buffert vid t.ex. sjukdom, arbetslöshet eller samhällsstörningar.

  Annan konsumtion i form av TV, datorer, disk- och tvättmaskiner, jaktvapen, etc. betalas kontant. Har jag inte pengarna till prylen så blir det ingen pryl 🙂

  Vad som förvånar mig mest är att allt fler verkar ”ta det på huset” när det ska köpas eller göras saker. Man belånar helt enkelt kåken upp till skorstenen igen för att kunna konsumera diverse mer eller mindre onödiga prylar. Kan bli en spännande situation när fastighetspriserna faller nästa gång och man står med en överbelåning på 20-50%. Tror inte banken är så sugen på att få tillbaka förra årets Tailandsresa, två UHD-tv med böjd skärm och en VW Passt som gått 10.000 mil som dellikvid för överskuldsättningen…

  Svara
 3. Handlar det mesta med kreditkort men betalar alltid hela summan varje månad. Sparar ihop till bil samt övrig större tokshopping.
  Huset är färdigamorterat, det är riktigt skönt!
  Tycker varken bil eller hus går under investering, för mig/oss är investering något som ger avkastning typ aktier, fonder, p2p med mera.

  Svara
 4. Vad de flesta inte har en aning om är att det vi i dagligt kallar pengar, skapas av våra banker såsom räntebärande krediter i samband med att någon sätter sig i skuld. Problemet med detta system är att ”pengarna” till kreditens ränta aldrig skapas i samband med att krediten skapas och måste därför skapas av nya skuldtagare om det hela ska fungera.

  Utan att skriva en hel roman så kan jag berätta att det nuvarande systemet skapas i sin nuvarande utformning den 15 augusti 1971, då Richard Nixon släppte dollarns koppling till guld som var villkoret i det så kallade Brenton Woods-systemet som skapades 1944.
  I dag är detta pyramidspel globalt och måste likt ett sådant öka exponentiellt eftersom det hela tiden måste skapas ”pengar” till räntan på alla redan existerande skulder.

  En amortering innebär i praktiken att ”penningmängden” i minskas eftersom skulder/krediter dödas när de amorteras.

  Lincoln skriver och svarar här på ett otvetydigt sätt om hur systemet är uppbyggt:

  https://parasitstopp.wordpress.com/

  /Farfar

  Svara
 5. Det är skrämmande vilken liten kunskap en del individer har om begrepp som rör den privata ekonomin. Relevant och träffande observation av Swedish Prepper, hur det är möjligt att passera genom 12 års studier utan att ha koll på vad ränta är för något. Å andra sidan är det några bekanta till mig som försatt sig i en obehaglig situation med stora lån och inget boende. Oseriösa byggare och inkompetent bankpersonal har inte gjort saken bättre.

  Kunskapsnivån är generellt sett låg med tanke på att Sverige ska föreställa ett kunskapssamhälle. Lite sökande på världens största sökmotor kan besvara många frågetecken och är man riktigt old-school kan man alltid rådfråga konsumentombudsmannen eller gå en kvällskurs innan man kastar in sig i affärer och hur man bör/kan lägga upp sin privata ekonomi.

  Det borde ligga i ens eget intresse att amortera ifall det blir en prisfall på bostäder eller en kraftig höjning på räntor som kan komma både plötsligt och oväntat. Det är individens eget ansvar att mätta munnen efter börsen.

  Det är talande hur människa fungerar när det ska behöva komma till att lagstiftarna ska behöva införa ett amorteringskrav, detta borde vara praxis. Om det hade funnits ett större ansvarstagande när det kommer till amortering hade inte heller effekterna av en potentiell finanskris slagit lika hårt. Bankerna tar ut förluster och minskade ränteinkomster på andra skötsamma kunder ifall det blir en kris som tvingar folk att sälja sin bostad. Det handlar inte om altruism i deras fall utan om affärsverksamhet.

  Kälken bör gå lättare med åren, inte lasta den med en massa onödig vikt. De flesta kommer att ha en betydligt mindre inkomst när/om de går i pension. Då är det bra om utgifterna också blivit mindre pga. att man har amorterat.

  Jag förstår och sympatiserar med att man vill leva nu och ha kul och allt det där. Men det skadar inte att ha en viss planering och förtänksamhet ifall man vill kunna konsumera och leva ett drägligt liv även i framtiden.

  Svara
 6. Jag har lån på företagsbilen och där går gränsen för min del.
  Dator, elektronik, hushållsmaskiner med mera köps kontant.
  Vi byter heller inte ut saker bara för att de blivit omoderna,
  knappt ens de som går sönder.
  Det går att svära igång en trilskande tvättmaskin i ett halvår 🙂

  Svara
 7. En liten anmärkning bara, utan att ha hört inslaget.

  1. Allt som betalas utöver ränta är inte amorteringar. Det är inte sällan andra avgifter istället (även om det givetvis bör betraktas och räknas som ränta).
  2. Som utbildad men ej praktiserande journalist vet jag att det ofta är journalistens jobb att vara lite ”dum” när det gäller tekniska eller lite komplicerade frågor, just för att få ett svar som alla förstår. Jag vet inte hur det var i det här fallet, men oavsett kan det ha gett ett gott och bildande resultat, även för de som behöver det bäst, dvs de ”dumma”.

  Svara
 8. Jag ser amortering som att betala av sina lån.
  Enkelt och och mindre skadande för hushållets uthållighet, vid ev. problem.

  Genom att leva med en hög sparkvot, amortera stora klumpar kan man se sin boendekostnad mycket raskt sjunka. Blir sjukt kul när man börjar se hur mycket sparkvoten stiger i takt med att t.ex. fastighetslånen försvinner.

  Svara

Lämna en kommentar