Mitt första köp på Ebay

För någon vecka sedan gjorde jag mitt första köp på Ebay, en av världens största marknadsplatser på nätet. Första köpet var tillbehör till min mobiltelefon, och köpet av varan som skickades från Europa var tillfredsställande då varan kom fram och motsvarar förväntningarna i förhållande till priset. Att jag inte tidigare har använt Ebay beror dels på tidigare brist på erfarenhet från ehandel, men också på rädsla för att handla och bli blir lurad på nätet.

Det finns både för- och nackdelar med att handla på internet. Fördelarna är att priset är lägre, och att man slipper ta sig längre en till brevlådan, eller som längst ett utlämningsställe. Men nackdelarna är dels att kvaliteten kanske inte motsvarar förväntningarna, när man handlar i en fysisk butik kan man klämma och känna på varan. Om man handlar från Asien är även leveranstiden en negativ faktor. Det är också viktigt att man kontrollerar säljaren och dennes historik. Om man anger sina kortuppgifter finns också en högre risk att dessa hamnar i orätta händer.

Mitt köp skedde via PayPal, en tjänst som fungerat förvånansvärt bra dom tillfällen jag har använt mig av den. Om det är den bästa betalningsmetod på nätet kan jag inte uttala mig om, men jag tycker som sagt att den håller vad den lovar. Frågan är vad jag nu skall köpa. Kanske bör jag istället för att handla från övriga Europa, USA eller Kina handla i Sverige? Jag läste på Ehandel.se som webbutiker som riktar sig mot preppers har ökat sin omsättning dom senaste åren. Det finns trots allt ett antal svenska butiker med den nischen.

Har du något tips? Vad har du handlat på Ebay, eller på andra ställen på internet? Skriv gärna en kommentar och kom med tips, och beskriv dina positiva och negativa upplevelser. Bör jag köpa en ficklampa eller en musmatta?

Dela

14 svar på ”Mitt första köp på Ebay”

 1. Har handlat säkert 300-400 gånger på nätet och endast haft problem 1-2 gånger då det rört sig om varor som ej skickats (mest asien) men annars toknöjd.

  Transporttiden från asien är klart en faktor som påverkar men i många lägen har jag inga problem att vänta med lite planering, speciellt inte då jag vet att priset ofta är 30-80% lägre beroende på vara etc.

  Paypal är kanon! Har köpt en del dyra kameragrejer på ebay med gott resultat. Köpte t o m ett objektiv för 10 lakan från ryssland som visade sig vara skit och fick pengarna tillbaka… 🙂

  Enda problemet här i ”storstan” är att postens utlämningsställe fungerar så fantastiskt dåligt att jag börjat identifiera mig mer och mer med gubben i ketchupreklamen som pratar om att det inte är en riktig post… Problemet består i att jag måste köa 20-30 minuter varje gång jag ska hämta ut ett paket vilket händer ganska ofta (allt ifrån ett par gånger i veckan till ett par gånger i månaden). Det har gått så långt att jag försöker vänta så länge som möjligt med att hämta ut paketen så att jag kan ta flera avi:er på en gång samt att jag planerar när paketen ska hämtas så att jag vet att det är färre i kö.

  Svara
 2. Jag har bara positivt att säga om Ebay och i princip köper jag all ny utrustning via Ebay eller AliExpress och jag betalar alltid med Paypal. Min erfarenhet är densamma som Prepper Söderort. Jag har endast haft problem ett par gånger varvid PayPayl omgående har betalt tillbaka pengarna.

  Jag har dessutom fördelen att inte behöva bege mig till något utlämningsställe. Sakerna kommer direkt till brevlådan och jag behöver således endast förflytta mig till ytterdörren. Alternativet att behöva förflytta mig till något köpcenter för att få tillgång till ett betydligt sämre utbud samtidigt som jag behöver trängar med andra människor känns sällan särskilt attraktivt 🙂

  Svara
 3. Problemet med att handla – speciellt från USA, är att varaorna kan fastna i tullen, och då kan det bli dyrt att lösa ut dem. Har hänt oss ett par gånger.

  Svara
 4. Alla sorters. Vi har köpt, och fastnat med böcker, CD, snus, kläder…
  Tror att gränsen ligger på nåt löjligt belopp som 100 kr. Allt över det så kan man riskera att det blir dubbelt så dyrt, minst.

  Svara
 5. Har vart storkund hos Tradera senaste 10åren som man inte skall underskatta och just nu handlas det mycket på geek”Kina”.
  Betalningsmetod: klarna eller swich
  Problem: 1gång fick jag en trasig klocka men efter ett e-post till geek så hade jag fått pengarna tillbaka på kontot.
  Just nu väntar jag på:
  Termos 50ml
  Fällkniv
  Minificklampa
  Gerber tång

  Svara
 6. Jag har handlat från eBay sedan 2010. Har fått hem varor från USA, Kanada, Kina, Saudi-Arabien, Israel, Italien, Ryssland, Tjeckien, Tyskland, England, frankrike etc. etc. Har även betalat med Paypal de flesta gånger.

  Som sagt så k a n du få ett påslag om du handlar från USA. Det är lite som ett lotteri. Tullavgifter.

  Senaste inköpen var en Tramontina machete från England och en militär SAS / KSK smock med 14 fickor från Tyskland.

  Svara
 7. Jag har handlat från eBay sedan 2010. Har fått hem varor från USA, Kanada, Kina, Saudi-Arabien, Israel, Italien, Ryssland, Tjeckien, Tyskland, England, frankrike etc. etc. Har även betalat med Paypal de flesta gånger.

  Som sagt så k a n du få ett påslag om du handlar från USA. Det är lite som ett lotteri. Tullavgifter.

  Senaste inköpen var en Tramontina machete från England och en militär SAS / KSK smock med 14 fickor från Tyskland.

  Svara
 8. Jag har handlar på ebay i cirka tio år och har köpt hundratals varor Är trött på mitt köpcentrums enformiga utbud och höga priser. Det enda land jag inte handlar från är USA pga astronomiska fraktkostnader (för det mesta) Annars från de flesta hörn av världen. Mitt sista fynd är en pennvässare från Japan, som är suverän. Går inte att jämföra med det skräp som säljs i Sverige.

  Paypal har alltid fungerat utmärkt när det gäller ebay.

  De enda gånger jag haft problem har varit när bilden på varan inte riktigt motsvarat det antal som står i texten och levereras. Man får läsa noga. Går alltid att reklamera om man inte är nöjd. Men läs alltid hur företaget har skattats av användarna så du undviker de värsta stolpskotten.

  Svara
 9. Jag var under lång tid fast besluten att handla på ”riktiga” affärer. Men om vi bortser från mat väldigt mycket på nätet idag. Handlar jag i butik så använder jag nätbutikerna som pruthjälp mot handlaren. Funkar inte förr, men funkar nästan jämt idag. Är givetvis alltid roligare med lokal handel. Men inte om den är 30% dyrare.

  Paypal är enligt mig klart bästa betaltjänsten på nätet. Helt överlägsen om man handlar internationellt. Dels är den enkel, säker och dessutom har dom en pengarna tillbaka garranti som dom verkligen följer. Köpte en dyrare grej från en amerikansk webbutik som. Alldrig kom. Jag fick tillbaka alla pengarna av Paypal och servisen var god under resans gång. Paypal är tyvärr inte så stora i sverige ännu, men växer vilket är bra enligt mig.

  Svara
 10. Handlar mycket på Ebay och betalar via Pay-Pal
  Fungerar utan problem och håller man sig under ett varuvärde på ca 200:- så klarar man sig undan tullen

  Det som kan vara lite enerverande är om man väljer billigaste transport från Kina så tar det oftast 3 veckor innan paketetet ligger i lådan..

  Svara
 11. åter till livet gammal tråd…
  hur klarar vi av feebay nu och hur bojkottar vi tull nu? 🙂 2019. Sverige har ju skatt för alla paket som kommer utanför utanför EU. Har vi alla nu kompisar som bor i Estland, Finland, Norge, för att då och då hämta vara paket och hälsa på dessa vänner? 🙂

  Svara

Lämna en kommentar