Vattenflaskan får mig att dricka mer och oftare

Flaskvatten
Foto: Brian Smithson / CC BY

Att vi människor måste dricka ett par liter vatten per dag är någonting som alla vet. Så fort jag dricker för lite gör sig huvudvärken påmind och urinen färgas gradvis allt gulare. På min arbetsplats har jag lärt mig att alltid ha en flaska med vatten nära till hands, annars så glömmer jag att dricka. Att enbart dricka på morgonen, vid lunch och på eftermiddagen räcker inte. Om jag glömmer min flaska, eller glömmer att dricka så märker jag det efter ett par timmar.

Men bara för att arbetsdagen har tagit slut, eller för att det är helg, så betyder det inte att mitt vätskebehov blir mindre. Problemet är att jag då tagit ett glas, eller två, när jag blivit törstig. Tyvärr åsidosätts det ibland och givetvis gör sig huvudvärken påmind. Något jag också märkt är att andra drycker som inte innehåller lika mycket vatten, det kan handla om läsk och liknande, varken släcker törsten eller botar min vätskebrist. Jag kan inte förstå hur man för ett par hundra år sedan kunde överleva på öl i stället för att dricka vatten. Vattenkvaliteten då var i och för sig väldigt tveksam.

Mitt beslut har blivit att också hemma börja med vattenflaska eftersom jag då dels har möjlighet att försluta den med skruvkork, men också kan hämta en större mängd vatten varje gång jag går till köket för att fylla på flaskan med kranvatten. Ja, flaskvatten smakar förjävligt. Visst, det är inte revolutionerande, men det är något som i alla fall jag tycker verkar vara en bra lösning.

En ytterligare fördel är att det går alldeles utmärkt att förvara ett par stycken flaskor i kylskåpet, då har man dels kallt vatten, men också möjlighet att dricka vatten vid ett strömavbrott när det är driftstörningar i vattenförsörjningen.

Hur hanterar du vätskebalansen? Köper du vatten på flaska, dricker du ett glas då och då eller har du en Camelbak vätskeblåsa på dig vart du än går?

Dela

6 svar på ”Vattenflaskan får mig att dricka mer och oftare”

 1. Jag har alltid flera enliters glasflaskor med ”snäppkork” (tänk mormors saftflaskor) som står i kylen, och ser till att dricka gott om vatten ur dem, särskilt om jag är väldigt fysiskt aktiv den dagen. Har nästan alltid ett stort glas stående bredvid mig när jag sitter vid en dator, och dricker oftast vatten till måltiderna. Då jag bor på ett ställe som har relativt skitäckligt kommunalt vatten har jag gärna i citron, apelsin, lime eller mynta i vattnet, och då använder jag en stor tillbringare som står i kylen.

  På sommaren så fyller jag gärna ett gäng 50cl petflaskor till hälften med vatten och ställer utan kork i (golv)frysen, om jag ska ut och gå eller iväg och göra något plockar jag upp en och fyller upp den med vatten, och sätter på korken. Håller sig kallt och gott länge, och så länge den inte ligger i direkt solljus så brukar det gå finfint att fylla på den både en och två ggr innan isen har smält helt. Det enda man får tänka på är att inte återanvända petflaskor så många gånger, eftersom deras låga kvalitet gör att de fäller plast relativt fort.

  Svara
  • I samband med att det här visades i kvällstidningarna så visades lika vettig forskning på att man drack för lite. Mår man märkbart mycket bättre av att dricka mer vatten, så är det väl en jättebra sak att göra?

   Svara
 2. Jag måste dricka minst 2 liter vatten per dag för att undvika att få njursten. Är jag hemma har jag en enliters flaska stående vid datorn. Den fylls på under eftermiddagen. Är jag någon annanstans har jag med mig en vattenflaska. Jag har alltid två tillbringare med vatten i kylen om det skulle bli strömavbrott eller vattenavbrott. Plus ett par flaskor bordsvatten i ett hörn i köket.

  Svara
 3. Ja, personligen skakar jag på huvudet åt alla människor med vattenflaskor och vattenglas som de har med sig överallt eller konstant zippar på.

  Kroppen sköter vätskebalansen ganska utmärkt själv och brukar normalt säga till när det är dags att dricka.

  Jag dricker när kroppen behöver det, inte när socialstyrelsen vill det 😉

  Svara
 4. Kenta du har generellt sett rätt: är du vuxen och har fungerande njurar räcker det att du dricker när du är törstig. Att dricka stora mängder kan faktiskt laka ur kroppen på salter (ffa Na, Ca, K) vilket kan leda till huvudvärk, illamående och i värsta fall hjärtrytmstörningar.

  Har du fungerande njurar – drick när du är törstig (och visst, om du vet att du inom snart ska göra något som gör dig svettig så kan du ”ladda” lite).

  Är du barn, äldre och/eller har njursjukdom (eller annan sjukdom som gör dig extra känslig för uttorkning) kanske du behöver justera ditt vätskeintag.

  Svara

Lämna en kommentar