Hur håller man koll på maten?

Att vara prepper kan ibland likställas med att samla på sig mycket prylar. Då är det viktigt att hålla god ordning på var saker lagras, hur mycket som lagras samt, eventuellt, bäst före-datum, alternativt sista förbrukningsdag.

I Sverige är det givetvis inte så vanligt att lagra mat för längre perioder. Det är få svenskar som vakuumförpackar ris och bönor i påsar av mylar-material. Även jag rekommenderar att man i första hand utökar antalet konservburkar, frysvaror och torrvaror i skafferiet för att både ha mer mat i beredskap samt rotera den maten. Lagra det du äter till vardags och ät upp det du lagrar.

Dom allra flesta använder sig av någon form av FIFO-system. Fifo står för First in – First out Alltså först in, först ut. Det vanligaste är att man helt enkelt ställer den senast köpa konservburken längst bak i hyllan för att säkerställa att den med kortast datum äts upp först. En bra idé kan vara att tydligt skriva sista förbrukningsdatum på burken, flaskan eller påsen med en märkpenna.

Excel är också ett vanligt program för att upprätthålla någon form av enklare lagerförteckning där man kan se hur mycket mat som finns. Men det är nog få som bokför varje enskild konservburk, ficklampa och fickkniv i Excel eller ett mer avancerat databasprogram. Frågan är hur ett sådant system skulle fungera.

Ni som läser bloggen, har ni uppmärkta specifika hyllor och lagerförteckningar där det står exakt vad som finns, hur mycket som finns där stearinljus har ett eget artikelnummer, ja kanske till och med att varje förpackning har ett löpnummer. Eller står allt utspritt och omärkt? Du kanske gör en inventering varje år för att kontrollera saldot?

Skriv gärna era tankar kring uppmärkning och hantering av dels matförråd, men också övriga prylar som helt eller delvis används till prepping.

Dela

5 svar på ”Hur håller man koll på maten?”

 1. Jag använder appen Prep & Pantry. Läser streckkoder och kan t ex lista på expiry date. Möjligt att speca olika lagringsplatswr etc.

  Svara
 2. Jag har det mesta i mitt förråd i 22-liters lådor (SAMLA från Ikea), och där innehåller varje låda en varierad samling grejer. Ju fler lådor jag kan få med mig vid ev. bugout desto bättre. Hade jag istället valt att bugga in, så hade jag nog kört med någon form av lowtech-FIFO. Övriga saker som ”man ändå har hemma” försöker jag hålla så samlat och så nära mitt övriga förråd som möjligt. Alla grejer i lådor har ett löpnummer på etikett. Håller koll på allt med Excelblad, som jag skriver ut nån gång i månaden – oftast när jag för in nyinköp i det. När jag tar ut en vara så flyttar jag bort hela raden till en annan flik, detta för att återvinna infon när jag köper mer av samma vara.

  Svara
 3. Det är rätt vettigt att gå igenom sina ”rikedomar” en gång per år. Då kan man sortera ut saker som går ut inom 14 månader i en hög och saker som går ut inom 6 månader i en annan hög. Ställa det som går ut inom 6 månader överst och 14 månader under i det ”vanliga” lätt-tillgängliga skafferiet vid köket.

  Svara
 4. När jag köper något lägger jag in det i min telefons kalender på datumet som produkten ”går ut” och med ett larm tre månader innan så jag kan förbruka och/eller byta ut produkten.

  Svara
 5. Jag kommer beställa frystorkat för hela familjen med 25 års hållbarhet. Känns väldigt mycket enklare och tar troligtvis mindre plats. Vad ser ni för nackdelar med detta mer än att det kostar lite mer?

  Svara

Lämna en kommentar