Fem sätt att få mer mobilsurf varje månad

iPhone Android minskad dataanvändning och surf
Foto: Jhaymesisviphotography / CC BY

Dom senaste månaderna har min användning av mobildata ökat, framför allt under semestern, något som gjort att jag nästan tangerat den gräns på 2 gb som jag idag betalar för. Jag har vissa månader tvingats stänga av min mobilsurf och endast aktiverat den vid behov.

Förra veckan bestämde jag mig för att testa byta webbläsare på min Android-telefon. Från Google Chrome till Mozilla Firefox vilken stödjer ett flertal tillägg, något som Chrome idag saknar och troligtvis inte kommer att få stöd för under en överskådlig framtid.

Mozilla Firefox och adblock plus

Tilläggen jag har installerade är Noscript vilken blockerar oönskad exekvering av javascript, vilket kan vara besvärligt för normala användare, samt Adblock plus, en annonsblockerare helt enkelt. Jag uppmanar ingen att blockera annonser på webbplatser ni stödjer, men på sajter som har störande och, framför allt, tunga annonser som kräver mycket bandbredd så är det tyvärr ett måste för den som vill nyttja sin surfmängd till annat än någon annans annonser. Jag har i skrivande stund använt 100 MB, vilket är en markant skillnad mot den knappa gigabyte jag använde i september.

Du kan ladda ner Mozilla Firefox från Google Play och antingen uBlock Origin eller Adblock Plus från Mozilla Firefox sida för Android-tillägg.

Twitter

Twitter är min främsta kommunikationskanal när det kommer till sociala medier. Det märktes även på dataanvändningen. Jag hittade då möjligheten att dels stänga av vad dom klar bildförhandsvisningar på tidslinjen samt video automatuppspelning vilket tyvärr gör att jag måste gå in på dom inlägg som har bilder för att kunna se dom. Det positiva är att jag mer än halverat dataanvändningen för applikationen. Jag har använt drygt 50 MB på 12 dagar. Under hela september använde jag totalt 700-800 MB.

Facebook

Även jag försöker sluta använda Facebook vet jag att det är en applikation som automatiskt brukar spela upp videoklipp utan att man själv ber om det. I inställningarna valde jag att avaktivera funktionen Filmklipp spelas upp automatiskt.

Instagram

Instagram är en applikation som jag använder ytterst sällan. Främsta anledningen är, precis som med Facebook, för att kunna stalka andra människor. Under inställningar hittade jag menyalternativet mobildataanvändning där jag valde alternativet använd mindre data. Om det gör någon faktiskt skillnad vet jag dock inte eftersom jag helst inte öppnar den appen när jag inte är ansluten till ett trådlöst nätverk.

Jag har lyckats att mer än halvera min användning av mobildata, något som ger mig större frihet och möjlighet att använda fler tjänster än vad jag tidigare kunnat göra. Men jag kommer troligtvis ändå att öka taket med ytterligare ett par gigabyte efter årsskiftet. Det är aldrig roligt att leva på marginalen.

Dela

2 svar på ”Fem sätt att få mer mobilsurf varje månad”

  1. Adblock är sålt till okänd köpare, så den data du serverar adblock-gänget kan komma att utnyttjas i illegitima syften.

    Svara
  2. Istället för Adblock Plus, så använd Ublock Origin. Helt open source utan skum ägare bakom, som numera är fallet för Adblock Plus. Dessutom använder Ublock betydligt mindre resurser.

    Svara

Lämna en kommentar