Nedlagd förundersökning. Är det inte vapensmuggling?

En man av utländsk härkomst besökte Bredareds sportskytteklubb i Borås under sommaren, han var för dom okänd, där han ville provskjuta sina vapen. Han avvisades och man valde att kontakta Polisen eftersom personen dels hade en pistol men också någon form av automatkarbin.

Enligt uppgifter till Borås Tidning togs mannen in för förhör och det genomfördes en husrannsakan där Polisen hittade vapnen. Personen hade licens för vapnen, dock inte i Sverige. Polisen omhändertog vapnen och startade en utredning om olaga vapeninnehav. Man valde dock att lägga ner förundersökningen.

Jag har inget emot att personer som har licens i Sverige äger vapen för både jakt och sportskytte. Vi har restriktiva lagar som reglerar både ägande, förvaring och användning av vapnen. Däremot ifrågasätter jag varför Polisen valde att lägga ner ärendet om olaga vapeninnehav.

Att köpa ett vapen legalt i Sverige kräver både licens och ansökan. Mannen i artikeln har dock uppenbarligen inte varit i kontakt med Polisen angående sina vapen. Vapnen har alltså troligtvis tagits med mannen och passerat den svenska gränsen. Nu är jag inte jurist, men personligen anser jag det vara en form av vapensmuggling. Vid gränspassage är du dessutom skyldig att anmäla vapnet till Tullverket. Att utan tillstånd föra in vapen i Sverige är ett brott som kan ge fängelse.

Du kan läsa mer om införsel och utförsel av skjutvapen på Polisens hemsida.

Som jag tidigare skrivit är det viktigt att vi faktiskt ser till att upprätta en riktigt gränskontroll där alla som arbetar, oavsett civil- eller uniformsklädsel, med gränskontroll hos Tullverket ska vara rätt utrustade.

Dela

Lämna en kommentar