Märk upp dina kablar med maskeringstejp

Label maker dymo märkmaskin
Foto: Public Domain

För oss som samlar på saker kan det ibland vara en god idé att sätta en etikett på vad vi har. Dels för att vi enkelt kan kategorisera det i en databas, Excel eller på ett pappersark. Men också för att man enkelt ska kunna identifiera vad det är för något, vem den tillhör, och vad den används till.

Den mer exklusiva metoden för att skapa sådana etiketter är att använda en handhållen märkmaskin, ”label maker”, med självhäftande plasttejp. En både billigare och enklare metod är penna och maskeringstejp. Givetvis är det inte lika snyggt, men det fyller sin funktion.

Jag använder själv denna metod främst för min lunchlåda och för alla kablar som ligger och skräpar hemma och som jag tar med mig. Om kontakten är tillräckligt platt och stor sätter jag en etikett och skriver vad kabeln används till. Är kontakten för liten, eller om det endast är en lös sladd, gör jag istället en ”flagga” som jag skriver på. Nu vet jag att det faktiskt är min sladd och att den används för att ladda en röd kompaktkamera.

En ytterligare fördel är att man enkelt kan se vad det är för någon kabel som sitter i vägguttaget, om man kan dra ur den eller om något viktigt kommer att stängas av. Då slipper man dels leta upp vad kontakten går till, eller orsaka svordomar när man råkar stänga av bredbandsroutern.

Använder Du denna metod, eller någon annan, för uppmärkning av kablar hemma? Har du några tips på vad som kan märkas och hur Du gör?

Dela

3 svar på ”Märk upp dina kablar med maskeringstejp”

  1. Demonterade en bil för fullständig renovering en gång och märkte noga upp kabelhärvan med nummer på maskeringstejp som noterades i en anteckningsbok. Allting har en tendens att dra ut på tiden och det gick några år innan kabelhärvan skulle monteras igen, den hade förvarats i kallgarage och alla siffror var borta! Skrivet med kulspets på maskeringstejpen var det tydligen inte åldringsbeständigt!
    Mycket extrajobb blev det innan allt var på plats….
    Något att tänka på när det gäller prepperutrustning som kanske ska lagras länge, själv har jag funderat på att tillverka ett kablage som kan ansluta vedpannans fläkt, cirkulationspumpen, frysarna och vattenpumpen till mitt reservelaggregat i händelse av längre strömavbrott. Där ska jag INTE märka anslutningarna med kulspets på maskeringstejp.

    Svara

Lämna en kommentar