Vem bygger upp Syrien efter krigsslutet?

Dom flesta av oss som växt upp i Sverige har aldrig upplevt ett krig. Landet har under en lång tid varit förskonad från krig, till skillnad från många av våra grannländer. Efter krigsslutet 1945 var Sverige ett av få länder i Europa som kunde växla upp produktionen och exporten, något som få länder klarade av då både städer och industrier var sönderbombade och man var tvungen att främst fokusera på det.

Av kriget i Mellersta Östern märker vi nu av ett ökat tryck i Europa då allt fler valt att fly från dom krigsdrabbade länderna. Det pratas mycket om hur flyktingarna ska få plats. Migrationsverket i Sverige och kommunerna runt om i landet är extremt hårt belastade, man jobbar hårt för att finna sovplats och familjehem åt familjer och ensamkommande ungdomar.

På grund av trycket tar det även längre tid än tre månader för Migrationsverket att handlägga alla ärenden, något som får konsekvenser då den som är asylsökande inte har samma rätt att söka arbete eller gå en utbildning. Dom asylsökande som fått uppehållstillstånd och genomgått en utbildning behöver givetvis även ett arbete. Många är lågutbildade, men det finns också en del som har högskoleexamen och många företag som har haft svårt att hitta rätt kompetens kan nu finna duktiga ingenjörer.

Frågan är vad som händer efter krigsslutet. Även om det kommer ta lång tid så får vi förhoppningsvis se ett slut på oroligheterna i Mellersta Östern någon gång. Då behöver dom bygga upp infrastruktur, utbildning, sjukvård och allt som krävs för ett modernt samhälle. Problemet är då att många högutbildade har lämnat landet och kanske rotat sig i Sverige och andra Europeiska länder. Mycket av den kompetens som tidigare fanns har försvunnit. Eftersom det är många asylsökande barnfamiljer och ensamkommande ungdomar så har det även uppstått en generationsklyfta i Syrien och dom andra krigsdrabbade länderna. Frågan är hur många som vill rycka upp sina barn ur skolan och lämna ett land med fungerande infrastruktur och sjukvård för att återvända till ett totalt sönderbombat land som behöver återuppbyggas från grunden.

Även om det mullrar bakom knuten får vi hoppas att Sverige fortsatt kommer att vara förskonat från krig under många år framöver. Men vad skulle hända med landet om vi som har möjlighet väljer att fly. Vad skulle hända med dom stora företag som idag har sina huvudkontor och storskalig produktion i Sverige? Vid ett krigsslut, hur många skulle då välja att återvända hem för att försöka bygga upp det som en gång var? Kommer Sverige i så fall kunna vara det utvecklade land vi är idag med det välfärdssystem vi är vana vid? Det är en tanke som vi förhoppningsvis aldrig behöver uppleva.

Frågan är hur man själv skulle göra. Skulle jag bli inkallad för krigstjänstgöring? Försöka fly? Skulle jag då välja att flytta tillbaka till Sverige?

Dela

2 svar på ”Vem bygger upp Syrien efter krigsslutet?”

 1. Om jag inte missuppfattat det hela är det väldigt få som har högskoleutbildning. I alla fall det vi räknar som högskoleutbildning.
  AMS anser att all eftergymnasial utbildning är en högskoleutbildning, vilket givetvis inte är sant.

  Svara
 2. 1 Hur många av ”flyktingarna” är från Syrien
  2 Om krigshandlingar är en accepterad form av opposition, när övergår denna opposition i terrorism
  3 Om krigshandlingar inte är en accepterad form av opposition, hur tar man då bort illegitima (mindre än 50% stödjer) och våldsamma regimer (diktatoriska som demokratiska)
  4 Om kriget kommer till Sverige har man nytta av försvarsmakten.
  5 Om kriget kommer till Sverige på grund av öppna gränsernas Europa och höga svansföring i FN, samt uberliberala hållning har man sig själv att skylla (Barbara Spectre, Birgitta Ohlsson och alla andra i samma fålla)
  6 Om kriget kommer i form av utländskt finansierad och beväpnad opposition så vet man att uttrycket mota Olle i grind alltjämt är giltigt
  7 Uppbyggnaden av Syrien går till som uppbyggnaden av Sverige efter krigen 1500-1700 det vill säga de som känner att de vill bo i området bygger upp det. Svårare än så är det inte. Det måste vara någon feminist som lurat i bloggaren att det skulle förhålla sig annorlunda. Det kan också vara anledningen rätt många fortfarande håller sig kvar i området i väntan på att stridigheterna skall avslutas, ni vet vanliga hederliga medborgare (jag utgår i från att de är hederliga)
  8 Det är bedrövligt att Jan Eliasson intervjuas av RT och pratar om att man inte kan hålla reda på alla olika handlingar som skett fram till dags dato i Syrien. Det är väl ganska jävla viktigt att hålla reda på fakta eftersom Cameron tuggar om folkrättstribunal mot Assad och då skall det bevisas saker vilket kräver fakta och för en rättvis rättegång behövs allsidig bevisning, för och emot. I annat fall blir det en skenrättegång.

  Om kriget kommer på grund av utländska ”flyktingars” revolt mot missförhållanden och brist på arbete ställer jag de öppna gränsernas förespråkare som en mänsklig sköld. Vi vet precis vilka som uttalat sig för detta utan att tänka på konsekvenserna – eller med berått mod önskat dessa konsekvenser.
  Om kriget kommer av andra anledningar måste jag först analysera varför kriget kommit och om jag ställer upp på någon sidas djupliggande resonemang. I annat fall får de slåss själva, den som kommer dragandes med tvångsmässig rekrytering skjutes på stället. När deras kompani kommer för att straffa mig, då tar jag en kula för sakens skull och väntar på nästa reinkarnation.

  Svara

Lämna en kommentar