Gör dig en ark av goferträ

Französischer Meister um 1675
Französischer Meister um 1675

Att Gud skapade allt på sex dagar vet vi sedan länge. Åtminstone står det så i Gamla Testamentet, en skrift därifrån många uttryck har hämtats och en skrift som återberättats styckvis, ofta ur kontext, för många.

Frågan är hur många idag som faktiskt har tagit sig tiden att läsa den heliga skriften. Vi vet att läsförmågan bland den yngre generationen är på dekis. Allt färre barn och ungdomar läser böcker. Om det beror på att dom inte uppmuntras av sina föräldrar, några som kanske saknar lästradition, eller att den digitala tekniken med spel distraherar dom, eller kanske en kombination av båda, är en fråga vi bör våga att ta upp.

Nu är det säkert några av er läsare som protesterar, varför ska ett barn över huvud taget läsa Bibeln? Religionen är trots allt folkets opium. Jag hävdar, precis som Francis Bacon, att kunskap är makt. Vi vet att kunskap väger tungt, är lätt att bära och både goda retoriker, filosofer, ingenjörer och andra yrkesgrupper har nytta av att mycket vetande. Varför inte börja med en av världens mest utgivna böcker, bortsett från IKEA-katalogen, som tolkats av många, citerats av fler och både är älskad och föraktad? Givetvis har du som förälder ett ansvar att diskutera skriften med ungdomarna eftersom det delvis faktiskt är en rätt hemsk berättelse.

Eftersom mitt jobb tillåter, kräver, att jag sysselsätter mitt huvud med att konversera med mina arbetskamrater, lyssna på radio, podcasts och ljudböcker för att avleda den tristess som mina monotona arbetsuppgifter medför så valde jag idag att påbörja, och avsluta, Första Mosebok, vilken är den första delen i Gamla Testamentet och således bibeln.

14 Gör dig en ark av goferträ, inred den med kamrar och bestryk den med jordbeck både på insidan och utsidan. 15 Och så skall du göra arken: Den skall vara trehundra alnar lång, femtio alnar bred och trettio alnar hög. 16 Högst upp skall du göra en öppning för ljuset, en aln hög, runt hela arken. En dörr till arken skall du sätta på sidan. Du skall inreda den så att den får en undervåning, en mellanvåning och en övervåning. (1 Mosebok 6)

Frågan är vad personerna runt om kring Noa tänkte när han beslutade sig för att bygga den ark som skyddade dom och alla djuren under syndafloden. Dumförklarade alla honom? Enligt skriften vet att det regnade på jorden i fyrtio dagar och nätter, men att vattnet stod högt över jorden i etthundrafemtio dagar hade i alla fall inte jag någon aning om.

35 Under dessa kommande goda år skall de samla in allt ätbart och lagra och förvara säd under faraos tillsyn i städerna. 36 Och det skall finnas förråd av livsmedel för landet under de sju hungerår som skall komma över Egypten. Så skall landet inte behöva gå under genom hungersnöden.” (1 Mosebok 41)

Av Första Moseboken kan vi alltså lära att Josef, elfte son till Jakob och första till Rakel, vikten av att samla in ett förråd av goda års skördar för att kunna äta även vid missväxt. Hela världen kom till Egypten för att köpa säd av Josef på grund av hungersnöden. Är det ett beteende som någon av er läsare känner att ni kan relatera till? Förbereda er inför kommande svåra perioder i livet?

Givetvis är inte allt guld och gröna skogar och periodvis kan vi läsa om hur personer vid upprepade tillfällen blir svikna, mördade och Lots döttrar begår incest med sin far. Samtidigt tror jag, som finns beskrivet ovan, att det är viktigt att skaffa sig den kunskap som faktiskt finns i Bibeln. Dels hur historien utspelar sig, men också vilka argument troende personer, oavsett religion, använder sig av för att försvara sina åsikter.

Under morgondagen påbörjar jag den andra Moseboken. Har du läst Bibeln eller någon annan religiös skrift? Vilken?

Dela

3 svar på ”Gör dig en ark av goferträ”

 1. Jag har läst Bibeln, Koranen och diverse andra religiösa texter, framförallt om Buddhism och de olika indiska troslärorna. Det finns väldigt mycket intressant att lära i dem, mest insikter och historiska händelser. Man kan även lära sig att människan är bra jävla fuckad och att galningar med mycket makt har funnits genom alla år. Prepperdelen är ju det som eldar på många amerikanska kristna preppers att känna att de är ”on a mission from God”, på gott och ont.

  Tyvärr är väldigt många nyanser av väldigt mycket nog förlorat i muntliga varianter och översättningar genom åren, och absolut i de mer moderna kyrkornas rätt skeva tolkningar och censur som sedermera blivit officiella översättningar och ”sanningar”.

  Framförallt är kunskapen om dessa skrifter bra i debatter om religion, tycker jag.

  Svara
 2. Inte för att de allmänt räknas som heliga men jag kan även rekommendera Iliaden vilken ger inblick i psykologi, nödvändigt offer och en liten kontakt med bronsåldern. Sedan kan jag även rekommendera de norska kungasagorna, eddorna och annat isländskt/fornnordiskt. Tror det var Olaf Tryggvesson som yttrar dee passande orden om svenskarna, att de skall gå tillbaka hem och slicka sina offerskålar. Något de fortfarande kan tyckas göra.

  Brates edda, vilken jag föredrar, passar bättre för högläsning än tyst läsning vilket jag finner intressant.

  Svara
 3. Nej ! Gud skapade inte allt på 6 bokstavliga dagar, Varje skapelsedag var 7000 år lång. 1000 år är för Gud såsom en dag.

  Svara

Lämna en kommentar