Är Hesa Fredrik stötande?

Viktigt Meddelande till Allmänheten
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Tyfonlarmet Viktigt Meddelande till Allmänheten, Hesa Fredrik i folkmun, som testas den första helgfria måndagen varje kvartal tutade åter igår, förhoppningsvis också på er ort.

Förutom det vanliga ”vad är det som tutar” kunde vi i sociala medier läsa om att folk anser att vi bör respektera krigsdrabbade vilka kan känna obehag och få minnesbilder och panik där de försöker ta sig ner till närmsta skyddsrum. Visst är det synd om personer som drabbats av krig, vilket vi nu ser konsekvensen av när stora delar av Syriens befolkning valt att lämna landet. Men det betyder inte att vi ska undvika att kontrollera tyfonlarmet som förutom VMA också har som uppgift att tuta ut beredskapslarm och flyglarm om det skulle behövas.

Personligen känner jag mig otrygg om Hesa Fredrik inte tutar ut signalen, följt av faran över, var tredje månad. Det är faktiskt så att om ”fel” signal ljuder över landet så är det dags att uppsöka närmsta skyddsrum, vilket idag fungerar som garage och förråd och kan göras om till funktionsdugligt skyddsrum först inom 48 timmar. Förutsatt att det är inspekterat och utrustning finns för ändamålet.

Den som känner obehag och/eller har problem med minnesbilder måste givetvis få hjälp med sina problem. Det är därför vi har en skattefinansierad vård. Detta gäller också för vård av Försvarsmaktens veteraner, en vård som idag är lite eftersatt.

Frågan är om personer som känner obehag inför funktionstestet av VMA är samma personer som kommenterar i media varje gång Försvarsmakten håller en övning. Jag har faktiskt inte något problem med att vakna till ljudet av reamotorer från stridsflygplan. Förutsatt att det är svenska JAS 39 Gripen och inte främmande makt.

Hörde ni förresten tyfonerna ljuda över staden igår?

Dela

5 svar på ”Är Hesa Fredrik stötande?”

 1. Dom som flytt från krig och elände ser inte Hesa Fredrik eller militärer som stötande. Det är i alla fall min erfarenhet.
  Dom ser det som ett försvar av deras fred och frihet.
  Dom som anser att det är stötande är ofta folk till vänster om Stalin. Dom som ofta uttalar sig men inte har någon egen erferenhet eller insikt.

  Svara
 2. Det är självklart att vi ska testa ”Hesa Fredrik” eller VMA-signalen. Det är en mycket viktig del av samhällets civilskydd. Det är samhällets plikt att informera nyanlända flyktingar och migranter, t ex via Migrationsverket, om vad VMA-signalen betyder, hur ofta den hörs och vad man ska göra om den ljuder vid något annat tillfälle t ex vid fara för farligt utsläpp.

  Vi ska uppskatta att vi har denna signal även om den idag kompletteras sätt att varna allmänheten t ex via radio eller sms. Den tutar inte ofta men när den väl gör det kan det vara skillnaden mellan liv och död.

  Dock är det så att VMA-signalen i fredstid inte har samma betydelse som under förhöjd beredskap och krig.

  Svara
 3. Börjar kännas som upp-ned-vända världen med konstiga värderingar. Att reagera negativt mot test av larm som ska hjälpa samhället vid kris, eller bli irriterad över militärövningar är märkligt. Varje gång jag ser en rote som gör en överflygning blir jag glad och nyfiken. Dessa saker är ett tecken på ett sunt samhälle (krig är inte sunt, men beredskap på det ÄR) som borde skapa trygghet.

  Svara
 4. Håller helt och hållet med, det är en trygghet att veta att signalen fungerar om det skulle bli gasläckage, brand med giftig rök, krig eller andra sorters faror. Jag brukar alltid lyssna efter den t.ex. ut genom ett fönster på min arbetsplats.

  Det irriterar mig nästan att det finns människor som inte har någon aning om när den testas – och därför inte kan sätta sig i säkerhet om den skulle tuta någon annan gång än den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

  Svara

Lämna en kommentar