Skräcken: 1,9 miljoner legala vapen i Sverige

Pistolskytte
Foto: Public Domain

Flera nyhetssidor skrev idag om att nyhetsbyrån Siren har tagit fram statistik för antalet vapenägare samt hur många, och vilken typ av legala vapen som finns ute i landet. Föga förvånande bor det flest antal vapeninnehavare i norra delen av Sverige där det finns en stor tradition av jakt.

Totalt finns det omkring 1,9 miljoner vapen registrerade i Sverige, varav 1,6 miljoner är jaktvapen, alltså hagel- och kulgevär. Det finns också 110 000 pistoler och revolvrar, samt ett fåtal olika andra automatvapen. I vilken utsträckning det rör sig om semiautomatiska eller helautomatiska är svårt att säga eftersom det inte står i artiklarna.

Maria Brahm, gruppchef på polisens rättsenhet i Väst säger till SVT Nyheter Väst att det är väldigt ovanligt att lagliga vapen använd i brottslig verksamhet. Enligt uppgifter från SVT stjäls det omkring 270 licensbelagda vapen varje år, trots hårda krav på säkerhetsskåp. Ställer vi det i förhållande till det totala antalet vapen, eller enbart jaktvapen så är det alltså en ickefråga.

Samtidigt envisas lagstiftare och utredare med att propagera för hårdare vapenlagar som drabbar legala vapen. Det kan ställas i relation till att 1300 illegala vapen beslagtogs i fjol. Och fortfarande är det lättare att få tag på illegala vapen än en förskoleplats.

Dela

8 svar på ”Skräcken: 1,9 miljoner legala vapen i Sverige”

 1. ”Och fortfarande är det lättare att få tag på illegala vapen än en förskoleplats.” haha, underbar formulering.

  Låt civilbefolkningen försvara sig mot maktobalansen från våldsverkarna. Legalisera bruket av vapen i självförsvar. När statsmakten slutar uppfylla den grundläggande säkerheten bör de åtminstonde inte stå ivägen för medborgarna att försvara sig själva och varandra.

  Svara
 2. Problemet är att ”vanliga schyssta” människor inte kan ha vapen hemma relativt fritt. Jag tror inte på myten om våldsbrotten i Usa är pga vapnen. Finns olika statistik och teorier kring detta beroende på världsbild. Vi i Sverige är bland de mest domesticerade människorna i världen enligt min mening. Att kunna få lov att försvara sitt och sin familjs liv är bland det viktigaste som finns (och det går inte till syvende och sist inte att delegera av rätt logiska skäl) . Dessutom genom en sund vapenkultur skapas ett bättre nationellt försvar. Se på Schweiz exvis. Ca 50% av befolkningen har vapen hemma (dock ammo annanstans) och de skjuter ofta tillsammans. Vid ofred har du en befolkning med vapenvana och tillgänglighet. Gerillaverksamhet blir effektivare. Mycket att säga om detta. Respekt för varandra (och då menar jag inte vissa ungdomars syn på respekt när de talar om rädsla) och för vapen borde vara grundläggande i livet. Och alla borde kunna jaga och lägga ner sin egen mat innan de blir vända med att gå till ICA. Alla borde kunna få lov att bli så självförsörjande som det går. DÅ kan man hjälpa varandra på lika villkor. Samtidigt blir vi paradoxalt nog beroende av varandra och tvingas att hjälpa varandra och möta grannen istället för att alla är för sig själva hela tiden. En person är bra på detta, en annan är bra på något annat. Ovanpå detta lägger vi high-tech. Då har vi ett bra fundament i livet. Redundans och marginaler för det mesta i livet. Inte allt förstås. Någon gång ska vi dö och vi kan inte lura döden. Däremot kan vi leva livet.

  Svara
  • Mycket riktigt. Tydligt kulturellt i USA. Skjutningarna där korrelerar inte heller med vapentätheten på platsen samt att skol- & biografskyttar åker långt för att hitta ”gun free zones”.

   Svara
 3. Politik är att vilja. Slå
  http://postimg.org/image/81ajc0for/

  ”Upphovsrätt” resume.se, men valaffischerna är public domain eftersom den sponsrats av skattemedel. Planerar V någon större våldsmanifestation. Revisorerna bör kontrollera reseräkningarna till Balkan eller bussbiljetter ut i Värtahamnen. Major Björklund, givakt. Kul att han börjar lägga sig till med vikingaskägg. Senkommen hipster.

  Svara
 4. Varför nöjer dom sig med att ta registrerade vapen, varför inte försöka gissa hur många oregistrerade vapen militären har.
  Läste rubriken och blev rädd, trodde du menade att vi bara hade knappa 2 miljoner vapen i sverige. :p

  Svara
 5. Det kom en ganska intressant hovrätttsdom angående en incident i Lkpg tidigare i år. Person A hade blivit/kände sig hotad av person X, ledare i ett känt kriminellt gäng. Person A innehar en illegal revolver. Han tar med sig den, laddar med fel ammunition och skjuter under en konfrontation person X i magen.

  Hovrätten friar mannen från mord/dråp-försök så det anses vara i självförsvar.

  Hade person A varit en legal vapenägare som skjutit en inbrottstjuv så kan jag garantera att person A hade blivit dömd för dråp/mord-försök samt blivit fråntagen sin vapenlicens.

  Det kallar jag bra lagstiftning..

  En av många artiklar i ämnet:
  http://www.corren.se/nyheter/linkoping/frias-for-skott-mot-gangledare-8343742.aspx

  Svara
 6. Sverige är ett skämt när det gäller vapenlagstiftning.
  Det är dom illegala vapnen som är farliga, inte dom registrerade.
  Detroit som har USA’s hårdaste vapenlagar har också flest
  mord med skjutvapen.
  Texas med dom mest liberala vapenlagarna ligger i topp ang
  minst antal mord med skjutvapen.

  Svara

Lämna en kommentar