Hur ska Moderaterna avlyssna krypterad data?

Anna Kinberg Batra, partiledare för Moderaterna föreslår idag ett antal förslag för att motverka radikalisering och terrorism. Man vill bland annat utöka Säkerhetspolisens möjligheter till signalspaning under förundersökningar för att kunna säkra bevisning.

Moderaterna vill också införa vissa resebegränsingar för personer med svenska pass. Det är redan idag möjligt att dra in pass under en begränsad tid, men man vill nu öka den möjligheten. Dessutom vill man att det ska bli dyrare att ansöka om ett andra och tredje pass. Man ska också behöva förklara sig för polisen.

Men vad händer med folk som återvänder?

Jag ställer mig även frågande till partiets vilja att öka resurser till höjd säkerhet för trossamfund. Ska vi ställa beväpnade vakter utanför som bevakar kyrkor, synagogor och moskéer omringade med concertinatråd? Det är endast en reaktion på symptomet, ökad intolerans mellan olika religioner, men det åtgärdar inte grundproblemet.

Givetvis är en av punkterna floskeln om ökade resurser till polisen och säkerhetspolisen. Man vill även utveckla erfarenhets- och kunskapsutbytet mellan polisens nationella insatsstyrka och specialförbanden. Men med tanke på att halva skånepolisen är på semester och resten av landet saknar polis så får vi se vad det innebär i praktiken.

Något som jag riktar kritik mot är punkte att Säkerhetspolisen bör ges möjlighet att läsa krypterad datatrafik. Det förekommer en diskussion i både USA och Storbritannien om att tjänster ska tillhandahålla en bakdörr till polisen. Att bygga in säkerhetsfel i krypteringsmjukvaror är ett stort problem. Dels för att kryptering idag är unik för varje användare, sen skapar det stora problem på nationell nivå. Vad händer om Ryssland eller Kina på riktigt kan avkryptera den kommunikation som förekommer mellan USA och Sverige. Vem ska ha möjligheten att avkryptera vad? Vem kommer att välja tjänster med bakdörrar? Ingen. Det handlar om förtroende.

På tal om förtroende. Mitt och många andras förtroende för Kinberg Batra är noll och ingenting. Nej till Decemberöverenskommelsen. Nej till Moderaternas val att inte bedriva oppositionspolitik.

Läs hela förslaget här och på SVT.

Dela

2 svar på ”Hur ska Moderaterna avlyssna krypterad data?”

  1. Jag kan bara hålla med om Batra. Reinfeldts ande vular tungt över henne och jag tror inte att hon på sikt kan sitta kvar.
    Vad gäller avlyssningen slår det bara mot normala människor. Extremisterna kommer dom inte åt på det sättet, ett sätt är att starta ett mailkonto som flera kommer åt. Man går in och skriver mail som man inte skickar. Nästa person går in och läser denna draft. Så frågan är varför man absolut vill ha tillgång till människors dokumentation?

    Svara
  2. Jag tror inte man skapar ett säkert och tryggt samhälle med mer övervakning. Och när det gäller bakdörrar i program, vare sig det är säkerhetsprogram eller kommunikationsprogram visar all erfarenhet att dessa inte löser några problem. Ett demokratiskt land och rättsstat har dessutom svårt att hantera dessa program utan att övervakningen blir korrupt. Det är dessutom mycket farligt att lägga in bakdörrar som myndigheterna har tillgång till. Det slutar alltid illa.

    Svara

Lämna en kommentar