Everöd utan dricksvatten fram till julafton

Flaskvatten
Foto: Brian Smithson / CC BY

Boende i Everöd i Kristianstads kommun har sedan en månad tillbaka inte kunnat dricka vattnet till följd av bakterier i dricksvattnet. Enligt nuvarande prognos kommer det ta ytterligare tre månader tills invånarna på orten kommer kunna dricka vattnet. Sedan tidigare finns vattentankar utplacerade och nu ser man över möjligheten att kompensera dom boende genom för deras vattentaxa.

Det är bland annat bakterier som orsakar vinterkräksjukan som återfinns i ledningarna. Det är givetvis mycket allvarligt, och visar hur sårbara vi är. Både för naturliga bakteriehärdar i dricksvattensystemen, men också för en eventuell biologisk attack mot det svenska dricksvattnet. Vad skulle hända om hela Stockholm låg och kräktes?

SVT, Expressen

Dela

3 svar på ”Everöd utan dricksvatten fram till julafton”

    • Citerar från Kristianstads kommuns hemsida, vilken länkas i inlägget.

      ”Smittskydd Skåne har hittat både calicivirus, som orsakar vinterkräksjuka, och campylobakter, som är en vanlig magsjukebakterie, i patientprov. Det tyder på att magsjuka har spritts både med virus och bakterier i vattnet från Everöd.”

      Svara

Lämna en kommentar