Jordskalv i Göteborg – efter kontorstid

Bild på Åskoväder i Helsingborg
Foto: Creative Commons

Omkring 21:45 lokal tid drabbades stora delar av Göteborg, Öckerö, Mölndal av ett jordskalv. Skalvet som hade magnituden 2,8 på richterskalan hade sitt epicentrum untanför Amundön. Genom sociala medier kunde intresserade snabbt konstatera att skalvet också kändes i Kungsbacka samt i Lerums kommun.

Vid 21:50 försökte jag via sociala medier kontakta både lokala nyhetsredaktioner som krisinformation. Men eftersom 21:50 är efter kontorstid så bemannades kontot inte. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har givetvis tjänsteman i beredskap, men denne har uppenbarligen ingent samarbete med redaktionen på Krisinformation.

Både nyhetsredaktioner som polis, räddningstjänst och SOS Alarm fick under kvällen ta emot samtal från en undrande allmänhet. Vid ett första skede hade dom givetvis inga uppgifter om skalvet berodde på en explosion eller om någon hade skadats. Givetvis kan det vara bra om allmänheten kontaktar SOS Alarm eller LKC om man känner av en explosion, men samtidigt borde man snabbt kunna kommunicera ut information via sociala medier. Givetvis som ett komplement till officiella kanaler som lokalradion, P4 Göteborg 101,9 MHz.

Jag kan ändå tycka att det är lite tragiskt att det är Aftonbladet som först går ut med information om jordskalvet. En kvällstidning från Stockholm. Men har man rustat ner den svenska militära och civila beredskapen och konsekvent vägrar att återuppbygga den så blir det så.

Dela

1 svar på ”Jordskalv i Göteborg – efter kontorstid”

  1. Jag skulle vilja påstå att omvärldsbevakningen och därmed beredskapen hos såväl centrala krishanteringsfunktioner som MSB och regeringskansliet som hos SOS Alarm, polisen och de större räddningstjänsterna/förbunden är mycket god.

    Däremot finns det en medvetet inbyggd tröghet i hur dessa kommunicerar mot media och allmänheten. Man vill ha hög trovärdighet över tid och då vill man vara säker på att de uppgifter man lägger ut på t ex Krisinformation.se är korrekta.

    Däremot kan jag tycka att vissa larmoperatörer inom räddningstjänsten är onödigt vaga eller hemlighetsfulla i sin kontakter med media. Så var det inte på min tid…

    Svara

Lämna en kommentar