Laddar du mobilen under natten?

iPhone Android stulen
Foto: Jhaymesisviphotography / CC BY

Under det senaste året har det kommit upprepade rapporter om laddare för mobiltelefoner som har överhettats vilket kan medföra att bostaden brinner upp. Därför har Elsäkerhetsverket valt att införa försäljningsförbud på ett par produkter, och uppmanar folk att kontrollera att produkten är CE-märkt, men säger också att det inte är en garanti för säkerhet.

För att undvika att att laddaren överhettas rekommenderas att vi inte laddar mobilen nära brännbara material, exempelvis i sängen, och att den inte sitter kvar efter att mobiltelefonen är färdigladdad. Enligt texten på SVT är det också viktigt att ha en, gärna flera, brandvarnare.

Även om brandvarnare är bra, måste dom givetvis funktionstestas regelbundet, men det går inte att släcka en brand med brandvarnare. För det krävs släckutrustning som brandfilt och brandsläckare. Därför är det också viktigt att ha en plats på varje våning för det.

Men hur oroliga ska vi vara, vi har fullt av elektronisk utrustning i hemmet. Datorer, routrar, trådlösa telefoner, digitaltv-boxar, vhs-spelare och annan utrustning som ofta är ingång eller standby dygnet runt. Handen på hjärtat, vem stänger av sin dator på kontoret efter att arbetsdagen är över? Många industrier är beroende av att systemen är ingång, en del maskiner och produktionsutrustning går inte att stänga av utan att förlora information och orsaka driftsstopp.

Det är också viktigt att tillverkarna tar sitt ansvar och kvalitetstestar sina produkter samt slutar använda barnarbetare, för som vi vet så har barn ingen känsla för kvalitet.

Hur gör du, laddar du dina elektroniska prylar över natten, stänger du av datorn och tvättmaskinen när du går hemifrån? Skriv gärna en kommentar.

Dela

10 svar på ”Laddar du mobilen under natten?”

 1. Jag laddar nästan alltid min telefon på natten. Stänger av datorn på jobbet och släcker överallt hemma när jag inte är där. Men tvn står ju ständigt på standby, drar bara ut kontakten när det åskar.

  Man borde kanske ta reda på varför laddarna blir överhettade och förbättra dem istället för att bara säga att såhär är det.

  Svara
 2. Klart man laddar över natten, när ska det annars hinnas. Men tänker på vad som finns runt, ex en gardin som hänger över är ju lite dumt.

  Stänger inte av tvättmaskin m.m. när vi åker hemifrån. Tänker såhär, att om det mot förmodan skulle börja brinna i en apparat när ingen är hemma så kommer jag vara tacksam för att det var då det hände, och ingen kom till skada.

  Värre då att ha grejer igång när man är hemma ju. Har brandvarnare, släckare m.m. men med fyra barn som ska forslas ut innan det är läge att försöka släcka så är väl risken stor att man får låta skiten brinna bara…

  Svara
 3. Jag laddar mobilen varje kväll och har den sedan avstängd under natten. Min gamla osmarta mobil får funka som väckarklocka och nödtelefon.
  Datorn stängs också av för natten. Har inte någon tv. Routern och kyl/frys är det enda som är igång dygnet runt.
  Jag har faktiskt börjat fundera på hur brandfarlig routern kan vara och om det går att dra ur kontakten varje natt utan att få alltför mycket strul med internetuppkopplingen.

  Svara
 4. Jag laddar under natten och är inte speciellt nojig. Hoppas jordfelsbrytaren triggar om något skulle bli fel. Däremot lämnar jag inte hemmet med vatten igång, typ disk- och tvättmaskin. Vad gäller laddare så tror jag inte de bara helt plötsligt fattar eld, utan det föregås av lite symptom, alternativt handhavandefel. En direkt varning kan jag ge för billiga laddare som inte är strömbegränsade. Äldre apparater laddades med 1 ampere, men nyare apparater kan sluka 2,1 ampere. Försöker man då ladda en ny apparat i en äldre laddare som saknar strömbegränsare, så kommer den att överhettas, och möjligen börja brinna. Jag kan direkt varna för t ex denna:
  http://www.biltema.se/sv/Kontor—Teknik/Mobilt/Kablar-och-laddare/Reseladdare-USB-2000033372/
  som har maxström på 2 ampere. Försöker du ladda två plattor samtidigt på den så kommer det att smälta, eftersom den saknar effektbegränsare. Köp en dyrare variant på Kjell & Co istället som har bättre koll på sina grejer även om de är dyrare.

  Svara
 5. Hej,

  Jag (eller vi) använder elektroniska prylar i stor omfattning. Något som fungerar för oss som ständigt har datorer, tv-skärmar, surfplattor och mobiler igång är att ladda över datorn (i vårt fall över Mac). Våra Mac:ar står alltid på underlag som inte är lätt antändbara och med god ventilation. Att ladda mobilen eller surfplattan över datorn har också den fördelen att man samtidigt får en färsk säkerhetskopia (om man ställt in det så). På så sätt minimerar vi risken för att förlora viktig information. Naturligtvis finns det både brandvarnare och lämplig brandsläckare samt brandfilt på olika platser.

  Vi kollar också våra tekniska prylar regelbundet. Skadade sladdar byts direkt (och deponeras hos ÅVC). Vi är noga med att bara använda tillverkarens originalladdare sladdar och andra tillbehör. Om vi köper 3:e parts tillbehör väljer vi endast sådana som tillverkaren rekommenderar. Helst ska de vara certifierade. Olyckor kan förstås hända ändå men då är vi skyddade och garantien gäller.

  Naturligtvis lägger man aldrig en dator eller annan elektronisk pryl i sängen eller på ett sätt som förhindrar god ventilation! Föräldrar och vuxna har ett särskilt ansvar att föregå med gott exempel men också att förklara för barn och ungdomar riskerna med att övertäcka elektroniska prylar.

  Svara
 6. Hur stor brandfara är egentligen en mobilladdare jämfört med alla andra AC/DC-adaptrar som man har hemma? Det är massor av produkter som man har konstant ikopplade, t.ex TV-spel, datorer och skärmar, elektriska tavelramar, klockradio etc.

  Google gav mig inget snabbt svar, men gissar att mobilladdare inte är farligare. Däremot är det större nyhetsvärde i att lyfta fram just mobilladdare som en dödsfälla.

  Att stänga av datorn är en dålig jämförelse. Drar du inte i sladden så har du fortfrande ström till nätdelen/laddaren och borde i teorin vara lika farlig som en mobilladdare. Jordfelsbrytare tror jag inte hjälper mot den här typen av faror, men det kanske någon elektriker svara på bättre.

  Slutsatsen jag drar är att om man rädd för brand i mobilladdare så bör man konsekvent vara lika rädd för alla elprodukter i hemmet och således är den bästa idén att stänga av huvudströmbrytaren när du sover eller går hemifrån.

  Svara
 7. Upphaussat av media i sedvanlig ordning. Tänk på alla bränder som startas av vitvaror som kyl/frys och tvätt/torktumlare, vilket är de vanligaste brandorsakerna när det gäller utrustning kopplat till el.

  Svara
 8. Laddar min tfn via datorn när jag sover. När det gäller avstängda elprylar så är allt utom router och NAS avstängda eller på standby 99% av tiden jag inte är hemma (den enda gång jag lämnar hemmet utan att datorn är stängd är när jag skall handla i kvartersbutiken)

  Svara
 9. Detta har man babblat om länge nu. Håller med om en kommentar och det är att tillverka produkter som fungerar istället. Något fel om dom blir överhettade. Fixa det i stället

  Svara

Lämna en kommentar