Larmnumret 112 nere – Krisinformation får info via Twitter

Av en händelse uppmärksammade jag Christer Ängehovs tweet om att larmnumret 112 har tekniska problem, vilket åtminstone drabbar region Skåne. Givetvis är SOS Alarm 112 ett av Sveriges viktigaste telefonnummer som alla ska kunna utantill, också barn, för att man ska kunna nå Räddningstjäns, ambulans och polis.

 

krisinformation-svarSom jag förstår det får Krisinformation informationen från Ängehovs Twitterkonto varpå de frågar hur man ska komma i kontakt med SOS Alarm om man behöver larma. Mitt förslag är att man tar sig till närmaste brandstation , vilket är ett alternativ. Dessutom är jag av åsikten att Sveriges nationella informationsummer, 113 13, är bland de första som ska nås av informationen och även ett alternativt nummer. Givetvis tillsammans med ett Viktigt Meddelande till Allmänheten.

När en av mina följare på Twitter poängterar att MSB om någon ska ha den informationen eftersom de är ansvarig myndighet förklarar de att SOS Alarm är ansvariga för 112 och att de endast kan publicera bekräftad info från andra myndigheter. Åter vill jag säga att om någon ska få informationen först är det den lokala räddningstjänsten, polisen samt 113 13, Krisinformation och informationen ska gå ut på alla tillgängliga kanaler.

Nu har det gått ut ett VMA hos Public Service.

Dela

3 svar på ”Larmnumret 112 nere – Krisinformation får info via Twitter”

 1. Hej,

  man kan ju tycka att det är konstigt att Krisinformation.se inte verkar ha kontaktvägar till SOS Alarm. Men man ska komma ihåg att Krisinformation.se i första hand är en informationstjänst som MSB driftar. Enligt mina inofficiella källor är det i första hand TiB på MSB som är Point of Contact för svenska myndigheter (alla nivåer). Hur gången är mellan SOS Alarm och TiB på MSB vet jag inte i detalj. Ett problem kan vara att SOS Alarm, trots att det ägs av staten och kommunerna och landstingen, är ett aktiebolag. Man hör ofta företrädare hänvisa till det när det gäller den här typen av frågor eller händelser. Men det är ett rimligt antagande att TiB på MSB borde haft information i ett tidigt skede givet att SOS Alarm informerat om problemen. TiB har förmodligen någon gång därefter informerat redaktören på Krisinformation.se. Fast det händer nog att informationen går åt andra hållet också. Jag tycker det är bra att du uppmärksammar frågan och vi på Beredd.se följer också upp det inträffade.

  Hesa Fredrik drar man inte igång för att larmnumret 112 är utslaget. Det var någon som kommenterade det. Det vanliga är annars att räddningstjänsten åker ut med brandbilar på strategiska platser i kommunen och då reläar vidare till SOS Alarm. I det här fallet är det oklart om någon räddningstjänst vidtagit den åtgärden. Jag har inte hört något om det i alla fall.

  TiB på MSB är närmast att betrakta som någon slags nationell stabschef för samhällets dygnet runt beredskap.

  Som Christer Ängehov påpekade är det bara på bemannade brandstationer där man har möjlighet att larma SOS Alarm via reservrutiner, alternativt köra ut med brandbilen ta det som ett IVPA-larm. Vanligtvis har deltidsstationenr ingen bemanning utom kontorstid såvida personalen inte är där för att träna eller av andra orsaker råkar vara där. Det är inte omöjligt att informationsnumret 11313 liksom 11414 och 1177 skulle kunna användas i sådana här situationer. Jag har inte testat och jag vet inte om det skulle fungera i ett akut läge där larmnumret 112 är utslaget. Men det kan vara värt att undersöka.

  Svara
  • Hej tack för din kommentar.
   Enligt Krisinformation.se och deras kommentar på SwedishPrepper Facebook, länken till Sydsvenskan, så ska TiB fått infon i alla fall.

   Men vad jag menar med 113 13 är att det är ett nationellt informationsnummer som alla ska känna till. Så är det strul någonstans så ska man ringa dit för att få info.

   Svara

Lämna en kommentar