Kortbetalning slutade fungera för Swedbanks kunder

Bankomat
Foto: Automatid2012 / CC BY-SA

Under morgonen drabbades Swedbanks kunder av omfattande driftstörningar. Banken hade problem med både hemsidan, internetbanken, telefonbanken och korttransaktioner, både i uttagsmaskiner och vid kortköp. Det är inte första gången banken har haft driftstörningar, och gissningsvis ej heller den sista. Störningarna avhjälptes under morgonen.

Min ståndpunkt är att effekterna av ett alltmer kontantlöst samhälle kommer att medföra till ökad sårbarhet till följd av att vi är mer beroende av digitala system. Även om dagens avbrott avhjälptes förhållandevis snabbt kan man vid ett mer omfattande IT-haveri, avgrävda kablar eller strömavbrott helt förlora möjligheten att betala för sina varor.

På torsdag, den 19 mars, kommer Finansutskottet att hålla en öppen utfrågning kring kontanthantering i samhället där Finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) är inbjuden, tillsammans med talare från bland andra PTS, SKL, Svensk Handel och Riksbanken.

Samtidigt ser vi också att föreningar och andra med småskalig kontanthantering har fått stora problem med att deponera pengar på föreningens bankkonto eftersom det i stort sett bara är Forex som tillhandahåller kontanthantering i kassa, dock mot en avgift.

Dela

2 svar på ”Kortbetalning slutade fungera för Swedbanks kunder”

 1. Vem behöver pengar överhuvudtaget?
  Handlar det inte om ömsesidiga byten, där man gör tjänster och gentjänster? Några har i dagsläget lånat en massa pengar, det vill säga tagit för sig av andras tjänster och har lovat att utföra en massa gentjänster i framtiden.
  Man kan även se det som att de som utfört tjänsterna givit jättestora gåvor till de som tagit stora lån – om det sker konkurser hos låntagararna. Det är väl i sig oerhört vänligt, men kanske en riskabel utveckling. Kanske, med tanke på att den är önskvärd ur en viss synvinkel. Som en global Amishsläkt av lika värda människor av olika kulörer.

  Frågan är som sagt i dessa ömsesidiga bytesrelationer, hur många vässlor det finns bland hackspettarna.

  Det finns även de som bygger jättelika immaterialrättskomplex för att kunna ackumulera jättelika fordringar hos andra människor. De som kallas the 0,1 %. Om de hade börjat njuta av förmögenheterna, hade andra kunnat betala av sina tjänsteskulder. Men si där bryter man mot det protestantiska idealet, vilket till viss del är nödvändigt för att kunna bära den nuvarande världsbefolkningen. Idogt arbete för att producera mat, kläder och allt det andra.

  Svara

Lämna en kommentar