Hur minskar vi tillgången på illegala vapen?

Pistolskytte
Foto: Public Domain

Med anledning av dödsskjutningen på en krog i området Biskopsgården i Göteborg där två personer mördades och åtta skadades när minst två gärningsmän öppnade eld med ett automatvapen, troligtvis någon form av automatkarbin eller en k-pist, så är det dags att vi diskuterar ämnet, och på allvar tillsammans försöker stoppa det allt grövre våldet i samhället.

Socialdemokraten Anneli Hulthén, Kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, går nu ut och efterlyser hårdare vapenlagar, en fråga hon kommer att ta upp med Inrikesminister Anders Ygeman redan under eftermiddagen.

Riksdagen röstade under förra året igenom Regeringen Reinfeldts proposition ”Skärpningar i vapenlagstiftningen” (2013/14:226). Däremot vet jag att man, både på nationell och EU-nivå, valt att attackera dem som utövar sportskytte. I första hand de som använder automatkarbiner, med förslag om begränsningar och licensplikt på magasin. Se utredning ”Skärpningar i vapenlagstiftningen” (SOU 2013:7) av Doris Högne Rydheim, rektor på Polishögskolan.

Redan idag har Sverige en kraftigt reglerad marknad genom b.la. vapenlagen, se länkar på Pistolskytteförbundets webbsida, där man som utövare av målskytte regelbundet måste söka ny licens vart femte år, med krav som att man måste vara aktiv medlem i en skytteklubb och skjuta ett visst antal guldserier, både när man ansöker om vapenlicens och sedan varje år för att betraktas som aktiv.

En uppsträckning av svensk vapenlagstiftning kan alltså inte bara betyda hårdare straff för illegalt vapeninnehav, utan också många andra saker. Ett straff kan dock endast utdelas till den som är dömd, och då måste man först misstänka brott och därefter gripa och häkta personen, vilket inte alltid är lätt.

Jag yrkar på att i första hand ge ökade resurser till Tullverket och en ökad samverkan med andra myndigheter för att förhindra att vapen och vapendelar kommer in i Sverige på illegal väg.

Dela

10 svar på ”Hur minskar vi tillgången på illegala vapen?”

 1. Instämmer om mer pengar till Tullverket.
  Har två självupplevda, ur levande livet, händelser om hur otroligt slapp tullkontrollen är. Har vid två tillfällen varit i Tjeckien på skyttetävling. Har kört bil hela vägen via Öresundsbron. Vid hemresan har vi passerat tullen runt kl 3-4 på morgen. Tre män i en stor svart bil av (ö)känt tyskt märke. När man betalar broavgiften tittar personen bakom luckan knappt på oss. Vi kunde enkelt ha smugglat in 100 illegala vapen.

  Svara
 2. Jag tror inte att det får någon verkan på antalet vapen om man ger sig på jägare och/eller sportskyttar.
  Det är nog ytterst ovanligt att det är deras vapen som brottslingar använder. Det är för lätt att smuggla in vapen till sverige.
  Det kommer knappast att bli svårare eftersom staten hela tiden minskar antalet tullare i landet.

  Svara
 3. Problemet är illegalt importerade automatvapen. Men politikerna vill ofta skärpa lagstiftningen kring legala jaktvapen. Populistiska politiker utan logik finns det gott om…

  Svara
 4. @ Magnus. fast de som tar emot broavgiften har väl inget med gränskontrollen att göra. Gränskontrollen sker ju när du har åkt över bron och är i Sverige.
  Glöm inte att du dessutom är skyldig att deklarera dina vapen när du passerar gränsen.

  Tullen är redan underbemannat i dagsläget, nu väntar dessutom en hel del pensionsavgångar.
  Det finns färre än trehundra tullare i uniform, som skall bevaka all gräns över hela dygnet under alla dagar.
  Dessutom vill inte tull-ledningen att man skall vara beväpnad till uniform, vilket blir väldigt konstigt då man bland annat har till uppgift att bekämpa narkotika och vapensmuggling, kontrollera fordon vid obevakade gränspassager (små skogsvägar på gränserna till Finland och Norge) stoppa fordon längs vägarna inne i Sverige för sk punktskattekontroller och samverka med polisen o andra myndigheter.
  Utöver detta tillkommer all civil båttrafik, framför allt sommartid, som också kan passera helt okontrollerat.
  Så jag håller helt med ovanstående talare.
  Menar makthavarna allvar med att man skall bekämpa de illegala vapnen så bör de kanske sluta klämma åt laglydiga medborgare och satsa lite mer på tullen.

  Svara
  • Så är det att dom inte skall kolla detta. Mer en illustration om hur dålig kontrollen är. För övrigt var tullstationen helt öde – osäkert om någon ens jobbade den tiden.

   Självklart var våra vapen tulldeklarerade 😉

   Svara

Lämna en kommentar