En prepper älskar framförhållning

Min åsikt är att det är bättre att ha viss framförhållning och försöka förebygga problem som kan uppstå istället för att stå helt oförberedd om något skulle gå sönder, framför allt när det kommer till vardag och arbetsliv, även om min arbetsgivare inte verkar vara av den åsikten. Det samma gäller också prepping.

Om man på grund av ett strömavbrott, benbrott eller kanske vinterkräksjukan inte kan ta sig till mataffären för att handla finns det en viss trygghet att ha ett skafferi som är fullt. Det samma gäller en spargris med kontanter bankomaten är stängd, eller om du tappat ditt bankkort efter den senaste krogrundan. Vore det inte skönt att veta att du slipper gå ut och köpa Paracetamol för att bota din huvudvärk, att det redan finns i medicinskåpet och i handväskan?

Tar vi arbetslöshet som exempel kan det vara bra att börja uppdatera och fila på sina ansökningshandlingar redan då företaget lägger varsel, eller vid en uppsägning. Du ska alltså inte börja med ansökningshandlingarna första dagen på Arbetsförmedlingen, då ska du förhoppningsvis redan ha sökt flertalet jobb och kanske till och med varit på intervju.

Är du en person som gärna ser att folk har framförhållning, och själv har det, eller är du spontan och tar dagen som den kommer?

Dela

24 svar på ”En prepper älskar framförhållning”

 1. Bra inlägg. Det är intressant att väldigt många inser nyttan med och även har skaffat tex brandvarnare, brandsläckare och inbrottslarm till sitt hus men inte är förberedda inför tex ett strömavbrott eller åtminstone har en veckas förnödenheter hemma.

  Svara
 2. En tanke som slog mig när jag läste runt lite på denna sida. Med dagens alla sociala medier, appar, mm. Finns det någon app där man som prepper kan ”registrera” sig och ha ett socialt nätverk med likasinnade och som dessutom kan visa var man är (om man väljer att visa det) så att man kan hitta varandra. Tänker mig en situation där man råkar ut för något som inte innebär att internet/el slås ut och man vill se om det finns någon mer i närheten som är lite förberedd. Typ som en datingapp, men inte för det ändamålet. Om jag behöver ta mig bort från någon situation där vanliga transportmedel är utslagna tex, så slår jag hellre följe med någon som också är lite förberedd, där man kan slå ihop sina kunskaper, osv. Finns det någon sådan app?
  Även om jag inte alltid har med mig en ”bug out” så har jag alltid med mig lite basic sjukvård och småprylar samt en del kunskap vart jag än åker/befinner mig.

  Svara
  • Nej, inte vad jag vet. Men dels finns forumet Swedish Survivalist, som du hittar länk till under resurser. Sen finns också appen Zello som fungerar som en komradio fast över 3g. Dock vet jag inte om det finns en svensk grupp där.

   Säkraste sättet till kommunikation vid en kris är vanlig radio som 27 MHz ”CB” eller amatörradio om man har licens. Även jaktradio fungerar nog.

   Svara
 3. Vore kanske ide att skapa ”prepper frekvenser ”
  Både på 27mhz, 156 mhz samt SBRB och PMR.
  Så man vet var man ska ”leta”

  Risken är ju uppenbar att övriga system slutar att fungera.
  Har alltid några bilbatteri på laddning med backup av solceller för att just kunna bibehålla förmågan att upprätta samband via radio.

  I ett krigsläge kan man vid kusterna komma åt Stockholmradio (MRCC)
  Men det kräver ju radioapparater som går att programmera för detta ändamål.

  Svara
  • Glöm inte köpa USB-programmeringskabel till kinaradion samtidigt.. Vissa radios kommer med onödigt nedstrypta frekvensband, och behöver öppnas för tex PMR. Tråkigt att behöva vänta på kinafrakt en gång till..

   Sen även om man kan programmera in kanalplatser direkt i radion så går det väldigt mycket enklare och snabbare via tex Chirp, och kabeln.

   Svara
    • Köpte nyligen en Baofeng-radio från firman ”Sainski” på Aliexpress (http://www.aliexpress.com/store/1482106), betalade via Paypal. Valde DHL-frakt från tyska lagret för ca $10, tog 6 dagar (inkl en helg) för leverans. Köpte sen till USB-kabeln från samma ställe och valde gratis frakt via China Post, tog 16 dagar totalt.

     När det gäller China Post/HK Post (de som ofta erbjuds som fri frakt) så undgår små, lätta och/eller ”mjuka” paket som regel tull/moms i min erfarenhet, medan större/hårdare paket oftare fastnar. Skickar man via UPS/DHL etc från Kina så är det en större andel som ”fastnar”, men i mitt fall skickades ju DHL-sändningen från Tyskland, så då ingick ju momsen trots samma prislapp.

     Svara
    • Men visst har det hänt ett par gånger att jag fått vänta två månader på nån pryl från dealextreme eller någon aliexpress-firma med fri-frakt-alternativet. Oftast tar det dock 2-5v, som för Tomas nedan.

     Svara
 4. Brukar beställa från Banggoods.
  Tar 2-5 veckor, dom använder Posten för transporten i Europa.
  Har aldrig åkt på någon tull, har beställt för upp till 1000 kr.

  Tomas

  Svara
 5. Gränsen för förtullning är 300:- men kineserna brukar undervärdera sina försändelser utan att man behöver be om det så jag har aldrig haft några problem med tullen.

  Svara
 6. Såhär läser jag deras regler, länk bifogas även.https://www.posten.se/img/cmt/PDF/handla_pa_internet.pdf

  Tullavgiften är olika för olika varor. Den är oftast en procentsats som beräknas på
  varans pris inklusive frakt och eventuell fraktförsäkring. Hur stor tullavgiften är för
  just din vara kan du få reda på genom att läsa i Tulltaxan, Taric söksystem, på
  http://www.tullverket.se eller ringa TullSvar, 0771-520 520. Momsen för de flesta varor är
  25 procent. För livsmedel är momsen 12 procent och för bland annat dagstidningar,
  böcker och tidskrifter 6 procent. Mer information om moms finns på
  http://www.skatteverket.se.
  Om försändelsens sammanlagda värde är högst 300 svenska kronor (22 euro), och
  inte innehåller parfym, luktvatten eller tobak, behöver du inte betala
  någon tull.
  Däremot måste du alltid betala moms och speditionsavgift.

  Svara
 7. Aj fasen 🙂
  Tack Dave, här har jag gått och beställt i omgångar för att inte komma över gränsen och så visar det sig att det är ändrat 🙂 Man kan inte annat än le sade kärringen och bet läppen av sig 🙂

  Svara
 8. Till ni andra Preppersvänner. Jag vill sälja två ”helfönstrade” gasmasker som är klassade #1 på kärnkraftverk, och gas-dammfilter.

  har även jodtabletter och dosimeter (automess), med sond ner till 100 meter, som är väldigt dyr.
  Har även en gamma/beta/radon-mätare med inbyggd laddare.
  Ge mig bud.

  Svara
 9. varför kan man inte få dela med sig av användbara objekt till andra preppers? Tror nog att det finns någon som vill kunna ha koll

  Svara
 10. På blocket är det ju bara oupplysta från skäggetorp som inte kan stava ens.
  Jag sökte bara seriösa likasinnade… ok? tänkte inte att set var en försäljnings-ssajt… ville bara ha kontakt med andra som bekymrar sig

  Svara

Lämna en kommentar