Norge släcker FM-nätet 2017 – satsar på DAB+

Transistorradio Batteri
Public Domain

Medan betänkandet Från analog till digital marksänd radio (SOU 2014:77) av Digitalradiosamordningen är ute på remiss i Sverige kan vi läsa att Stortinget i Norge beslutat att stänga ned FM-radion från 2017. Största problemet är, som jag tidigare har skrivit, enligt yttranden och media att det kommer att bli dödstyst i radion för många bilister.

Jag skummande igenom betänkandet från Digitalradiosamordningen och testade att söka på ordet ”kris” eftersom det inte fanns bland dokumentets bokmärken. Dokumentet är 174 sidor långt och inte en enda gång i texten togs krisberedskap upp. Det enda negativa som nämns för konsumenten är också här bilar, att det under en övergångsperiod på 15 år, en bils förväntade livslängd, kommer att DAB-mottagare att saknas i den vägburna fordonsflottan.

Om man gör en offentlig utredning på uppdrag av staten och helt förbiser den svenska krisberedskapen och eventuell förlorad förmåga för krisinformation har man missat väldigt mycket. Förutsätter man dessutom att hushållen ska köpa en ny radiomottagare där den ”enklaste modellen kostar 499 kronor” är man bra naiv. Antalet unga radiolyssnare har inte ökat det senaste året och kommer inte att öka eftersom ungdomar och unga vuxna i större utsträckning väljer att lyssna på radiosändningar on-demand via så kallad poddradio, både från Sveriges Radio, men också amatörer. Men över lag skulle jag säga att skärmtiden tagit över den mesta mediekonsumtionen idag.

Jag ställer mitt hopp till alla remissinstanser, framför allt MSB. Men troligtvis får vi se en nedsläckning av FM-nätet inom 10 år vilket kommer få stora konsekvenser vid händelser som skogsbranden i Västmanland.

Men lycka till i framtiden med att investera mina skattekronor i en teknik som kommer att nyttjas av färre och som kommer att få konsekvenser som minskad krisinformation. Grattis.

Dela

1 svar på ”Norge släcker FM-nätet 2017 – satsar på DAB+”

Lämna en kommentar