Brukar du ta med dig en vattenflaska?

Flaskvatten
Foto: Brian Smithson / CC BY

Huvudvärk och gulfärgad urin. Känner ni igen er? När jag dricker för lite säger min kropp ifrån nästan direkt. För mig är det viktigt att hålla en normal vätskenivå i kroppen och därför dricker jag ett par liter vatten om dagen. Mängden vatten jag behöver dricka varierar beroende på miljö, aktivitet, värme och om jag svettas.

För mig räcker det inte att dricka ett par glas vatten vid varje rast under arbetstid och därför har jag idag alltid med mig en halvliters flaska som jag fyller med iskallt vatten. Ljummet vatten går inte att dricka. Hemma försöker jag att alltid ha en tillbringare med vatten som jag förvarar i kylen.

För ett par dagar sedan var jag törstig på väg hem från stan, men oturligt nog hade jag tidigare tömt min vattenflaska på allt innehåll och jag kunde inte dricka någonting fram till att jag kom hem. Nu var det ingen fara på taket, det är trots allt bara 15 minuter hem. Men tänk om jag hade fastnat och tåget hade stått stilla?

För mig är det intressant och förvånande att det finns folk som till synes inte dricker vatten under en hel dag. Tidigare drack jag mer läsk än vatten, men kom fram till att det både är dyrare och procentuellt mindre vatten i en läskburk än i kranvatten.

Är det bara jag som har med mig en vattenflaska till jobbet, eller redan har en flaska stående i mitt skåp, eller på skrivbordet? Hur ser det ut på din arbetsplats, eller i din vardag. Använder du vattenglas, tillbringare eller dricker du kanske ur en ölstövel på jobbet? Du kanske inte dricker annat än kaffe fram till du kommer hem? Skriv gärna en rad om dina vanor och tankar kring dricksvattnet.

Dela

9 svar på ”Brukar du ta med dig en vattenflaska?”

 1. Dra ner på vattendrickandet 50% genom att sluta äta mjöl – bröd, pasta, pizza osv…är vansinnigt jobbigt i början men lönar sig redan efter två-tre veckor. Upptäckte detta när jag började följa sk stenåldersdieter med mycket fett i. Genom att dra ned på kolhydraterna, eliminera alla mjölsorter med gluten, och äta mer fett kan man även äta mindre protein (utan socker och med mer fett försvinner sockertoppshungern), samt dricka mindre vätska märkligt nog. Är själv inte speciellt preppig av mig men tycker nog att seriösa preppers borde testa en diet som gör att man kan dra ned 30% på kalorierna utan att vara hungrig. Bra för miljön också…

  Svara
 2. Jag har alltid en flaska vatten med mig. Även något ätbart som banan, choklad, russin och kanske en macka.
  Särskilt viktigt är det om jag ska åka med allmänna kommunikationer någonstans. Då har jag alltid en macka med mig. 😀

  Svara
 3. Drick när du är törstig räcker som riktlinje. Att hålla på att konstant fylla på med vatten leder i förlängningen till inkontinens och troligen sätts kroppens naturliga funktioner på sparlåga. Feta tanter som har vattenflaska på skrivbordet och är ute och powerwalkar 3km med dubbla vattenflaskor..man skrattar ju för fan.

  Svara
 4. Att springa runt med en vattenflaska verkar lite överdrivet, såvida man inte har något underliggande hälsoproblem,så som njurproblem eller liknande.
  Överdrivet vatten drickande är dessutom direkt skadligt för man riskerar att avsalta kroppen.
  Men vatten/vätska är livsviktigt i alla aspekter för levande varelser och därför det som vi ska vara rädda om och ha en plan för om det blir kris.
  Skoj att jag hittade hit!

  Svara
 5. Jag får migrän ibland och en av de triggers som finns som kan ge ett migränanfall är att man inte dricker tillräckligt. Jag är inget fan av vattenflaskor, men det är ett måste när man ger sig iväg hemifrån. Dels för att kunna undvika migrän, om man blir strandsatt någonstans utan dryck, men också dels för att skulle man nu få migrän av andra triggers, behöver jag vattnet för att snabbt kunna ta in min räddande migränmedicin… En riktigt varm dag behöver man mera vätska än en kylig vinterdag.

  Svara
 6. Det är särskilt viktigt att dricka en kall vinterdag, trots att man inte är törstig. Den kalla luften man andas in torkar ut. Är det varmt känner man av törsten mer. På vintern märker man tydligare att man druckit för lite genom att urinen blir mörkgul. Händer detta: drick ordentligt.

  Svara
 7. En vanlig dag med stillasittande arbete inomhus dricker jag 3 glas vatten/mjölk och 4 muggar kaffe. Detta inkluderar frukost och kvällsmaten hemma. Jag blir sällan törstig, får bara hjärnvärk när jag har käkat för mycket socker eller druckit öl och jag tar aldrig med mig en vattenflaska. De dagar jag jobbar utomhus dricker jag ofta ett par extra glas vatten/mjölk när jag kommer hem.

  Jag har provat att dricka minst 1 liter vatten om dagen på jobbet men känner mig bara törstigare av det.

  Svara
 8. Om man äter mycket färsk frukt och grönsaker behöver man inte dricka mycket eller inget alls. Då har man ju sitt vatten där. Men sen beror det ju också på ens aktiviteter och klimat temperatur osv. och hur kroppen fungerar.

  Svara
 9. En del personer klarar inte att koncentrera urinen, dessa behöver mer vatten, det som händer är att man då även sköljer ut viktiga salter och mineraler ur kroppen. Vad jag förstått är detta inte helt ovanligt, då finns ett hormon i den frystorkade medicinen Minirin att få. Självklart är alla människor olika på denna punkt och kanske varierar det också beroende på något ämne i kroppen som ökar och minskar över tid vilket i sin tur ger bra eller dålig frisättning av detta hormonet. Kanske kan tålas att fundera på.

  Svara

Lämna en kommentar