Har du en lista med telefonnummer?

Bild på en Diavox telefon
Foto: Holger.Ellgaard

I samband med att samhället och vår vardag har blivit allt mer digital har behovet av att lära sig telefonnummer utantill minskat till nästan obefintlighet. Adressböcker i fickformat fyllda av Tipp-Ex och anteckningar av bläck är det få som äger idag, även om vissa tappra själar håller fast vid det analoga.

Jag minns fortfarande många nummer, framför allt de som jag lärde mig som liten grabb och som än idag fungerar. Till föräldrar, släktingar och vänner. Mitt mobilnummer är omkring 15 år gammalt och jag har över huvud taget inga planer på att skaffa nytt. Men det är få nya nummer som jag lägger på minnet, ofta blir det inte sifferkombinationer längre än en fyrasiffrig pinkod. Alla nummer jag behöver finns i min mobiltelefon.

Problemet med digitala adressböcker är att när mobiltelefonen har laddat ur så kommer du inte åt dina lagrade telefonnummer. Därför behöver du en lista med telefonnummer till b.la. kommunens växel, olika viktiga telefonnummer för nödsituationer, sjukvårdsupplysning och kriser, samt nära anhöriga. Lägg också till en kolumn med gatuadress så kan du enkelt hitta dit vid behov.

Något att tänka på är att även om du har en traditionell fast telefon betyder inte det att den fungerar vid ett strömavbrott. Idag går många ”fasta telefoner” via bredbandsmodemen som kräver att du har någon form av backup när strömmen går.

Några bra telefonnummer att anteckna redan idag

Nödnummer SOS Alarm 112
Information vid olyckor och kriser 113 13
Polisen, alla ärenden utom larm 114 14
Sjukvårdsupplysningen Vårdguiden 11 77
Göteborgs stad kontaktcenter 031 – 365 00 00

Om du har tips på ytterligare telefonnummer får du gärna skriva en kommentar.

Dela

2 svar på ”Har du en lista med telefonnummer?”

  1. Detta problem löser man genom at inse att man kan lita på sig själv, och att myndigheter och auktoriteter inte har som uppgift att i kris lösa dina problem. Även om det utåt sett kan trumpetas ut på det viset. Se stormen Gudrun. Det viktiga är att kunna lita på sig själv och vara förberedd på olika saker, inom rimlig omfattning. I princip kan man klara allt utom akuta, omfattande skador som kräver kirurgisk hjälp, så det enda man behöver kunna är 112, samt att ha en plan om telefonen inte fungerar. Se återigen Gudrun.

    Svara
  2. Det skadar aldrig att ha skrivit ut telefonnummer till anhöriga och vänner när man reser. Man vet aldrig när oturen eller tjuven är framme.

    Svara

Lämna en kommentar