Hur tar man ut kontanter utan bankkort?

Bankomat
Foto: Automatid2012 / CC BY-SA

Vi ser idag effekterna av ett alltmer kontantlöst samhälle där det är få bankkontor som erbjuder kontanthantering.

Följden blir givetvis att det är svårt att sätta in pengar om det inte finns en insättningsautomat, eller om man önskar personlig kontakt. Samtidigt kan den som saknar ett bankkort, till följd av att det är trasigt eller förlorat, inte ta ut pengar.

Idag borde alla ha kunskap om att vi lever i ett mer kontantlöst samhälle och därför skaffat sig minst ett extra kort som reserv, och samtidigt ha en viss summa kontanter hemma, utöver de i plånboken, för att kunna handla då korthantering inte är möjlig.

Om vi tar SEB som exempel har de 22 bankkontor med traditionell kassa, varav ett ligger i Göteborg. Men vad händer om du inte är kund i en bank med kontanthantering, eller bor i närheten av ett kontor med tjänsten?

Är man i behov av att ta ut pengar, men saknar bankkort eller kontanter, verkar det idag vara enklast att sätta över pengar till någon anhörig eller vän, förutsatt att det inte är helgdag. Då har datorerna helgledigt.

Fler affärer väljer att slopa kontanthanteringen och det leder till att vi på sikt får ett mer sårbart samhälle, och ett mer övervakat där Skatteverket får insyn i allt du gör.

Glöm förresten inte att vi kommer att få nya sedlar och mynt under året. Frågan är bara hur vi ska kunna växla in våra madrasspengar när ingen bank längre hanterar kontanter.

Dela

6 svar på ”Hur tar man ut kontanter utan bankkort?”

 1. En annan möjlighet är att skaffa t.ex. ett Ica-kort. Rena kedjebetalkort t.ex. Icas Online-kort utan anslutning till Visa eller MasterCard är oftast gratis och medger kontantuttag i kassan på vilken butik i kedjan som helst förutsatt deras tillgång till kontanter. Eftersom man inte har någon kredit kopplad till kortet så tillkommer heller inga räntor eller liknande, utan det blir helt avgiftsfritt. (Kontrollera med din tilltänkta kortleverantör.)

  Kontanter som man redan tagit ut (apropå sedelbytet) kan man lämpligen växla genom att använda dessa för att betala med istället för att betala med kortet, och därefter använda kortet för att ta ut samma belopp i kontanter. Bor man nära en större livsmedelsbutik så borde det fungera alldeles utmärkt och tillåta växling av även en hyfsat stor kontantreserv på relativt kort tid.

  Svara
 2. Att butiker slutar acceptera våra pengar som betalningsmedel är inte ok! Det värsta är att personalen ofta tror att dom är ”moderna” och att dom minskar risken för brott och därmed är ”goda”. I själva verket bidrar man bara till att öka kriminalitet i form av t ex kortbedrägerier (även om just rånrisken har minskat).
  En vän till mig gick in i en sådan butik, plockade åt sig varor för en ansenlig summa pengar och gick till kassan för att betala. När expediten begärde betalning tog min vän fram summan i rikliga mängder kontanter, varpå expediten lätt chockad talade om att dom bara tog kort. Min vän spelade då överdrivet upprörd och sa att något så dumt kunde hon inte bidra till och lämnade butiken utan varorna, med en snopen expedit bakom sig.
  Jag anser att vi alla bör göra liknande handlingar. Vi måste protestera!

  Svara
 3. jag e en annan såkallad ”kontantkramare”. Fortfarande aktiv tema, mer an någonsin.

  I piteå ska man försöka sådant uppgift att lösa — hur kan man få ut kontanter UTAN ATT BETALA KORTAVGIFTER?

  Grejen är att alla banker har slopat bort frikort och påtvingar betalkort och kreditkort med sina dyra avgifter.

  Enligt lag: ”man SKA ju ha möjlighet att ta ut sin
  inkomst utan extra kostnader”. Nu vet jag inte längre hur löses sådant problem.

  skatt på skatt på skatt.

  Svara
 4. Jag har personligen inga problem med det kontantlösa betalnigssystemet (eller har inte haft sedan igår).

  Står i kassan på Malmborgs och ska betala med mitt Mastercard då deras kortterminal upprepade ggr visar ”tekniskt fel” och betalningen går inte igenom trots att mitt kort är både giltigt och har täckning för kontanter.

  Till föjld av deras upprepade försök blir mitt kort till slut spärrat och jag kan inte ens göra kontantuttag i uttagsautomaten pga detta.

  Malmborgs skyller på att det är fel på mitt kort, som jag dessutom använt bara en timme tidigare på annat ställe. Jag ringer upp min banks jour (då det är fredagkväll o inga öppettider) och där kan man inte svara på varför och vem som spärrat mitt, kort och dom har dessutom ingen möjlighet att ta bort spärren.

  Va fan e det för jävla kontantfritt samhälle vi tvingas in i när de tekniska faktorerna inte bara ställer till jäkelskap, utan att det dessutom inte finns förutsåttningar att lösa problemen på plats i form av t,ex jourhavande tekniker eller dylikt!?

  Nu är mina kontanter ”låsta” på mitt bankkonto och jag har inga betalningsmöjligheter nånstans framtills mitt nya kort kommer med posten nästkommande arbetsvecka så vida jag inte hittar nån att swisha över cash till för att ”ta ut cash” som inte ens accepteras pga vi nu nästan inte kan betala med kontanter.

  Handelsbanken ni suger häströv i eran beredskaper att hantera sådana här situationer…. och Malmborgs ännu värre…. se till att era kortterminaler fungerar och inte spärrar folks kort utan anledning att göra så!

  Svara

Lämna en kommentar