Nödplakat eller SOS Alarm, var bor jag?

Nödplakat Norge
Foto: Kartverket / CC BY

Om du, eller någon i familjen, eller någon gäst, skulle behöva kontakta polis, räddningstjänst eller ambulans; vilken adress skulle du då uppge? Är du i sommarstugan eller hemma och hur väl är gatorna uppmärkta?

I Norge erbjuder Kartverket tjänsten Nødplakat där man enkelt kan skapa ett dokument för utskrift med nödnummer, adress och koordinater för att man enkelt ska kunna uppge position till räddningstjänsten.

Som svensk bör du givetvis också ha ett nödplakat, men eftersom det, tyvärr, inte finns någon liknande tjänst i Sverige får du själv använda din kreativitet för att skapa dig ett dokument, med hjälp av en karttjänst och en ordbehandlare.

PDF: Hur du skapar ett nödplakat med hjälp av Eniro.se

Dela

2 svar på ”Nödplakat eller SOS Alarm, var bor jag?”

 1. Jag skapade för flera år sedan en liknande skylt som kommunen skulle sätta upp på t.ex. vindskydd, bygdegårdar osv. men intresset fanns inte hos kommunen och inte heller hos MSB eller SOS Alarm. ”- Nej, vi har GPS och digitala kartor, vi behöver inget sådant”, typ.

  Svara
 2. Hmm borde det inte vara: 13 Grader 29 Minuter och 27,4 sekunder Öst i exemplet?
  Inte: 13 grader 29 minuter och 4 sekunder öst.

  Tänkte bara att det kan få folk att missa målet… Jag vart tvungen att fundera lite här.
  Tack för en bra blogg: Hej

  Svara

Lämna en kommentar