Var ligger brandstationen?

Bild på brandbil i Nora, Örebro
Foto: Kjell Eriksson

Igår kväll sändes ett Viktigt Meddelande till Allmänheten i Ljusdals kommun ut via, bland annat, sociala medier. De uppmanades att ta sig till den lokala brandstationen om de hade problem att nå larmnummer 112, eftersom den fasta och mobila telefonin var utslagen.

Ironin i att man via sociala medier går ut med informationen om att mobiltelefonin är utslagen och uppmanar dem besöka Ljusdal.se är slående. Sedan började jag tänka… hur många vet var den lokala brandstationen ligger? Idag förlitar vi oss mer på teknik, och Fjällräddningen gick under sommaren ut med information att man också ska ha karta och kompass i ryggsäcken när man fjällvandrar.

Om telefonin i Ljusdal ligger nere så kan man inte heller använda Google Maps, eller liknande tjänst, för att ta reda på var brandstationen finns. Få har en områdeskarta hemma, det finns väl en i telefonkatalogen man  har slängt? Bör inte varje bostadsområde ha en karta där brandstationen står utmarkerad? Vad tror ni, är det ett bra förslag?

Dela

3 svar på ”Var ligger brandstationen?”

  1. I Japan där jag bor har varje kvarter en eller fler kartor över området, jordbävningsskyddade utrymningsvägar, brandsäkrade samlingsplatser, vattenpumpar, polisstationer, skolor och brandstationer utmärkta. På landet finns dom i de flesta infartsvägar till samhällen, rondeller och trafikknutpunkter. Alla motorvägar har telefoner med direktkoppling varannan kilometer.

    Att Sverige inte skulle klara av att hosta upp en tiondel av detta är svårt att förstå.

    Svara
  2. Är verkligen VMA motiverat för utslaget telenät?
    Det enda vettiga är väl att skicka ut ett enkelt plastat informationsblad som folk kan sätta på kylskåpet.

    Svara

Lämna en kommentar