Skyfall i Göteborg kan förgifta dricksvattnet

Bild på tandborste i mugg
Foto Jhoc, Creative Commons

Svenska Dagbladets nätupplaga uppmärksammar i dag att forskare vid Umeå universitet hittat ett samband mellan magsjuka och ökade regnmängder i Göta älv, som många hushåll i Göteborgsområdet får sitt dricksvaten ifrån. Antalet förfrågningar till sjukvårdsupplysningen i Göteborg ökar med 20 procent under en vecka om det regnat minst 25 mm under ett dygn.

Samtidigt tror man inte att det är unikt för Göteborg, utan att man kommer att få liknande resultat där man använder ytvatten, till exempel från Mälaren. Men doktoranden Andreas Tornevi är också snabb på att poängtera att Göta älv är mer utsatt av avloppsrening från kommuner uppströms.

Enligt SvD får hälften av alla svenskar sitt kranvatten från olika ytvattentäkter. Är det så att vi litar för mycket på dricksvattnet, på att avlopps- och dricksvattenrening ska fungera och att kommuner och tekniker inte ska klanta sig? Behöver vi som hushåll ha ett eget vattenfilter för att klara oss mot parasiter, utsläpp och ett förändrat klimat som ger mer och skadligare nederbörd?

Dela

2 svar på ”Skyfall i Göteborg kan förgifta dricksvattnet”

  1. Mycket bra skrivet. Har inte tänkt på det. Men när man läser det så är det ju uppenbart att vi måste modernisera våra vatten system. De är helt enkelt för sårbara. Att själv ha ett filter hemma till dricksvattnet är ingen dum idee. Men vilken typ av filter bör man då ha.
    Ps tack för att du ha en fantastisk hemsida jag följer den och läser ALLT

    Svara

Lämna en kommentar