SKL varnar för sämre krisberedskap

Beredskapskapaciteten fungerar?
Foto: Sveriges Television

Efter meteoritregnet i Tjeljabinsk, där 1 200 människor skadades, meddelade Rysslands President, Vladimir Putin, att han skickar tusentals man för att röja upp i förödelsen. Samtidigt rapporteras det på nyheterna i Sverige att Sverige riskerar att stå utan krisberedskap i framtiden.

Efter ett beslut kommer nu landstingen själva att tvingas betala för att utbilda dem som ska hantera kriser och olyckor, vilket tidigare var något som Socialstyrelsen organiserade. Sveriges Kommuner och Landsting är kritiska, de menar att beredskapen behöver organiseras nationellt och att spetskompetens och forskning splittras eftersom 21 landsting själva ska ansvara för beredskapen.

Karin Johansson (KD), Statssekreterare på Socialdepartementet menar att landstingen har haft god tid på sig att ställa om, och att staten har finansierat utbildningar under en övergångsperiod. I intervjun med Sveriges Television säger hon också att att det inte finns några andra signaler, än att beredskapskapaciteten fungerar.

Själv ställer jag mig kritisk. Om landstingen i dag inte har råd att prioritera sjukvård och se till att alla får en sjukhussäng om de behöver det, hur långt ned kommer egentligen beredskap för kriser och olyckor? Det återstår att se. Själv rekommenderar jag alla att inventera matförråden, lära sig första hjälpen och alltid vara redo på att tvingas stå på egna ben.

Dela

Lämna en kommentar