Missa inte Dokument inifrån: Lönesänkarna!

Bild på fordonsmontör, ScaniaSveriges Television sände i går Dokument inifrån: Lönesänkarna. Dokumentären handlar om hur politikerna sedan 80-talet har bedrivit en politik som håller tillbaka lönerna, samtidigt som företag har effektiviserat och lagt en allt större arbetsbörda på de anställda, vilket syns tydligt hos industriföretag.

Samtidigt som Annie Lööf påtalar vikten av lägre ingångslöner menar en av de intervjuade att låga löner leder till ökade skulder för att kunna konsumera. Att hushållen har höga skulder är ingen nyhet för någon, hoppas jag. Huruvida det stämmer att vi egentligen borde ha högre löner kan jag inte uttala mig om, rent faktamässigt, men alla vill väl ha en högre inkomst.

Bertil Åberg, aktiesparare och tidigare VD för Stadshypotek frågade vad en montör har i lön på Scania, han blev förvånad att de inte hade mer. Samtidigt räknade han ut vad man behövde för att få en aktieutdelning på ca 300 000 kr, han ställde sig frågan om man kunde leva på den summan per år, men efter en snabb uträkning kom han fram till att det var 25 000 kr i månaden, alltså mer än snittlönen för en fordonsmontör på Scania.

Dela

Lämna en kommentar