Obetalda snabblån upp med 60 procent under 2012

Effektiv ränta 617,43%
Effektiv ränta 617,43%

I går rapporterade flera medier, bland andra SVT, att antalet snabblån hos Kronofogden har ökat dramatiskt under bara ett år. För mig är det obegripligt, jag kan helt enkelt inte förstå hur man kan välja att ta ett sms-lån om man i dag inte har pengar så det täcker alla utgifter.

Jag tror att det behövs mer utbildning i privatekonomi, framför allt i den svenska skolan, samtidigt som folk behöver bli mer uppmärksamma på hur marknadsföringen sker och läsa det finstilta. I den bifogade bilden står det att man kan låna upp till 4 000 kr gratis utan ränta och avgifter. Läser man det finstilta, som jag har markerat med en röd pil, kan man se att den effektiva räntan är 617,43 procent. Antagligen är texten till höger en form av erbjudande till nya kunder, men jag anser fortfarande att det är en marknadsföring som är omoralisk.

Uttrycket tid är pengar stämmer. Om du delar upp din nettolön i antal dagar, timmar och minuter kan du enkelt räkna ut hur lång tid du måste arbeta för att kunna köpa en chokladkaka, mobiltelefon eller dator. Kostnaden i exemplet ovan är 1 100 kr för att få låna 4000 kr, det betyder att du måste arbeta nästan två dagar för att kunna betala av enbart lånekostnaden och då är inte lånesumman inräknad.

Jag hoppas att alla ni som läser bloggen inte ens överväger att ta ett snabblån. Om ni tillfälligt behöver pengar och saknar en ekonomisk buffert är det i första hand familj, vänner och släktingar som bör agera borgenärer, inte låneföretag med ockerräntor.

Dela

1 svar på ”Obetalda snabblån upp med 60 procent under 2012”

  1. Håller helt med men hur får du fram att man måste arbeta två dagar för att betala lånekostnaden? Beror ju helt på vilken lön man har.

    Svara

Lämna en kommentar