Förnyelsebar och grön motorolja – finns det?

bild på oljefat i olika färgerAllt fler pratar om peak oil, att oljan håller på att ta slut och kommer att bli dyrare de kommande åren. Politikernas mål är att Sverige ska vara oberoende av fossila bränslen år 2030, inga bensin- och dieselbilar ska då köras på gatorna.

Biogas, etanol och eldrift är olika alternativa bränslen vi kommer att få se mer av i framtiden, men som jag förstår det kräver alla fortfarande motorolja för att fungera. Nu är jag ingen utbildad fordonsmekaniker och vet inte om man ska använda syntetisk- eller mineralolja, men jag har aldrig hört experter prata om ”förnyelsebar motorolja”. Via Twitter fick jag höra om att NanOil gjort en grön 2-taktsolja, men övrigt finns det inga alternativ.

Är du utbildad på området, har hört om förnyelsebara bränslen och alternativ till motorolja. Kommentera inlägget eller kontakta mig via Twitter eller Facebook.

Foto: Colorful Old Oil Barrels av L.C. Nøttaasen CC (by)

Dela

4 svar på ”Förnyelsebar och grön motorolja – finns det?”

 1. Då jag tävlade i isracing användes vi Castrols R olja, vilken är en ricinolja (castor oil på eng och namngivaren till castrol)
  Fördelarna var att den blandar sig med alkoholer som metanol som används inom isracing och att den har mycket goda smörjegenskaper.
  Användes även inom Speedway, RC racing och dragracing där motorer körs på metanol eller etanol.
  Nackdelarna är att den inte blandar sig med petroleum produkter och att den som andra veg. oljor oxiderar och kan få tillväxt av organismer med tiden.
  Så för fordon som drivs med förnyelsebara bränslen bör en förnyelsebar olja fungera väl med förbehållet att oljan måste bytas med någon lämpligt vald tidsintervall.
  Förresten så var den trögflytande vid låga temperaturer så motorvärmare är ett krav.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Castor_oil

  Svara
  • Jo, man har ju hört skräckhistorier om hur dieselmotorer i båtar stannat på grund av den nya miljödieseln som täpper igen filter och annat på grund av att båten endast används säsongsvis. Rimligtvis är det samma problem med motorolja. Att den är trögflytande när det är kallt är också ett problem, speciellt för oss i Sverige om man vill använda sin bil på vintern. VI får hoppas att det finns lösningar för oss. Tack för ditt inlägg 🙂

   Svara
 2. Oberoende av fossila bränslen år 2030 definieras som att ”bara” 50% av fordonsparken ska köra fossilt. Läs alltid det finstilta när det kommer från politiker…

  Svara
 3. Hej jag är ny här.

  Min son har introducerat mig i prepper världen. Jagar själv så det är nära till hands att planera överlevnad.

  Läser om NanOil otroligt att dom säger att dom är dom ända som tillverka sytetolja av organiskt material!!!

  Red Line Oil tillverka världens bästa syntetolja (tycker jag själv) av en blandning av vanlig matolja och animaliskt fett!
  Man omästrifierar med en polyolester, ungefär som man gör margarin!

  Företaget har funnits i USA sedan 1990 talet och tillverkar oljor för motor-racing av alla slag http://www.redlineoil.com, http://www.redlineoil.se

  Oljan fungerar perfekt med alla förbränningsmotorer och alla bränslen.Från dragracing till motorkross!Jag har själv tittat på anläggningen 2002 i Benicia, utanför San Francisco USA

  Jag använder själv en 5-50 olja i min saab 9-5 -05, har nu gått 34000 mil.
  Lillen

  Svara

Lämna en kommentar