Skydda ditt hus mot inbrott

Krossat glasDet är viktigt att skydda sitt hem, sin familj och alla värdesaker mot inbrott. Även om du har hemförsäkring är det inte säkert att du kommer få ut full ersättning, och känslan av att du faktiskt har råkat ut för ett inbrott kan göra att du, din partner och era barn känner en otrygghet, att ni inte är säkra i hemmet.

Att ha ett godkänt och modernt lås är väldigt viktigt. Äldre lås är lättare att dyrka upp på grund av slitage och sämre säkerhet. Ett så kallat ”smäcklås” som låser när dörren stängs och går att ställa upp är osäkert. Har man ett sådant måste man antingen köpa ett låsbleck eller byta ut det eftersom de enkelt kan öppnas, kanske inte med ett kreditkort som på film, men med ståltråd, sax eller liknande.

Montera också dörrsprintar i bakkant på dörren för att hindra att dörren lyfts av genom att man förstör gångjärnen. Kontrollera att slutbläcket är korrekt fastskruvat i dörrkarmen och att dörren inte går att rycka upp med handkraft. Installera också ett titthål. Då behöver du inte öppna dörren för att se vem som ringer på. Installera också en låskåpa för att hindra någon att ta sig in via brevinkastet och vrida om från insidan.

Fönstervägen är en möjlighet att ta sig in i bostaden. Se alltid till att ha godkända lås som inte går att öppna från utsidan. Stäng alla fönster när du går hemifrån. Källarfönster skall kompletteras med ett inbrottsskydd, till exempel polykarbonat, en slagtålig plast som sätts mellan inner- och ytterglas.

Det viktigaste är att avskräcka en eventuell inbrottstjuv genom att ha lampor med rörelsevakt och tända lampor inne i huset med ett kopplingsur (timer). Be grannen hämta posten eller kontakta adressändring för lagring eller tillfällig eftersändning.

Ett larm är ett bra komplement, men när larmet tjuter är tjuven redan inne i din bostad. Det gäller alltså först och främst att hindra någon från att ta sig in i huset. Köp ett godkänt och certifierat larm med detektorer, dörr- och fönsterlarm och sätt upp klisterlappar med att huset är larmat.

Har du råkat ut för ett inbrott? Vad har du vidtagit för åtgärder för att hindra ett? Skriv en kommentar och fyll gärna på om jag missat något. Glöm inte att skydda ditt hus innan semestern!

Mer information om inbrottsskydd

Foto: Broken Glass at Work-6 av Eric Schmuttenmaer CC (by)

Dela

3 svar på ”Skydda ditt hus mot inbrott”

 1. Ha ingen fin plattv som syns genom fönstret. Ha ingen fin bil. Ha inte nån fin dator och i övrigt ha gamla bra hållbara prylar och inte nya lyxprylar. Då kan man låta bli att låsa dörren, ingen tjyv vill ha ngt.

  //HPD

  Svara
 2. 6 av grannarna (totalt 65 radhus) har haft inbrott genom fönster på ett år där jag bor. Nu har det varit lugnt sen nyår.
  Jag har satt upp kameraskyltar, larmskyltar, nya fönster som är fasta på undervåningen.
  Lampa som tänds vid entrén. Lämnas ”stökigt” hemma om reser bort längre tid, så det ser ut som man bor hemma.

  Svara
 3. Det är gott om inbrottsvågor i den stad längs norrlandskusten där jag bor. Dom tar allt. Fräcka är dom också, ett gäng stövlade runt i meterhög snö i vintras och bröt upp bakdörrar mitt på blanka eftermiddan. Dom torskade till slut efter en vild jakt i ett villaområde. EU-medborgare från det vackra landet Litauen.

  Personligen har jag träffat dörrknackande polacker som ville ha donationer till ögonoperationer, men ögonen verkade fungera bra på grabbarna eftersom det var ett par inbrott i kvarteret samma kväll. Av nån outgrundlig anledning så noterade jag i förbifarten att dom bara knackade dörr på lgh på bottenvåningar. Tydligen väntade dom sig inga donationer från folk på övervåningar.

  Det är bra med EUs fria rörlighet över gränserna… kommer säkert att bli ännu bättre ju fattigare vissa länder i ”gemenskapen” blir. Men i den långsamma mellanmjölk-kollapsens Sverige har polisen så gott som tappat intresset för vardagsbrott typ villainbrott, så ett ökat ”semestrande” i landet är ingen högoddsare.

  Ska man placera 400W rörelsedetektorstyrda strålkastare runt huset i sommar eller?

  Svara

Lämna en kommentar