Har du en karta i handskfacket?

KompassAllt fler människor använder någon form av GPS för att navigera sig genom Sverige och Europa. Samtidigt lämnar man karta och kompass i byrålådan eftersom det är omodernt och inte lika bekvämt som en GPS-mottagare. Men det är inte bara på torra land som kartor överges, utan också i vattnet. Jag har hört historier om hur familjer seglat över Östersjön till Finland utan en uppsättning sjökort som backup om det elektriska skulle börja  krångla.

Det är viktigt att lära sig traditionella metoder innan man använder de modernare systemen. Nu menar jag inte att alla skall köpa en sextant, utan att man skall kunna använda en kompass och lära sig tyda en karta för att på så sätt ta sig fram genom terräng och urskog för att hitta sitt mål. Givetvis behövs inte någon kompass om man sitter i bilen, men en Sverigekarta i handskfacket tar inte så mycket plats. Survivalism handlar om att ha plan b, c och d redo om den första havererar.

Har du en kompass, vet du hur man använder den och har du råkat ut för att satellitnavigeringen slutat fungera? Har du ingen karta i handskfacket på bilen, hämta upp en nu på närmsta bensinstation innan alla lagts ner. Som vanligt, skriv gärna en kommentar om dina erfarenheter här nedan.

Dela

1 svar på ”Har du en karta i handskfacket?”

  1. Uppvuxen med kompass i handskfacket. Pappa tog dessutom alltid ut kompassriktningen till bilen när vi var ut och plockade svamp. Själv äger jag inte så många kompasser att någon hamnat i bilen. Kanske lite dumt men kompasser är inte gratis.

    Svara

Lämna en kommentar