Hur mycket el använder du per månad?

ElkontaktDen siste mars var det Earth Hour, ett jippo där man under en timme skulle släcka sina lampor för att uppmärksamma klimatfrågan. Att bara släcka lamporna en timme per år kommer inte leda till mindre klimatpåverkan och troligen ingen tankeställare för de flesta. Om man i stället för att tänka på miljön och börjar se de ekonomiska fördelarna med att stänga av onödiga apparater kan man tjäna tusenlappar på ett år.

Att släcka lamporna när man lämnar ett rum, till exempel köket, tror jag är ett effektivt sätt att minska elräkningen. Att lämna laddaren i eluttaget och datorn på över natten gör också att kilowattimmarna tickar på. Att konsumtionen av el kommer att minska de kommande åren tror jag inte, utan vi kommer troligtvis se en ökning på grund av alla smartphones, läsplattor och även elbilar som folk kommer att köpa i framtiden.

Har du några konkreta tips på hur man kan minska sin elkonsumtion och hur du lyckades halvera din elanvändning? Skriv en kommentar till detta inlägg.

Dela

4 svar på ”Hur mycket el använder du per månad?”

 1. Har gått från 210 kWh/mån till 50 kWh/mån. Det tog ca 2 år.

  Skaffat mikrovågsugn och vattenkokare som jag använder frekvent istället för ugn och spis. Skaffat riktiga strömbrytare till ALLA apparater, tex dator, tv, digitalbox, mikrovågsugn (jo, den drar faktiskt ström fastän det inte finns något som ser ut att den gör det, tex har varken klocka display) och även golvlampa (har någon omvandlare för det är halogenlampor i den). Har lågenergilampor ÖVERALLT. Har bytt bort internetkabelmodem till bredbandssticka direkt i datorn.
  Generellt är det ganska lätt att ta ner förbrukningen 30-40%, ett hjälpmedel är att mäta vad olika apparater drar dvs en kilowattmeter, den kostar typ 100:- hos Clas Ohlson. För du kan enklare spara ström om du vet att ström förbrukas. Dvs om apparaten verkar vara avstängd men drar ström iallafall.

  Har sett det som en sorts tävling och det fungerar för mig. Nu är mitt nästa mål 30 kWh/mån och jag vet att det är svårt, men det ska vara svårt – annars är det ingen utmaning. Omöjligt är det iallafall inte.

  Svara
 2. Har gjort ungefär samma åtgärder som Anders, med tillägget att jag bytt ut grafikkortet i datorn till ett strömsnålt sådant. Det drar 20W som mest istället för 120W som det tidigare. Spelar just inte något på datorn nuförtiden och då är det viktigare för mig att den är tyst och strömsnål.

  Allt sammantaget så har jag gått från ~120kWh/mån till ~70kWh/mån. Det har varit lite av en tävling för mig också, kul att jag inte är ensammen i min kufighet! 😉

  Svara
 3. Casper:

  Gratis el finns inte. Du (eller någon annan) betalar den via hyran.

  Elmätare som beskrivs ovan finns ofta att låna från kommunen. Då slipper du köpa en egen. Har man ingen elmätare kan man titta om något lyser eller om produkten är varm (utan att tex solen ligger på), då drar den energi.

  Svara

Lämna en kommentar