Är du beroende av barnbidrag för att klara familjens ekonomi?

Bidrag och ekonomiPlanerar du din ekonomi efter barnbidraget? Även om du inte är en av dem som lever på försörjningsstöd (socialbidrag) är du troligen, precis som många andra beroende av barnbidrag, kanske till och med bostadsbidrag för att få ekonomin att gå ihop.

Klarar du inte ekonomin utan att välja bort mat, kläder eller räkningar om du inte får barnbidrag är du inte självförsörjande, du är beroende av någon annan. Barnbidrag är ett välkommet tillskott, men det är ett bidrag och inget du skall förlita dig på som inkomstkälla. Självklart skall du använda bidraget till kläder och mat för dina barn, men du måste kunna spara pengar.

Många svenskar är i dag beroende av något form av stöd från staten. Att vara självförsörjande innebär inte att man måste vara utan stöd från staten, utan att man kan klara sig på egen hand om något skulle hända. Det grekiska folket känner nu av vad som händer när man förlorar arbetet och de sociala skyddsnäten inte fungerar tillfredsställande. De greker som har pengar på banken och mat i skafferiet har det mycket lättare än dem som saknar besparingar och matförråd och köksträdgård.

Givetvis är det svårt för vissa att lägga undan pengar och många är beroende av bostads- och barnbidrag för att få det att gå runt. Många ensamstående föräldrar saknar de ekonomiska förutsättningar som krävs och kanske också orken för att bygga upp en extra inkomst utöver lönen. Men det är trots allt bara du som kan förändra din livssituation och välja vilken väg du tar till framtiden.

Läs också

Dela

2 svar på ”Är du beroende av barnbidrag för att klara familjens ekonomi?”

 1. Du har ett väldigt naivt synsätt. Att försöka att låta som en svensk Jack Spirko blir bara löjligt. Du visar i ovanstående text att du saknar förmåga att sätta dig in i andra människors livssituationer. Att behandla ett sådant känsligt ämne med en text av den ”storleken” är bara att göra bort sig. Tror att du ska hålla dig till att handla konserver ett tag till innan du går vidare och blir survival guru.

  //Nils

  Svara
  • Vad jag menar är att man inte skall bygga upp sin ekonomi på bidrag. Självklart finns det svenskar som inte klarar sig utan bostadsbidrag och barnbidrag, det förstår jag. Samtidigt är det viktigt att försöka hitta alternativa sätt att försörja sig på. Det kan handla om att omvandla sin hobby till en sidoinkomst eller liknande.

   Göran Persson sa en gång ”den som är satt i skuld är inte fri”, det är samma sak med allting annat. Den som är beroende av bidrag är inte självförsörjande – än.

   Svara

Lämna en kommentar