Varför du skall ha en Bug out bag

Bug out bagBug-out-bag (BOB) är en väska som innehåller vad man behöver för att kunna överleva 72-timmar på egen hand. I detta inlägg kommer jag gå igenom varför man bör ha en, vilken typ av väska man skall ha och vad den bör innehålla.

Varför skall man ha en BOB?

Att lämna sitt hem är för många en sista utväg vid en krissituation. I hemmet har man skydd, mat och vatten – något man saknar i skogen dit många survivalister tänker sig kunna stanna på väg till sin BOL.

Ett mer realistiskt scenario än zombie-apokalypsen är evakuering till följd av naturkatastrofer som skogsbrand, översvämning och orkanstormar. Har du då en väska färdigpackad med mat och kläder samt en färdig evakueringsplan behöver du inte vara orolig för hur du skall klara dig de kommande dygnen. Vandrarhem är betydligt bekvämare än ett tält i skogen.

Vilken typ av väska skall man använda?

En ryggsäck är att föredra, helst en anpassad för längre vandringar då de är bättre anpassade både ergonomiskt och funktionsmässigt. Även om en ryggsäck är ett förstahandsval har jag sett videoklipp och läst bloggar av folk som valt en traditionell sportbag som sin ”akutväska”.

Olivgrönt och kamouflage är något du bör undvika, även när det kommer till kläder, då du felaktigt kan pekas ut som militär, vilket kan vara negativt vid en bug-out-situation.

Vad behöver man för att överleva 72 timmar?

Främsta prioritet är vatten, mat och skydd samt en bra kniv. För att göra det enklare har jag valt att bryta ned innehållet i sektioner. Följande lista skall ses som förslag på utrustning där vissa saker kan utelämnas.

Mat och vatten

 • Vattenflaskor (fyllda, roteras med vattenlager)
 • Vattenrening: Vattenfilter, vattenreningstabletter
 • Mat: Frystorkat, pasta, konserver, varma koppen kaffe
 • Godis: Druvsocker, choklad etc.
 • Matlagningsutrustning: Spritkök, spork, snuskburk, termos
 • Eld: Tändstål, tändstickor, tändare, bomull (vattentätt!)

Skydd och värme

 • Sovsäck
 • Tält
 • Hängmatta
 • Presenning/tarp
 • Nödfilt
 • Skyddsmask: Gasmask, hallvmask, dammask, shemag

Belysning

 • Ficklampor: Ficklampa, pannlampa
 • Lyktor: Fotogen, campinglykta (batteri, solcell)
 • Stearinljus: Blockljus, värmeljus

Sjukvårdsutrustning och hygien

 • Insektsmedel
 • Solskyddsmedel
 • Första hjälpen
 • Värktabletter
 • Tandborste, tandkräm
 • Intimhygien
 • Toalettpapper
 • Kondomer (bra vattenbehållare)

Övrigt

 • Knivar: Morakniv, fickkniv, multiverktyg
 • Liten yxa
 • Klädombyte: Raggsockor, underkläder, varm tröja, vantar
 • Navigering: Karta och kompass
 • Kikare
 • Förstoringsglas och spegel
 • Reparationsutrustning: Nål och tråd för enklare reparationer

Kom ihåg att världens bästa utrustning är värdelös om man inte har kunskap om hur man använder den och inte regelbundet testar den. Lär dig själv och dina familjemedlemmar hur man gör upp eld med eldstål, sätter upp tältet och upptäck vad som saknas innan du faktiskt måste använda din Bug-out-bag

Skriv gärna en kommentar med dina tankar om vad en ”evakuteringsväska” bör innehålla, dina erfarenheter av vad som fungerar, inte fungerar eller varför du inte har någon bug-out-bag.

Dela

49 svar på ”Varför du skall ha en Bug out bag”

 1. En sak som jag saknar i din lista är penna och papper! Det behöver inte vara något utstuderat; ett spiralblock A5, en eller två hederliga blyertspennor (ej stiftpennor), kanske ett suddgummi, samt en eller två permanenta pennor (exempelvis kulspetspennor eller ”rymdpennor”) i ett litet pennfodral i tyg tar inte mycket plats alls och väger väldigt lite, men räcker långt. Du kan använda det för anteckningar åt dig själv, meddela dig med andra över tid (lämna meddelande om vart du är på väg), skissa upp något, och självklart går det om det behövs att använda pappret till att tända med. Jag har alltid både (skriv)papper och penna såväl i bilen som i EDCn (och inom armlängds avstånd på skrivbordet både hemma och på jobbet), och att kunna rycka till sig ett block och snabbt göra en anteckning har varit oerhört värdefullt vid några tillfällen.

  Och nej, någon pennvässare behöver du inte; blyertspennor går alldeles utmärkt att vässa med kniv.

  Svara
 2. Har flera stycken och håller på packa om mina just nu, försöker göra det i början av varje år. Många säger att BOB behövs inte, men även för någon som räknar med mindre än 1% sannolikhet att behöva lämna sin bostad känns det nog skönt att ha allt på samma plats, i en väska.
  En liten billig kommunikations radio som man programmerat och kan användas både till Jakt 155 MHz, 156.000 MHz, PMR, SRBR och t.ex. marin kanal 16 ( 155.800 MHz) behöver inte kosta många hundralappar.
  Tips som jag fick av en vän var att om du använder dig av en 155 MHz jaktradio kan räddningshelikoptern ”hitta” dig.

  Svara
 3. Den rådande postapokalyptiska natur-romantiken ger jag inte så mycket för (dvs ’att dra till skogs’ så fort det händer något).

  Men jag ska ändå fixa ihop mig en BOB, fast då mera åt det urbana hållet, dvs en UBOB 🙂
  Där fokus kommer ligga på att klara sig hos vänner, släktingar, vandrarhem eller gymnastikhallar.

  Svara
 4. Antibiotika har jag alltid med mig på långvandringar. Skadar man sig illa hjälper inte aspirin. Radio. Pennor, papper. Desinfektion/servetter i förstahjälpenbag. Sax. Däremot tänker jag inte ha nån bug out bag. Händer en katastrof sitter vi pensionärer stilla och inväntar döden antar jag. Men har alltid gaskök hemma, tänk om strömmen går just när man ska ha kaffe!

  Svara
   • Det skulle jag också vilja veta :s låter osannolikt att någon bara har det så som om det vore något man köper på ica.

    Svara
   • Sist fick jag en dos av en läkare när jag skulle åka till Kilimanjaro. Har också fått när jag har gjort en långvandring i ödemarken. Vet inte vad jag ska klaga på nästa gång när pillren går ut.

    Svara
  • Bättre att packa ner oreganoolja som är lika eller bättre effekt som antibiotika. Kan man ha i sår också mkt enkelt. Det sabbar inte tarmfloran på samma sätt. Ngt alla borde ha i hemapoteket samt i en BOB.

   Svara
 5. Hmm, jag förstår inte syftet? Skogsbränder sker relativt långsamt och brandförsvaret hjälper till att utrymma de hushåll som ligger i närheten. Vid naturkatastrofer (storm?) så håller man sig inomhus och sticker inte ut i skogen. Vid regnfall och översvämningar så rycker militären i extrrema fall ut och hjälper till att evakuera gamla människor som inte kan ta sig någon stans. Kan inte dra mig till minnes någon situation som gjort att folk dragit ut till skogs med sovsäckar och spritkök! Vi lever i ett modernt samhälle med resurser för att ta hand om folk som måste lämna sina hem.

  Svara
  • Jag förstår att du är med i Hemvärnet, de är ju med och gör ovanstående, och det är ju jättemånga som ställer upp! De har jättesvårt att sålla bland alla anmälningar (viss ironi)

   Svara
   • Nej men seriöst. Vi lever i ett industrialiserat land med resurser, varför ska man ha en BOB? Ge mig en anledning och en situation där ens överlevnadschanser ökar genom att man lämnar sitt hem till fots med en scoutryggsäck. Vid extremt väder ska man hålla sig inomhus, inte ge sig ut i skogen. När är det motiverat att syssla med sånt här?!

    Svara
    • Vid en kris brukar folk göra dumma saker. Många kommer att bryta sig in där de tror att de kan hitta mat. Är du då hemma så gäller set att du är bra på att slåss.

     Svara
  • Krig, solstormar, kärnkraftsolyckor, kemiska utsläpp/vapen, askmoln (vulkanutbrott), anarki (efter t.ex. ekonomsk totalkrash), pandemi……. osv. Krävs kanske lite fantasi, men inte några omöjligheter. Ingen kan förutse vad som skulle kunna slå ut oss och faktum är att vi t.ex. utan el har ett samhälle som lätt kan komma vackla. Inga pengar, ingen komunikation… kan leda till oroligheter.

   Dessutom en Stat som gång efter annan visat tecken på extrem handfallenhet när det oväntade händer (flodvågskatastrofen, estonia osv)

   Kanske låter konspiratoriskt men känns som reella och inte omöjliga scenarion.
   Syftet är helt enkelt att kunna klara sig själv och INTE vara beroende av vårat ”moderna” samhälle.

   Svara
  • Jag tror inte heller på idén att dra till skogs eller att leva av naturen under en längre tid. Däremot kan det vara bra att förbereda hemmet i enlighet med tips från MSB. De nämner extra mat (som inte kräver kyl), vattenbehållare, värmeljus, tvättlappar, ficklampa osv. ifall el, vatten och/eller värme slås ut en lite längre tid än brukligt. En BOB för just 72h (inget annat) med plats för en del av ovanstående kan också vara bra. Föreställ dig en större katastrof t.ex. i ett kärnkraftverk och följande evakuering av ett eller ett par län med 250 000+ människor. Det moderna samhället kommer att gripa in men om katastrofen är riktigt omfattande kan välorganiserade insatser dröja p.g.a. resursbrist, ovana och allmänt kaos. I ett sådant läge kan tre dagars ”autonomi” i ryggsäck definitivt vara till nytta. Därefter skall man nog kunna lita på samhällets räddningsinsatser (kanske med hjälp från utlandet). Själv är jag med i hemvärnet och skulle säkert bli inkallad i ett sådant läge. Vi kan hjälpa till med evakuering, sanering och bevakning.

   Svara
  • ”Vi lever i ett modernt samhälle med resurser för att ta hand om folk som måste lämna sina hem.”

   Nope. I väldigt liten utsträckning kan vi säkert klara det galant, men vårt moderna samhälle är väldigt, väldigt sårbart.

   Jag förstår dock din skepsis, för det är svårt att föreställa sig en situation utifrån det samhälle vi idag lever i. Jag föreställer mig zombieapokalyps. Osannolikt scenario, men apokalypsnära scenarior i övrigt är dock inte omöjliga.

   Svara
  • När Gudrun drog igenom och blåste ner allt som fanns, så vet jag flertalet människor som fick såga ut sig själva från sina hem och åka till en uppsamlingsplats där förnödenheterna va sisådär dom första dagarna, har man då en BOB så ligger man inte till last för sådana som kan behöva hjälpen, jag kallar det för självbevarelsedrift, och som sagt du får se på det som du vill, men det här är min tanke om det 🙂

   Svara
  • Nu skrevs kommentaren ovan för ett tag sedan. En väska/ryggsäck som är förberedd med huvuddelen av det ovan innebär inte att man skall springa till skogs. Det är utrustning du behöver även i staden när vattnet tryter, elen är borta iksom värmen. Måste du av någon anledning evakuera så är det oftast försent att inhandla och packa. Fråga dem spm höll på att bli innebrända i skogsbranden 2014.

   Svara
   • Det finns å andra sidan ingen anledning att inte ha en BOB. I värsta fall är det en anledning att ta med ungarna ut i skogen ibland. Jag tror också på en zombieapokalyps i form av Islam, det skulle sätta oss i samma situation som judarna var i på 1940 talet. Ser du inte att det är ett möjligt scenario är det bara att titta på Mellanösterns historia, och hur det ser ut för judar i Sverige redan i dag. Eller bara kolla på kriget mot samhället med alla attacker mot kvinnor, poliser, etc etc.

    Svara
 6. Lite tankar och synpunket ur överlevnads synpunkt så bör man utesluta godis då socker är en en snabb energi källa som lämnar kroppen lika snabbt som den kommer, en choklad kaka är en bra ide att med daga dock då choklad har flera posetiva effekter, annars ute slut läsk och godis tag istället med Dextropur (druvsocker pulver) detta kan läggas i små zip påsar för att lätt ta med sej och dosera det kan även fördelaktigt blandas i vatten som man just har renat då renat vatten inte behöver smaka gott.
  Övriga saker som jag ser direkt kan vara värt att nämnas är punkten kniv, multiverktyg kan vara bra men medtag även annan kniv då dessa är ömtåliga och har lätt att splittras om du ev behöver klyva ved med kniven alternativt utföra tyngre arbete med den en modell som är att rekommendera är mora 2000 svenska försvarets modell på mora kniv den är lätt att skärpa och av ypperlig kvalitet.
  Ljus/fick lampa/ värmeljus är bra att ta med sej i sin BUG dock värmeljus är rent farliga i naturen dels för dej själv och naturen runt om kring dej, värmeljus har en otrevlig vana att explodera i en skur av varmt stearin om det kommer vatten i dem när de är tända. Använd hellre stearin ljus / led fick lampor.
  Första hjälpen där bör man ha ett väl utrustat kitt med såväl nål och tråd som blod stoppare ögon skölj, plåster, bandage gasbinda etc men välvärt en flaska sårtvätt tex desivon skall medtagas då vid en icident kan ett litet sår snabbt bli infekterat så ett bra desinfektions medel samt sårtvätt bör packas.
  Detta är bara lite tankar jag har och lite råd när jag lästa listan

  Svara
 7. Visst kan det kännas lite överdrivet med en B.O.B. Det kan jag hålla med om.
  Varför ska man lämna det som även ett havererat samhälle erbjuder i forma av skydd och resurser? (men jag tycker konceptet är kul 😉

  Däremot vill jag tipsa om att ha en liten överlevnadsväska i bilen, speciellt vintertid!
  Tänk dig att du är ute och kör på vintern. Bilen sladdar i diket, bensin eller batteri tar slut, eller du hamnar på en väg där det blivit totalstopp och du blir sittande timmar. (+mobilen funkar inte/hjälpen är låååångt bort) Hur länge klarar du dig DÅ?
  Jag har själv varit i en sådan situation och känner flera som varit i liknande, alla kan vittna om att det var på håret eller jävligt obehagligt i alla fall.
  I alla dessa situationer hade lite vatten, värme och mat gjort situationerna nära behagliga.

  Därför har jag packat reservhjulet i bilen med:
  Vatten
  Enkelt spritkök (fungerar även som värmekälla)
  Torrmat/soppa
  Värmefilt
  Överdragsrock
  Pannlampa

  Så nästa gång jag blir fast i kylan kommer det inte blir kris-i-Paris på en gång.

  Svara
 8. Jag har lite svårt att ta människor som skriver: ”Vi lever i ett modernt samhälle och samhället kommer att ta hand om….” Njaaa… tänk så här: När orkanen Katrina slog till mot östkust i usa så var blev allt totalförstört. Usa (speciellt östkusten) är väldigt förberedda på katastrofer, ändå kunde de inte hjälpa alla. Nu är vi inte i usa utan i Sverige men tänk på en annan sak: Vi som bor ute på landet (jag bor i Småland) får leva med att varje år gör kommunen nedskärningar. Det är färre brandmän, det är färre ambulanspersonal och vi har ingen hemvärn att tala om. Ska man då vänta sig att myndigheterna i länet ska hjälpa alla 250 000 som bor här? Inte en chans med de resurser vi har i kommunerna. Man kan inte använda argumentet att ”myndigheterna hjälper”. Därför behövs det en beredskap hemma.

  Vad kan hända? ja….vi har kärnkraftverk nära oss. Vi har haft stormen Gudrun, Vi kan också vänta oss en ekonomisk kollaps inom kort. (se bara tex Grekland som exempel)

  Så hur gjorde vi i vår familj: Jag ser mig inte som en prepper men jag har mat lagrat hemma för att vi ska klara oss i 1 år (4personer) Vi bor i en 3a så det är inte mycket plats vi har. Så vi löste det så här: 6st Lådor under sängen som rymmer mat, hygien, samt batterier/lampor/stearingljus.
  Under skrivbordet som jag sitter vid nu har vi 4 st plastlådor med fack som innehåller mjöl/ris/bönor/majsmjöl etc. De är lätta att ta fram och tar inte mycket plats under bordet.

  Vatten: vi har 10 x 20liter vattendunkar som vi byter vatten 2 gånger om året. Med platsbrist i lägenheten har jag löst det som så att jag har byggt en egen skohylla i hallen som har förvaring för 5 st vattendunkar och den blir som en soffa. Ingen kan gissa att det är vatten i den.

  I köket där vi bor är det nyare skåp och de är lite bredare än de gamla skåpen. Det har vi utnyttjat och lagt in vattendunkarna längst in och sen de grejer vi använder längre ut i skåpen.

  Nu till Bug out Bags. Vi har alla sådana. Alla i familjen har var sin. De är packade efter behov hos var och en av oss. Men alla vi har några föremål gemensamma. Tex vattentabletter/vattenfilter, frystorkad mat för 3 dagar, filtar, första hjälpen,kniv och olika sätt att göra eld på.

  I den väska som är tygnst (under 20kg) och som jag bär (är man) så har vi köksutrustning,MRE´s för hela familjen i 2 dygn, yxa, skydd samt fiskeutrustning.

  Jag är en nybörjare på att göra en bug out bag men jag har ändrat i den med tiden och jag kommer förmodligen att ändra ännu mer.

  Någon skrev här att man inte ska ha socker med sig därför att det ger snabb energi och försvinner lika fort. Det stämmer, men i vår familj har vi lagrat och har med oss i väskan honung som ger jättebra energi och kan användas ifall man skulle bli skadad.

  Svara
  • Kolla denna killen på youtube theUrbanprepper han har rätt bra ide’er för urbana miljöer, och dessutom färgkodade system som han har plockat fram för att göra en standard inom BOB, den gjorde han genom en undersökning bland sina följare så det han sammanställde det så som de flesta tycker 🙂

   Svara
  • Ja godis och alla former av snabbt socker, även druvsocker, är helt onödigt då det bara hindrar kroppen från att börja bränna den energi vi alla bär med oss nämligen kroppsfettet. Om kroppen är van vid att bränna socker kommer det kanske att vara en jobbig omställning till fettdrift särskilt om man hela tiden ger extra snabba kolhydrater vilket förhindrar processen och man kommer enbart att få stora svängningar i energinivåerna om man inte ständigt tillför nytt när det är ont om övrig mat. Jag skulle säga att uthållig på fettdrift är att föredra framför glad i 10 minuter på socker.

   Tips: byt ut två av honungsburkarna mot kokosfett, finns att köpa i plastburkar (lätt) och har lång hållbarhet utanför kylen, även öppnade. Det är oerhört mycket energi i en rätt liten burk, 100 gram innehåller hela 900 kalorier. Kokosfett är även det bra för att påskynda läkning och den motverkar svamp och klåda i alltifrån hårbotten till fötterna. Jag hade bränt mig rejält på fingret en gång så jag smetade på massor av kokosfett och satte på ett avklippt finger från en plasthandske och efter några dagar var det helt läkt, inte ett spår av att det skulle ha varit en skada där tidigare, det andra fingret som jag inte var lika noga med tog flera veckor att läka och det lossnade hud trots att skadan från början var mindre. Har även märkt att rispor och andra småsår läker snabbare om man ser till att ha dem infettade nästan kontant, även skavsår. De flesta som får torr hy blir hjälpta av kokosfett också och har man på ett ganska tjockt lager (fungerar även med bivax) i ansiktet så är det som att även den hårdaste vinden inte biter. Utöver det så neutraliserar det svettlukt för den som inte vill ha med för många hygienprodukter i sin väska men ändå föredrar att inte lukta för starkt. Bryr man sig om rakning dessutom så är det en utmärkt motsvarighet till gel.

   Svara
 9. Har en källa bara ett par kilometer från huset. Vattnet är av utmärkt kvalitet och funkar att samla upp det strömmande vattnet även vintertid. Borde funka?

  Svara
 10. Stoppa även i några större plastpåsar. Om skorna blir blöta kan du sätta på dig torra strumpor och sticka foten i en plastpåse innan du stoppar tillbaka den i skon.

  Svara
 11. En sak dök upp i tanken, oavsett om man förbereder sig för apokalypsen eller vill vara beredd vid ex översvämning. Ta med dig något litet, tex ett foto som har affektionsvärde. Bra för moralen, och även om det bara handlar om någon månad borta, det behövs.

  Svara
 12. Kul diskussion. Jag är ute med min ATV sommar som vinter använder således band på denna.
  Vid ett stopp är det alltid bra att ha resurser för att klara sig.

  Karta och kompass är oxså bra så man vet var man är och kan leverera UTM till dom som eventuellt letar efter en.

  Har alltid ett tre dagars kitt med mig. Snöskor finna med och skyffel.

  Svara
 13. Jag ser att det absolut viktigaste är varma kläder, även till viss del kontanter. mat och vatten är absolut nödvändigt, men något som inte direkt är bristvara i landet Sverige.
  Man kan göra en lista på allt som kan vara bra att ha som tex stora ramboknivar, taktiska ryggsäckar eller militära prylar, men hur mycket utav detta kommer någonsin att användas i längden?!

  Svara
 14. Många säger varför? Jag säger varför inte. Det är ju egentligen bara campingutrustning + lite extra. Så har man redan campinggrejor och använder det är det ju ingen kostnad att ständigt ha det packat och redo.

  Svara
 15. Jag tycker att man alltid skall vara beredd , de som inte är det är väldigt glada att det finns folk som jag med fler som är förberedda på att saker kan inträffa då vi får lämna våra hem o klara oss på egen hand ett tag, de flesta idag tror ju att mobilen kan lösa allt de som tror det får väl knapra på denna om mat etc skulle utebli det går säkert att äta upp mobilen men rätt näringsfattigt tror jag. Ni skeptiker behöver oss som är berredda när det väl händer, i första hand tar jag hand om de mina.

  Svara
 16. Peter Carlsson om skogsbranden/naturen slår till och du måste evakuera? Då är det nödvändigaste packat. Hinna packa gör en inte vid de tillfället.

  Svara
 17. Nyligen hände en katastrof på Akzo Nobel utanför Ånge i Västernorrlands län. Läckage av saltsyra, mycket saltsyra, Massor av saltsyra.
  Befolkningen på orten fick direktiv att stanna inomhus. Hur länge? Inget svar fanns. Detta med att ana zombieapokalyps eller kärnvapenattacker – visst, tro vad ni vill, men det är inte så extrema händelser som vi behöver förbereda oss för.

  Nu så tog det ”bara” ett gäng timmar för att värsta problemen med saltsyran kunde tas om hand. Men enligt sedvanlig riskanalys så finns det mer eller mindre faror i sitt eget närområde. Finns det en stor motorväg i närheten? Finns det fabrik? Finns det järnväg? Brukar det vara stormigt vid vissa perioder av året? Och så vidare.

  När du har en lista som ger överblick på hur läget är för dig, fråga dig hur pass ofta detta brukar eller sannolikheten att den skulle ske, på en skala från ett (mycket sällan eller näst intill aldrig) till tre (eller fem) där frekvensen vid varje siffra betyder sällan/ofta/varje år/varje månad/dagligen.

  Sedan, tänk bara på vilken påverkan skulle händelsen ge NÄR den inträffar. Vad skulle ske, ”the impact”, vilken verkan. Även här med en siffra från ett till X (använd samma skala som den förra). Ett knapp kännbart kanske lite irritation och en uppgiven suck, kostar kanske en hundring i reparationer… Upp till total förödelse inom 100 km, allt och alla dör, pengar går ej att ersätta förlusterna.

  Sedan är det bara att multiplicera talen och det som kommer högst är vad man ytterst behöver förbereda, att förebygga och PREPPA sig inför.

  Det finns flera olika metoder att göra riskanalyser på, olika värden och uträkningar – detta är bara ett förslag, i all välmening.. Prepp or Depp ??☺️

  Svara
 18. Hej! Bra inlägg!
  Några tankar:
  ”Intimhygien” kanske syftar på mensskydd, men det är i så fall lite oklart. Jättebra om det finns tydligt uppskrivet, det missas ofta i såna här sammanhang. Det kan finnas flera familjemedlemmar som är i behov av detta och det är lätt att förbise av misstag. Det är _inte_ roligt att hantera en krissituation med riklig mensturation utan detta. Tamponger kan även fungera som bra braständare vid behov om man fluffar upp dem, de är ju vattentätt inplastade individuellt.

  Egna akuta och icke-akuta mediciner som blodtrycksmedicin, p-piller, antidepp och allergimedicin är också bra att ha packade på ett smidigt sätt. Även om det är viktigt att ha koll på bäst-före-datumen på dessa också.
  Jag tror att folk lätt bortser från dessa saker med tanke i bakhuvudet att det inte är så viktiga saker om det väl är kris. Då glömmer de att det då det är kris kan vara extra viktigt att man inte drabbas av utsättningssymptom av ssri, hormonobalans, blir allergisk och så vidare

  Tack för bra inlägg!

  Svara

Lämna en kommentar