En svensk håller truten, Krönlein!

Sedan tidigare vet vi att politikerna har valt att underfinansiera den svenska Försvarsmakten eftersom man saknar kunskap, förståelse och intresse för rikets säkerhet. Något som är allvarligt och kan leda till problem i framtiden.

Journalistkåren har även dom börjat göra allt i sin makt för att störa Försvarsmakten genom att exempelvis hyra helikoptrar och småbåtar för på nära håll filma och rapportera om den pågående jakten på en främmande undervattensfarkost under mitten av oktober förra året. Journalister har också valt att fotografera skyddsobjekt, vilket högsta domstolen godkände eftersom dom anser att Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen väger tyngre än skyddslagen. Helt åt helvete. Det är inte ett skyddsobjekt för skojs skull.

OPSEC är verksamhet för att systematiskt och metodiskt vidta åtgärder för att undanhålla egen kritisk information för en motståndare eller annan aktör i syfte att bibehålla egen handlingsfrihet.
Försvarsmaktens Handbok Informationsoperationer

I samband med försvinnandet av sjuttonåriga Lisa Holm i Kinnekulle väljer Göteborgs-Posten nu gå ut med spekulationer kring om flickan försvunnit på grund av hennes fars arbete inom Försvarsmakten. Hur kan man som chefredaktör godkänna publiceringen av såpass känsliga uppgifter? Och frågan är hur en journalist fått reda på pappens arbete inom Försvarsmakten. Har ingen hört talas om operationssekretess?

Göteborgs-Postens chefredaktör Cecilia Krönlein måste ställas till svars!

Till er som har vänner och anhöriga som arbetar inom Försvarsmakten, eller hos andra arbetsgivare med arbetsuppgifter som är viktiga för rikets säkerhet måste förstå vikten av operationssekretess. Avslöja aldrig någonting om personens arbete och placering.

Redan i fred försöker spioner utforska vårt försvar, våra industrier, kraftverk och kommunikationer. Många fall av grovt spioneri har avslöjats i vårt land efter andra världskriget. Risken för spioneri och sabotage kommer att öka i ett skärpt läge.

Röjandet av försvarshemligheter och sabotage mot livsviktiga anläggningar kan kosta oss stora förluster i människoliv och materiel och äventyra våra försvarsmöjligheter. Stränga straff väntar dem som lämnar uppgifter till skada för försvaret och folkförsörjningen. Spioneri är landsförräderi, som kan medföra dödsstraff under krig.

1. Håll tyst om sådant som Du vet eller tror skall hållas hemligt.

2. Skärp Din vaksamhet i orostid. Tala hellre för litet än för mycket.

3. Resonera inte med obehöriga om försvaret eller Ditt arbete.

4. Tänk på att även oavsiktligt lämnade upplysningar kan vålla stor skada. Fienden kan få just de uppgifter han söker.

5. Om Du misstänker spioneri eller sabotage, är det Din plikt att snarast möjligt tala om det för polisen.

Ur: Om kriget kommer, utgiven 1961.

Läs även Krönleins svar på Twitter

Dela

Lämna en kommentar