Polisbilar stjäls i Örebro av demonstranter mot Paludan

Polisbil
Foto: Riggwelter / CC BY-SA

Rasmus Paludan är partiledare för det högerextrema partiet Stram Kurs som grundades i Danmark 2017 av densamme. Det danska partiet skulle hålla en manifestation i Linköping under torsdagen där man genom bokbål skulle bränna koranen vilket ledde till våldsamt upplopp som även spred sig till Norrköping. Under långfredagen utbröt ytterligare oroligheter där bland annat polisbussar stals och sattes i brand.

Man kan fundera kring huruvida Paludan över huvud taget vinner något på sin taktik att ansöka om tillstånd från Polisen för att bränna Koranen under den muslimska fastemånaden Ramadan. Det är en ren provokation som leder till att boende i området och jag som skattebetalare lider oerhörd ekonomisk skada, och en tänkande människa skulle aldrig ens överväga att sätta en sådan person vid makten.

Mikail Yüksel som är Partiledare för Nyans och tidigare utesluten som företrädare för Centerpartiet har fördömt ovan nämnda persons handlingar. Samtidigt menar han att Polisens agerande att bevilja ett sådant tillstånd stärker bilden av Sverige som en fasciststat. Nu vet vi att Yüksel är en person som medvetet varit pådrivande att sprida falsk information om Sverige, bland annat genom att påstå att muslimska barn tvångsomhändertas systematiskt av sociala myndigheter vilket tidigare under året skapat oroligheter i landet.

Svenska folket går till val i september och yttre, och inre, försök att påverka valutgången är något vi kommer att få se mer av under året. Det är viktigt med källkritik, problemet är att tunnelseendet förstärkts av att många idag väljer att lita mer på alternativa medier och att följa en viss typ av människor i sociala medier. Man får alltså en ensidig bild av verkligheten, istället för information från flera perspektiv.

Våldsmonopolet, den svenska polisen, lyckas alltså inte att försvara sin egendom och låter upprorsmakare stjäla fordon som sedan bränns ned vilket får konsekvensen att skattebetalarna, alltså Du och jag, tvingas finansiera inköp av nya fordon och ny utrustning samtidigt som vi fortfarande inte har en tillräckligt bra poliskår. Vad var det för stolpskott som valde att lägga ned Beredskapspolisen i oktober 2012?

Ibland känns det som att Sverige rör sig åt fel håll. Socialdemokraterna gör som man alltid gjort och försöker förstärka kontrollen över befolkningen och inskränka deras grundläggande fri- och rättigheter. Tidigare var det IB men idag vill man göra det mer öppet.

Samtidigt har vi en skola som på grund av olika orsaker inte lyckas utbilda barn och ungdomar. Många föräldrar väljer att inte ta sitt ansvar, att fostra och ta ansvar för sina barn, vilket leder till en negativ spiral där både acceptabelt språkbruk och respekt för andra medmänniskor riskerar att försvinna. Givetvis har det alltid varit så att den äldre generationen beklagat sig över ungdomarna, men idag har vi olika grupperingar som samtidigt har helt andra värderingar än mina mor- och farföräldrar.

Frågan är vad vi kan göra för att vända denna negativa spiral där motsättningarna ökar i takt med de ekonomiska och sociala klyftorna.

Dela

Lämna en kommentar