Är 2020 världsfredens decennium eller raka motsatsen?

För en tid sedan pratade jag med en bekant som hade drabbats av ett längre strömavbrott. Längre i den bemärkelsen att det varade längre än två timmar, men däremot mindre än ett dygn.

Personen i fråga drabbades under hösten, det var alltså inte jättekallt men definitivt inte sommarvärme. Han berättade att han upptäckte att det snabbt blir kallt i huset, varpå jag påpekade att han faktiskt har en kamin och kan värma upp vardagsrummet. Problemet var bara att dom få vedträn han hade för mysfaktor snabbt tog slut.

– Nej, jag är personligen inte särskilt elberoende eftersom jag jobbar och bor mitt i stan.

För många tror jag att det krävs ett bryskt uppvaknande för att förstå sin egen bekvämlighetsnivå. Det är lätt att säga att man klarar sig på egen hand; men när det väl gäller åker man hellre till närmaste McDonald’s för att spisen inte fungerar.

Nu är julafton över och ett nytt decennium har blivit ett faktum. Men frågan är hur många som faktiskt har fått en vevradio i julklapp istället för en tändstickstavla som föreställer Bodens fästning. Frågan är om år 2020 är det årtionde som världen blir en mindre trevlig plats. Utvecklingen i relationen mellan USA och Iran är ju inte direkt trevlig och fick tyvärr ödesdigra konsekvenser när den iranska militären sköt ner ett civilt flygplan som befann sig i luftrummet. Samtidigt har Australien drabbats av den värsta brandkatastrofen i modern tid, ja i landets historia.

Under ett par dagar har Folk och Försvars årliga rikskonferens hållits och försvarsfrågorna befinner sig åter på tapeten. Liberalerna argumenterar för att återinföra Civilplikt, och Försvarsministern stöder ett amfibieregemente i Göteborg. Varför man från första början lade ner AMF4 och sen ska starta upp verksamheten kan bara en ekonom svara på.

Dela

Lämna en kommentar