Behöver jag en symaskin?

Husqvarna Viking 3600 symaskin
Foto: Petri Krohn / CC BY-SA 3.0

Det har gått många år sedan jag senast satt vid en symaskin. Jag vill minnas att det var under syslöjden i grundskolan. Under dom senaste åren har jag ett flertal gånger insett att det vore bra med en symaskin eftersom man med den enkelt kan lappa och laga trasiga kläder, men framför allt lägga upp byxorna, vilka allt som oftast är jeans. Ibland önskar jag att kläderna kan ändra storlek själva precis som för McFly Jr i Tillbaka till framtiden del II från 1989.

Det var en gång en flicka som hette Josefin,
Josefin fin fin, Jose Jose Jose fin.
Den enda skatt hon ägde, det var en symaskin,
symaskin skin skin, syma ma ma ma ma ma skin.

Frågan är bara vilken typ av symaskin jag bör införskaffa. Några av er kommer säkert att rekommendera en manuell trampsymaskin. Nu säger jag inte att det är ett dåligt alternativ, men jag tror inte det är rätt alternativ för mig. Samtidigt vill jag inte köpa den billigaste maskinen som finns. Dels på grund av att den troligtvis kommer att gå sönder fortare, men även för att jag ibland vill kunna använda den till lite tjockare tyg, såsom flera lager denim eller motsvarande.Andra kommer säker att rekommendera äldre elektriska maskiner av märket Husqvarna, vilket troligtvis är ett bra alternativ men dom är även rätt dyra för sin ålder och risken är ju att dom slutar fungera, även om dom är ”outslitliga”.

Mina enda krav är att den ska kunna sy raksöm och sicksack samt att man ska kunna trä in byxbenet under symaskinsnålen. Frågan är bara om en enklare symaskin som Singer 2250 för 1190 kr är för klen och att det då är bättre att satsa på en heavy duty. Nu ska jag säga att min kunskap är begränsad och det kanske finns fler saker man bör tänka på vid köp av en symaskin. Men jag har inte lust att lägga ut 4-5000 kr på en Husqvarna Viking som jag kommer att använda en gång om året.

Dela

7 svar på ”Behöver jag en symaskin?”

 1. Begagnad äldre symaskin är det jag vill säga.
  De nya är klena och går sönder fort.
  De gamla är mer mekaniska och går att laga

  Svara
 2. Har en Singer 1507.
  Har nog haft den 7-8 år. Är den lika bra en Husqvarna? Absolut inte.
  Funkar det att lägga upp byxor och laga kläder? Ja det gör den. I

  Självklar så vill jag hellre ha en Husqvarna men har mycket hellre en billig Singer nu än sitta och sy för hand.

  Svara
 3. Jag köpte en Singer heavy duty 4432. Mest sytt cordura och andra tjocka tyger. Tycker som glad amatör att den är suverän för pengarna.

  Svara
 4. Hei Google
  Husqvarna automatic 21
  Eller ”viking” 19 – 21 (usa)
  God info på YouTube
  Super maskin, 70år gammel
  still going strong,
  Denne setter du fram når du får besøk for hun ser bra ut!
  Under hennes smaragdgrønne eksteriør finnes et svensk ingeniørt mekanisk mesterverk laget for å vare evig hvis hun får sin olje.
  Og hun er lett å mekke på.
  Kraftig motor.
  Mulig du må kjøpe to.
  Jeg har tre 🙂
  Husqvarna våpenfabrikk ftw

  Svara

Lämna en kommentar