Civilförsvarsförbundet sprider desinformation om preppers

Trangiakök
Foto: Argus Fin / CC BY-SA

En prepper är en överlevnadsentusiast som bygger egna bunkrar. Det skriver Norrköpings Tidningar som intervjuat Jan Alsander, utbildningschef vid Civilförsvarsförbundet, och en av initiativtagarna till kampanjen 72 timmar.

Civilförsvarsförbundet är precis som Frivilliga Radioorganisationen och Frivilliga Resursgruppen i starkt behov av föryngring. Kommuner som vill lägga mer ansvar inom krisberedskap på frivilliga organisationer bör tänka både en och två gånger innan, eftersom antalet aktiva till stor del är boulespelande pensionärer som började jobba när Gustaf V fortfarande var statschef.

Han vänder sig samtidigt emot så kallad ”prepping” där vissa överlevnadsentusiaster går så långt att de bygger egna bunkrar.

– Meningen är ju inte att man ska behöva ha så mycket grejer hemma att man klarar sig i flera månader. ”Prepping” är lite kontraproduktivt och skrämmer bort människor istället. Har man förnödenheter för tre dygn så klarar man sig i allmänhet också mycket längre, kanske uppemot en vecka, säger Jan Alsander, som särskilt trycker på behovet av information.

Det Jan Alsander säger om prepping i intervjun med tidningen visar hur lite han faktiskt vet om ämnet. Att vara prepper handlar inte om att bygga upp ett matförråd för flera år framöver, även om det finns personer som också gör det. Att vara prepper handlar om att man vill trygga sin egen, och sin familjs, matförsörjning också när havregrynen börjar ta slut i den lokala mataffären. Det handlar om att man vet att dricksvattenförsörjningen i Sverige är lite osäker, att vi både har ett föråldrat ledningssystem och bokstavligt talat skit i dricksvattnet. När strömavbrottet är ett faktum och det tar tre dagar, kanske två veckor, kan du sitta med filtar, men vore det inte bättre med en fotogenkamin eller en kakelugn? Man vet att även om strömavbrottet endast varar i 30 minuter går det alldeles utmärkt att koka spaghetti till dom hungriga barnen. Och när lönen inte kommer den 25:e för att banken och datastrul, ja då roterar jag mina konserver.

En prepper är en person som tar hand om sin familj, som knyter viktiga kontakter och delar med sig sina kunskaper, men som ändå väljer att hålla en viss nivå av operationssekretess utifall någon i grannskapet eller vänkretsen skulle prata bredvid mun. Ingen vill ha en Ove Sundberg i tamburen när skiten träffat fläkten. Vad bunker beträffar har vi ett skyddsrum i källaren på min arbetsplats, men jag välkomnar alla initiativ att återinföra lagkrav på skyddsrum vid nybyggnationer.

Min fråga till dig är, vad händer efter 72 timmar? Står det svenska civilförsvaret och knackar på min ytterdörr som räddaren i nöden? Nej. Sverige har inte något totalförsvar, vi har inte ens hemvärnssoldater så det räcker. Så prata du om 72 timmar och hur din matranson för tre dagar magiskt räcker en hel vecka. Men säg inte att prepping är kontraproduktivt och att min blogg skrämmer bort människor. För det är inte sanningen.

Dela

4 svar på ”Civilförsvarsförbundet sprider desinformation om preppers”

 1. Självklart kommer ingen att hjälpa efter 72 timmar. På senare tid har mer eller mindre slumpartade händelser påmint mig om vikten av förberedelse. Jag kan nämna två av dem.

  Drabbades av ganska svår magsjuka för ett tag sedan och kunde inte få i mig fast föda. Min fru provade att stoppa i mig diverse sockerlösningar. Intressant nog kräktes jag mer av sockervatten. En amerikansk kolhydradrik dryck som kallas för Coca Cola fungerade däremot bra. Poängen är att om jag var ensam utan familj och vänner, och utan någon slags beredskap, kan svår magsjuka utgöra en livshotande situation. Speciellt om man har en försvårande sjukdomsbild. Så, nu har jag för vana att alltid ha praktiska energilösningar, vätskeersättning och så vidare tillgängligt i större omfattning. Var det riktigt kritiskt hade jag såklart kunnat tvinga i mig korvspadet från mina bullens burkar. Men ni förstår min poäng.

  Den andra situationen var när jag och familjen var på resa. Under den perioden inleddes det där mer eller mindre omtalade bankhaveriet som påverkade SEB och några andra. När vi skulle handla mat fungerande inte kortet. Alla mina kontanter var hemma. Trots att jag hade massa pengar på diverse konton så var inga av dem tillgängliga på grund av att jag förlitade mig på ett plastkort. Om ett sådant haveri pågår under en längre tid så är det bara att se fram emot kollaps. Tänker man sig att folk börjar sjänka bort förnödenheter så behöver man ju inte bry sig. Men mänskligheten har visat motsatsen.

  Jag läser din blogg då och då för inspiration och en uppdatering kring vad som händer i ’branschen’. Tack för inlägget om Baofeng-radion. Har varit inne på att köpa en liknande och det inlägg fick mig att göra slag i saken. Blev samma modell då den hade väldigt höga ondömen och bra stöd. Skaffade även en starkare antenn. Nu har jag att se fram emot en ny hobby, och utökade möjligheter att interagera med omvärlden.

  Prepper för mig betyder att ta saker på allvar och visa omtanke. I en kritisk situation tror jag att det är större chans att vi får hjälp av varandra, snarare än av myndighetspersoner Om bara en av oss är förberedd får den ett så stort lass att dra att personen helt rationellt tvingas att bara bry sig om sig själv samt sina nära och kära. Är vi flera som förbereder får vi möjligheten att arbeta tillsammans. Utan det finns inget samhälle längre.

  Svara
 2. Jag var på årsmöte med Civilförsvarsförbundet i Täby för några veckor sedan. 95% av deltagarna var 70 +.

  Svara

Lämna en kommentar