Lyssna på relästationer med Baofeng UV-5R

Baofeng Amatörradio Radioamatör
Foto: Peter Haas / CC BY SA

Det har gått ett par dagar sedan jag först packade upp mina två Bafoeng UV-5RE plus som jag beställt från Kina. Baofeng UV5-R är en kommunikationsradio som finns i flera olika modeller med olika utseende och varierande firmware. Radion kan sända på både VHF och UHF från 136-174 MHz samt 400-520 MHz, samt även ta emot radiosändningar på FM 65-108 MHz, så det går alldeles utmärkt att lyssna på Radiosporten vid strömavbrott.

Värt att notera är att jag inte är en certifierad radioamatör och därför håller mig till att sända på dom lagliga jaktkanalerna på jaktradio 155 MHz, inklusive 156.000 Mhz, samt SRBR på 444 MHz om uteffekten sänks från 5 W till 1 W. Eftersom radion dels har en avtagbar antenn och högre uteffekt än 0.5 W får den inte enligt lag användas för kommunikation på PMR 446 MHz. Men i första hand använder jag radion för att lyssna på andra människor.

Förutom att ha programmerat in PMR 446, Jaktradio 155 Mhz och SRBR 444 MHz har jag även lagt in marin VHF och relästationer i mitt område. En relästation, repeater på engelska, återutsänder meddelandet och förlänger räckvidden på konversationen. För att underlätta programmeringen använde jag mig av en USB-kabel och mjukvaran Chirp, även om just den programmeringskabeln jag köpte kom med en egenutvecklad programvara.

Vad jag förstår är det många som anser att man bör byta ut antennen eftersom en bättre antenn skall förlänga räckvidden. Själv har jag ännu inte investerat i en bättre antenn, men jag har märkt av en del störningar, framför allt vid datorn, och det har varit svårt att höra någonting alls. Efter att jag programmerade in ett par olika relästationer har jag hör CW, alltså morsekommunikation, och ett par korta diskussioner. Också på Marin VHF 24 har jag kunnat höra både kustväder och sjösäkerhetsinformation, men bara med radion två meter upp i luften nära garderoben eller på spisen ovanför köksfläkten.

Baofeng UV5-R, oavsett vilken version, kostar en bråkdel av vad många mer professionella handhållna radioenheter från företag som iCOM, Yaesu och Motorola gör. Priset för direktimport från Kina är omkring 300 kronor, inklusive bordsladdare och en öronsnäcka. Att dom är billiga är en av orsakerna till att jag köpt dom. Visserligen kan kvaliteten vara därefter, men vilka produkter idag har inte tillverkats av asiater?

Som jag tidigare skrev är jag inte certifierad sändaramatör, och har inget intresse av att komma i kontakt med så många människor som möjligt världen över för att byta QSL-kort. Samtidigt vet vi att radioamatörer är en del av samhällets krisberedskap, dom är vana att kunna kommunicera med hela världen, oavsett tid på dygnet utan att vara beroende av att mobilmasterna fungerar, och utrustningen kan enkelt drivas på 12-volt, i bilen eller med solpaneler, vindkraft eller ett bränsledrivet reservkraftverk. Därför kan handhållen, eller fast monterad, radioutrustning vara ett alternativ för alla. Framför allt 27 MHz, även känd som PR- eller CB-radio, vilken är licensfri och fungerar längre sträckor.

Har du som läser detta några funderingar kring amatörradio, jaktradio eller vilka frekvenser man får använda utan att vara radioamatör? Eller kanske du är certifierad och aktiv medlem i en klubb för radioamatörer, eller till och med Frivilliga Radioorganisationen och kan rekommendera och hjälpa med frågor från nybörjare. Oavsett, skriv gärna en kommentar här eller på sociala medier.

Dela

41 svar på ”Lyssna på relästationer med Baofeng UV-5R”

 1. Bra inlägg. Är själv inne på att plugga till sändaramatör, så jag har också funderat på att införskaffa mig en liknande radio. Men frågan är om det är tillåtet att använda de frekvenser som du nämner. I PTS frekvensplan står följande:

  ”När det i frekvensplanen anges att en viss tillämpning är föremål för undantag från tillståndsplikten innebär det att radiogränssnitt, d.v.s. frekvensband, högsta tillåtna effekt och andra tekniska krav anges i föreskrifterna om undantag från tillståndsplikt. Det kan här nämnas att enligt 3 kap. 1 § LEK gäller som huvudregel tillståndsplikt vid användning av radiosändare. PTS har utfärdat föreskrifter om undantag från tillståndsplikten för vissa radiosändare, vid dessa råds tyckning PTSFS 2010:8. De vid var tid gällande föreskrifterna och allmänna råden finns tillgängliga på PTS webbplats http://www.pts.se.”

  Ja, det känns spontant som lite analt att ifrågasätta din tanke för frekvensen är ju trots allt fri, men hur sjuttsingen ska man tolka dessa byråkraters text? Det är ju inte kul om det kommer blåljus till ens hus och börjar skälla ut en som sedan leder till att man inte får ta licens för radion… [BUMMER!]
  Någon som kan bekräfta att det är OK att sända utan tillstånd på de ”fria” frekvenserna?
  Jag kan känna att med sunt förmuft så kan man ju fatta att man kanske inte ska sända på RFID- eller frekvenserna för medicinska implantat eller liknande (och det finns många sådana frekvenser), men frågan är var gränsen går?

  Någon som vet?
  Bra inlägg annars som sagt och tack för det!

  Svara
 2. Snabbt tillägg – Jaktfrekvenserna verkar ok, men 446 verkar inte vara tillåten med mer än inbyggd antenn (varför det nu skall ha betydelse?), och 444 verkar inte vara ok men jag kanske tolkat det fel. I föreskrifter för undantag står det om dessa frekvenser:

  70 § 155,3875–155,5375 MHz: Mobila radiosändare för jord- och
  skogsbruk samt jakt.
  Bärvågsfrekvenser i MHz:
  155,400 155,425 155,450 155,475 155,500 155,525
  Högsta effekt: 5 W e.r.p.
  Kanaldelning: 25 kHz
  Frekvenserna 155,400 155,425 155,450 och 155,475 MHz får inte
  användas till sjöss.

  85 § 443,9875–444,4125 MHz: Radiosändare för telemetri och
  fjärrstyrning inom el-, gas-, värme-, kyl- och vattendistribution.
  Bärvågsfrekvenser i MHz:
  444,00 444,05 444,40
  Högsta effekt: 100 mW e.r.p. för antennhöjder som överstiger 10 m över
  marknivån. 500 mW e.r.p. för lägre antennhöjder.
  Sändningscykel: < 20 %
  Kanaldelning: 25 kHz
  I gränstrakterna till Norge ska frekvenserna i 444 MHz-bandet delas med
  norska användare.
  I gränstrakterna till Finland ska frekvensbandet delas med finska
  användare.
  Maximal tillåten fältstyrka vid gränsen på frekvensen 444,00 MHz är 25
  dBµV/m samt på frekvenserna 444,05 och 444,40 MHz är 17 dBµV/m.

  87 § 446–446,1 MHz: Bärbara radiosändare för analog landmobil trafik.
  Högsta effekt: 500 mW e.r.p.
  Kanaldelning: 12,5 kHz
  Antennen ska vara integrerad i radioanläggningen.

  Svara
 3. …och så ser jag att jag som vissa andra som jag skäller på inte läser artikeln ordentligt… ha ha… Du skriver tydligt om hur du använder 446. Sorry. Du verkar ha koll på läget, eller åtminstone lite mindre lite än mig. 😉

  Svara
 4. Som jag förstår det är 444 MHz, SRBR i första hand yrkestrafik, så jag sänder inte där heller. Även om jag inte har hört något där jag bor. Sen tror jag i och för sig inte att någon stör sig på om du använder PMR 446 med 1 W för exempelvis Airsoft med Baofeng, men man skall ändå följa lagen!

  Svara
 5. Är det möjligt att med dessa sända via en relästation till en annan liknande apparat? I så fall skulle man väl få rätt schysst räckvidd?

  Svara
  • Absolut, så länge du har tillstånd och är certifierad radioamatör, om du har rätt inställningar för att sända på repeatern med eventuella toner och CTCSS/DCS osv är det inga problem.

   Svara
   • Tackar! Då blir det till att ta radiocert då….
    Känns som ett perfekt komplement till mobiltelefon om det händer något. Har letat efter bra (och med små apparater) alternativ kommunikation vid tex större olyckor, terrordåd etc. Varje gång det inträffar dyker ju mobilnäten pga överbelastning.

    Svara
    • Just denna modell är ca 6 x 11 centimeter plus en utbytbar antenn som är 17 centimeter. Jag var förvånad över hur små apparaterna faktiskt var. Angående repeater beror det ju förstås givetvis på antenn och line of sight. Står det en stor betongbyggnad i vägen kan man hamna i radioskugga.

     Svara
 6. Hej
  En fråga som nån kanske vet svaret på. Jag tog radiocert för många många år sedan i samband med att jag segelflög. Vet någon om licensen fortfarande är giltlig eller måste den förnyas efter några år?

  Svara
 7. Förutom CB/PR på 27 MHz, med max 4W ut på 40 kanaler, så finns också 69 MHz med max 25W. Där har man 7 kanaler (plus en åttonde i västra Götalands och Halland län, och nej, jag vet inte varför!). Dessa frekvenser har 25 kHz kanalbredd. Dessutom finns 10 kanaler med max 5W, också på 69 MHz, men där är kanalbredden 12,5 kHz. Man måste alltså helst programmera sin station ”rätt”. Limmared Radio säljer en sådan station som täcker 66 – 88 MHz med 200 minnen och med passande såväl basantenner som fordonsantenner, samt också styrprogram och programmeringskabel. Där ges också möjlighet till subton/CTCSS, så stationen är tyst tills någon sänder med ”rätt” ton. Vågutbredningen där är bra, jag har pratat från Kungsholmen i Stockholm till Vaxholm med 5W, och det trots att antennen satt på en balkong på ”fel” sida av huset! Och ja, jag är radioamatör!

  Svara
 8. Bli radioamatörer, det är inte speciellt svårt, och ger förutom en trevlig hobby en massa insikt i hur kommunikation bedrivs på bästa sätt.

  Dessutom får man tillgång till relästationer och kortvågsband.

  Svara
 9. Jag får inte ordning på mina UV-5R. Har försökt programmera dem liknade som du beskriver. Finns det någon chans att jag skulle kunna få dina chip-filer så jag kan lägga in dem i mina enheter?

  Svara
 10. Hej Swedish prepper. Jag har försökt ställa in mina baofeng uv-5r med liknande kanaler men lyckas inte. Finns det någon chans att jag skulle kunna få dina chirp-filer så jag kan läsa in dem i mina enheter?

  Svara
 11. Det är tillåtet att lyssna på alla frekvenser (möjligen med undantaget att man inte får inneha en ”radarvarnare” för fartkontroller).

  Att man måste ha fast antenn på sin radio för PMR446 är troligen för att sändningen ska vara försumbar ett par kilometer bort, så att någon annan kan där använda samma frekvens.

  Svara
 12. Man blir inte sändaramatör för att byta QSL-kort. Amatörradio är tusen gånger mer än det. Det är en utbildning i att kommunicera trådlöst med radio.

  Svara
 13. Hej! Har kört dessa i flera år, och fungerar lysande. Har ett tjugotal som används vid festivaler och i fjällen. Byt antennen till längre så ökar räckvidden markant. Batteri symbolen går inte lita på, så ta alltid med ett extra batteri vid heldagsaktiviteter.

  Svara
 14. Jag är licencierad radioamatör, och även om dom här kinesradioarna är milsvitt bättre än liknande rena PMR stationer, så är dom bottenskiktet av vad vi radioamatörer använder.

  Är man radioamatör har man tillgång till relästationerna (som ofta har reservkraft) riktantenner som gör att man når städerna runt omkring och deras relästationer.
  Dessutom har man möjlighet att länka ihop flera relästationer, antingen över Internet (sårbart), men på många ställen finns helt oberoende radiolänkar mellan relästationerna, som alltså drivs med samma reservkraft.

  Dessutom har vi tillgång till att köra en hiskelig massa uteffeekt, om vi vill, men det är varken önskvärt eller nödvändigt för prepperkommunikation, det blir aktuellt först inom andra grenar i hobbyn (t.e.x tävlingar eller kommuikation genom att studsa signalerna via månen, sk EME kommunikation)

  Men det viktigaste av allt är att man får en himla massa kunskap, som gör att man kan upprätta bättre kommunikation med mindre medel.

  Dessutom har man tillgång till kortvågsbanden, som ger kommunikation över längre avstånd, rent av jorden runt om man vill.

  På många orter kan man bli radioamatör genom att gå med i FRO (då får man även låna käcka gröna kläder) men även amatörradioklubbarna utbildar.

  Det kan verka svårt och avskräckande, men tro mig, det är lätt, så lätt att även jag har lyckats.

  Svara
 15. Hej,
  När jag satte upp jaktkanalerna enligt filen som jag laddade ner så stämde inte frekvens-kanal med min Icom-radio.
  Är det någon annan som upplevt detta?

  Svara
 16. Ska du upp längst Höga kusten så lyssnar jag på jakt 3:an och den lokala repeatern för det mesta med extern antenn. 4318

  Svara
  • Titta på PTS hemsida efter dokumentet Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare; PTSFS 2018:3 eller om det kommit en nyare.
   Sen får man ibland läsa två gånger men det finns utmärkta förteckningar där. SRBR får man som privatperson använda men det finns fler

   Svara
 17. Titta på PTS hemsida efter dokumentet Post- och telestyrelsens föreskrifter om undantag från tillståndsplikt för användning av vissa radiosändare; PTSFS 2018:3 eller om det kommit en nyare.
  Sen får man ibland läsa två gånger men det finns utmärkta förteckningar där. SRBR får man som privatperson använda men det finns fler.

  Svara
 18. Hej! Är helt grönt inom radio men har lyckas att prgrammera in frekvenserna via chirp. Men hör inget när jag lyssnar på dom färdig programmerade kanalerna förutom en ”vibrerande ton” men har full styrka/kontakt på kanalerna… Har jag gjort något fel vid programeringen? Eller är det någon inställning på radion jag måste ändra?

  Svara
 19. Hej
  Skulle behöva lite hjälp.
  Jag är radioamatör men har haft ett 20 års uppehåll och mycket har hänt.
  Jag har inflrskaffat en UV-5R plus och en tyt RH-9800 men inser att jag inte riktigt hängt med….skulle därför behöva få hjälp..gärna om ni kan dela med er av de img som ni har…(Förmodar ni har sparat dessa)

  Jag bor i skåne, närmare bestämt Höllviken och hitintills har jag inte ens lyckats koppla upp mig till en enda repeater… så jag skulle nog också behöva en crash lektion i Amatörradiotrafik 🙂

  Richard Frank /SM7KJF

  Svara
 20. Hej
  Försök 2

  Skulle behöva lite hjälp. Jag är är Amatörradio licensierad (SM7KJF) sen lång tid tillbaks men har inte varit aktiv på 20 år. Jag har nyligen inköpt en UV.5R-Plus och en TYT TH-9800. …men jag har ingen aning om HUR jag egentligen ska programmera dem. Jag bor i Höllviken i SKåne och skulle behöva få hjälp…kanske någon som har en img fil som man kan ladda upp sen får jag hoppas att jag kan göra samma med minTH-9800. Tacksam för hjälp
  Richard

  Svara
 21. Tjena jag började nyss med amatör radio och andvänder en baofeng uv-5r och undrar bara om man får andvända repeaters utan liceens och lite vad skillnaden mella rakel och standard vhf/uhf är och om man kan lysna på rakel med en uv-5r.

  Svara
 22. Ja undrar ochså om någon skulle kunna lämna en länk eller bara svara med en massa radiofrekvenser för olika saker som tex tåg,byggarbetsplatser,vaktbolag o.s.v.Jag andvänder radion framföralt för att lyssna men ochså litegran för att sända på 156.000 mhz jag undrar ochså om man får andvända L1 ovh L2 utan cert då jag inte har haft tid att ta den.

  Svara
  • Hej,

   Rakel kommer du inte åt eftersom det är digitaliserade och högkrypterade signaler.
   Du kan normalt prata inom de talgrupper (rum) som du tilldelats. Sedan kan ex vis SOS skapa kopplingar mellan en Ambulans en sjöräddningsbåt och en helikopter så att de får ett eget temporärt rum.

   Läs gärna mer om Rakel på MSBs hemsida.

   Svara
 23. Dion

  Du frågade om Rakel vs övrig radio.

  Kort Rakel är mer jämförbart med ett sofistikerat mobiltelefonsystem än kommunikationsradio och har ett helt eget nät.
  Det är starkt krypterat med röstförvrängning mm, i princip omöjligt att avlyssna.
  Du kan ringa med en vanlig telefon till eller från en Rakel men det förutsätter ju att du kan individnumret till Rakelmobilen.
  Det använd av alla blåljusorganisationer, sjöräddning, försvaret, kustbevakning, kommun, kraftnät mfl.
  Det går att samköra systemet med NATOs system.

  Vill du veta mer så gå in på MSBs hemsida

  Svara

Lämna en kommentar