Ett korrupt minneskort och förlorade foton

iPhone Android stulen
Foto: Jhaymesisviphotography / CC BY

Minneskortet på min mobiltelefon blev av någon anledning delvis korrupt, något som ledde till att jag jag inte kunde spara foton på minneskortet, men också att dom senaste tagna fotona inte var läsbara.

Efter lite efterforskning stoppade jag in minneskortet i min dator och gjorde en CHKDSK vilket åtgärdade problemet så att det nu går att skriva till minneskortet, men jag råkade också ta bort en hel katalog med korrupta videoklipp, samt att ett par av mina foton fortfarande inte går att läsa.

Idag använder sig många av olika backuplösningar, antingen tillverkarnas egen molnlösning, som Apples iCloud, eller tjänster som Dropbox där man kan välja att lagra alla tagna fotografier. På grund av att jag dels inte har någon iPhone och inte har obegränsad data, eller utrymme på Dropbox, har jag inte något bra system för att säkerhetskopiera mina bilder, eller andra filer, vilket i och för sig inte spelar någon roll då jag inte är en särskilt aktiv, eller bra, fotograf.

Av ren lathet hade jag tidigare inte anslutit telefonen till datorn, vilket jag gjorde strax innan jag upptäckte att minneskortet var korrupt. Det kan vara så att minnet korrumperades på grund av att jag anslöt telefonen till min nya dator.

Lösenordsdatabasen och andra viktiga filer ser jag till att säkerhetskopiera, men min mobiltelefon har alltså fallit mellan stolarna. Dropbox som jag tidigare har nämn kan vara ett bra alternativ, tyvärr är informationen då okrypterad och kan således kommas åt av den som har tillgång till mitt konto, eller en länk till filen. Det är en av dom största farhågorna jag har. Okrypterad information på det publika internet.

Att ansluta telefonen till datorn är ett alternativ, men något omständligt och kräver att man då har disciplin och en rutin för säkerhetskopiering. Nu har jag ingen nätverkslagring (NAS) och vet därför inte om det är ett alternativ så jag måste efterforska det mer.

Hur sköter ni säkerhetskopiering av er mobiltelefon? Säkerhetskopieras allt till iCloud eller till någon annan molnbaserad tjänst, gör ni backup månadsvis till er dator eller är det, precis som för mig, något som fallit mellan stolarna?

Dela

2 svar på ”Ett korrupt minneskort och förlorade foton”

  1. Har ICloud och Google Drive. Uppdateras automatiskt när telefonen är i laddaren och ansluten till Wi-fi. Lärde mig läxan med backup för ett antal år sedan. Hade allt på två hårddiskar och kände mig trygg med det. När hårddisken i datorn krachade och jag skulle öppna den så råkade jag knuffa backupen i golvet. Så på två minuter försvann allt. (Fick tillbaka det mesta men det krävdes mycket jobb) Efter det så har jag även bakup i molnet.

    Svara
  2. Backar upp mobilen till en dator. Därifrån till två fysiska hårddiskar som inte förvaras i hemmet. Slutligen en kopia i molnet. Alla backuper är krypterade med BestCrypt (från Finland så förhoppningsvis mindre risk för bakdörrar).
    Backuperna sker antingen månadsvis eller direkt efter större händelser, tex dop eller bröllop.

    Svara

Lämna en kommentar