Elever vill välja bort normförstärkande läroböcker

Bild på gamla böcker
Foto: Tom Murphy VII

Elever på Globala gymnasiet i Stockholm ställer krav på ”trigger warnings” i undervisningen. Det handlar om att undervisningsmaterial som filmer och läroböcker ska förses med en varning om dom innehåller våldtäktsscener, rasism, självmord, droger. Men Pernilla Ericols, rektor på skolan, säger i en intervju med tidningen Gymnasiet att det finns krav på skildringar som upplevs som normförstärkande, som heterosexuell kärlek mellan vita personer.

I viss mån ska givetvis elever kunna påverka sin utbildning, förutsatt att det leder till ökad kunskap och bildning. Men vi har under dom senaste åren kunnat se konsekvenserna av skolreformer. Även om det fortfarande delas ut höga betyg i svensk skola är det tyvärr ofta dom inte motsvarar en elevs egentliga kunskap i ämnet. Om det nu även ställs krav på censur i den svenska skolan är det helt åt helvete.

Även om du inte tror på Gud eller att Jesus dog på korset för våra synder kan det vara en stor fördel att ändå ha en viss kunskap om ämnet. Precis som det är viktigt att lära sig om Darwins evolutionsteori. Skygglappar hjälper inte Sverige framåt.

Grattis Sverige. Ännu ett steg i fel riktning. Men Jan Björklund avskaffade möjligheten att hemskola sina barn så du får helt enkelt göra det på dina barns fritid i stället. Förhoppningsvis lär dom sig något, till skillnad från i den svenska skolan.

Har du blivit kränkt av detta inlägg? Skriv en kommentar och förklara varför och vad jag kan göra för att inte kränka dig i fortsättningen. Ha en fortsatt trevlig dag!

Läs mer om ämnet: Tidningen Gymnasiet, NT

Dela

Lämna en kommentar