Barn som lånar kontokortet i smyg

Transistorradio Batteri
Public Domain

I går förmiddag lyssnade jag på Kaliber i Sveriges Radio P1. Gårdagens program handlade om Minecraft, ett spel grundat av Marcus ”Notch” Persson, som sålde företaget Mojang till Microsoft för drygt ett år sedan.

Den som lyssnade kunde i början av programmet höra att 12-åriga Hamdi berättade att han använt sin mammas kontokort i smyg. Vi kan också höra hur en då 11-årig pojke spenderat 6 000 kr på småinköp online via Paypal där också han lånat sin mammas kontokort utan tillstånd.

I programmet väljer man, bland annat Jan Bertoft generalsekreterare på intresseorganisationen Sveriges Konsumenter, att kritisera Mojang eftersom dom inte ställer krav och följer den policy som själva satt angående försäljning i spel. Samtidigt vet om som spelar och driver servrar att det är helt upp till dom hur ett fristående donationssystem implementeras i spelet.

Jag undrar varför man väljer att skuldbelägga dels Mojang, men också serverägarna. Jag kan hålla med om att man ska vara tydlig med att personer under 18 år och själva saknar kontokort för e-handel måste ha målsmans tillstånd. Men samtidigt är det föräldrarnas ansvar att lära sina barn dels om ekonomi, men också att det inte är okej att ta någon annans kontokort. Till skillnad från föregående generation där man kunde ta ett par sedlar ur portmonnän kan barnen med hjälp av ett kontokort länsa hela lönekontot.

Det är viktigt att som förälder, eller egentligen vem som helst, se till att logga ut från alla betaltjänster så som Paypal efter avslutad transaktion. Man bör också lösenordsskydda e-handel samt fotografera kortet, lagra fotostatkopian krypterat, och därefter ta bort CVC/CVV-koden permanent fysiskt från kortet. En väldigt effektiv skyddsåtgärd både när det kommer till barn, men också på restauranger om man ger en servitör förtroendet att gå iväg med kortet.

Hur skulle du reagera om din son eller dotter tagit ditt kontokort för att köpa saker på nätet, utan din tillåtelse? Får dina barn köpa något online över huvud taget, även om du är med? Gör du det själv? Kanske har du redan skrapat bort koden från baksidan av VISA-kortet? Skriv en kommentar!

Dela

3 svar på ”Barn som lånar kontokortet i smyg”

  1. Utomlands kan ibland en bortskrapad CVC-kod skapa problem. Har blivit nekad vid ett tillfälle i USA där man fäster stor vikt vid signaturens överensstämmande istället för chip och kod.
    Min lösning är olika kort, ett för regelbunden användning här hemma med koden bortskrapad och sedan ett för användning vid resa där koden tejpats över.

    Svara
  2. Tackar också för tipset med att radera CVC, men det var ju baske mig inte lätt. Fick skrapa med en skalpell genom flera lager av kortet och var rädd för att sabba hela skiten. ”Trycket” hade gått genom djupt. Sicket skit… ha ha… Fattar egentligen inte varför de har koden överhuvudtaget där. Bara att ge den tillsammans med brevet i början.

    Svara

Lämna en kommentar