Research innan köp av bostadsrätt?

Byråkrati och administration
Foto: Christian Schnettelker / CC BY

Några av landets största mäklarfirmor använder sig delvis av sociala medier för sin marknadsföring. Det är rätt intressant att läsa dom kommentarer som folk ibland väljer att lämna. Eftersom bostadsrätter ofta marknadsförs med argument som ”bra läge” och ”låg avgift” så kommer givetvis priset också att vara högt, eftersom jag främst ser Göteborg med omnejd.

Den roligaste annonsen var när folk lämnade kommentarer där dom undrade om det var en hyresrätt som hade låg avgift mitt i centrala Göteborg. Nej, det var en bostadsrätt fick dom förklara. Vi har inte fullt ut marknadsanpassade hyror, varken privata fastighetsägare eller allmännyttiga bostadsbolag i Sverige, men det är ytterst få hyresrätter med modern standard i Sveriges tredje största stad som ligger på låga hyror. Även om prisbilden givetvis varierar beroende på ålder och standard.

Vad jag förstår är det viktigt för den som funderar på att skaffa en insatslägenhet att kontrollera bostadsrättsföreningens ekonomi och aktivitet innan man väljer att lägga bud. En dåligt skött förening är ett dåligt tecken och ställer många frågor eftersom det kan orsaka stora problem för föreningens medlemmar, alltså för alla er som bor i en bostadsrätt.

Frågan är hur vanligt det är för den som är oinsatt att titta över föreningens ekonomi, mötesprotokoll och ställa frågor om tidigare och kommande renoveringar. Vi vet att det är svårt att få en hyresrätt idag. Om det beror på att man står passiv i en stor bostadskö istället för att kontakta mindre privata fastighetsbolag låter jag vara osagt. Men många behöver en bostad och som alternativ till osäkra korttidskontrakt i andra hand väljer den som har möjlighet att skaffa sig en bostadsrätt.

Bor du i en hyresrätt, ett fritidshus, i en villa eller i en bostadsrättsförening? Skriv gärna om dina erfarenheter kring bostäder och bostadsrättsföreningar. Hur tänker du kring bostadsrätter?

Dela

3 svar på ”Research innan köp av bostadsrätt?”

  1. Hej, jag bor i en bostadsrätt och har gjort så i 15 år. Sista åren har jag suttit i styrelsen och kan dela med mig lite av hur vi jobbar där.
    Vi har två hus med vardera 8 lägenheter så vi är inte någon stor förening.

    Mäklarna i vår stad (två stycken) har fått upplysningar om våra hus, de vet exakt när vi reparerade och vad vi gjorde, de vet om vår ekonomi. Garageplats, fiber, fönsterbyte, mäklarna har allt nedtecknat och det syns ofta vid en försäljning i deras annons hur husen sköts. De vet att vi är en stabil förening med bra medlemmar.

    Vill också poängtera att vi i styrelsen har alltid ett möte med en ev. ny köpare, den köparen ska sedan godkännas av oss innan köpet går igenom. Vi har upptäckt att det viktigaste vid godkännandet är att personen passar i huset, inte ställer till oreda, festar nätterna igenom, ekonomin kommer faktiskt i andra hand. Det finns ju regler för hur det ska skötas, betalar du inte … åker du ut.
    Ok, det var lite om mitt.

    Svara
  2. Sök på ”skuldfri förening” nästa gång du köper. Det finns några sådana. Sen ska man inte underskatta värdet av att ha gjort renoveringar, det har ett värde även om de ökar lånen.

    Svara
  3. Vet att jag är sen till festen…

    Själv bor jag i hyresrätt i centrala Göteborg precis som du nämner. Min hyra ligger på 5500:- vilket jag tycker är lite väl för högt men man har tak över huvudet i alla fall.

    Har du läst om bostadsrätssföreningen i Malmö som misstänks ha länsat kassan på miljonbelopp?

    Det gäller verkligen att göra sin research när det kommer till ett köp av en bostadsrätt.

    /Nabil

    Svara

Lämna en kommentar