Jag har läst The Martian av Andy Weir

Nu har jag lyssnat igenom den amerikanska, originalutgåvan av The Martian, Ensam på Mars som den heter på svenska, en science fiction-roman av Andy Weir. En filmatisering, regisserad av Ridley Scott, med Matt Damon i huvudrollen kommer senare i höst.

I boken får vi följa astronauten Mark Watney, botaniker och ingenjör som lämnats kvar på Mars när besättningen tvingats evakuera planeten på grund av en sandstorm. Watney tvingas använda sig av innovativ ingenjörskonst och till viss mån dumdristighet för att ha en chans att överleva fyra år på Mars fram tills nästa rymdexpedition till Mars väntas landa 3 200 km bort. Han saknar dessutom möjlighet att kommunicera med NASA, som tror att han är död, eftersom delar av kommunikationsutrustningen förstördes i stormen. Värt att notera är att han endast har mat för några månader.

“Yes, of course duct tape works in a near-vacuum. Duct tape works anywhere. Duct tape is magic and should be worshiped.”
― Andy Weir, The Martian

Boken är en intressant läsning, inte minst för den som är intresserad av hur långt en människa är beredd att gå för att överleva. En lärdom av boken är att det finns ingen människas verktygslåda är komplett utan, ja du gissade rätt, silvertejp.

Dela

3 svar på ”Jag har läst The Martian av Andy Weir”

  1. Utsökt bok! (Lyssnat på den) visar att kunskap är bra. Även ifall man troligen inte skulle behöva tillverka vatten på jorden. Kunskap är ju dessutom lätt att bära. Å blanda in lite uppfinningsrikedom å jävlaranamma så vinner man!

    Svara

Lämna en kommentar